Avui 11 de març, fa just dos anys que el nostre poble de Castellbell i el Vilar, es va avançar amb les restriccions, a causa de la pandèmia per la covid-19.
Les males dades que anaven arribant d’Itàlia i sobretot de la conca d’Òdena, on feia dies que els casos pujaven dràsticament feien preocupar al govern municipal de l’alcaldessa Montse.Badia.
Tant va ser així que a mig matí, l’ajuntament de Castellbell va convocar una reunió d’urgència al casal del pensionista avui dia rebatejat Casal de la gent gran, que coses pel destí, va ser el darrer acte que es va fer.
D’aquella reunió es va implantar el pla DUPROCIM de protecció civil, que seria el que més endavant a nivell regional el pla PROCICAT.
El pla consistia en tancar el casal de gent gran, les activitats del centre d’amistat,els entrenaments dels equips de futbol i de Futsal, finalment reduir els aforaments .
Unes mesures que pocs dies més tard s’implementarien a tot l’estat espanyol amb l’estat d’alarma declarat el 14 de març, que deixaria a la ciutadania tancada a casa fins a gairebé tota la primavera.
Sis onades en dos anys
Al llarg d’aquests dos anys, la pandèmia del Coronavirus SARS -COV 2, ha viscut sis onades diferents .
La primera els casos són ara per ara desconeguts, si bé de sap que hi van haver gent ingressada als hospitals a tot arreu ,de fet s’en van fer poques proves PCR, almenys fins a l’estiu del 2020.
A partir d’aquí es comença a veure les dades coincidint amb la segona onada cap a la tardor i una tercera a l’hivern, poc després arriben les vacunes a les residències i més endavant a la gent gran i de manera gradual a la resta de la població primer amb dues dosis i més endavant un altre de reforç.
A les portes de la setmana santa de l’any passat, ens va arribar la quarta onada, encara sota el domini de la variant original, que poc després a finals de juny, la Delta irromp i provoca la cinquena onada en plena etapa vacunal i esberla els objectius d’aconseguir el grup de ramat, tan desitjat pels epidemiòlegs.
La vacunació arribava al 70% de la població i en plenes festes nadalenques, ens arriba l’òmicron i la sisena onada més llarga amb més contagiats de forma lleu que en tota la pandèmia.
La normalització a passos lents
Pel que fa a la normalització de la vida quotidiana d’abans del març del 2020, ha arribat a passos molt més lents de l’esperat, a cada onada que arribava, les restriccions, tornaven.
L,’estiu del 2020 es va fer versió limitada de la festa major, els actes culturals bé eren estàtics o amb un límit d’aforament i tot va començar a canviar a l’estiu de l’any passat amb ilimitacions d’aforament.
Avui dia ja no hi ha restriccions, les mascaretes ja no estan permeses als exteriors tot i que hi ha gent que les fa servir i en unes setmanes ho faran als interiors, caldrà veure de quina forma ho serà.
Mentrestant, el coronavirus continua circulant i tot indica si és que no arriba cap nova variant més perillosa, el seu camí va cap a una malaltia endèmica o estacional.