Text i Foto: Tina Barbero/Manifest: alumnes del SES BAGES SUD
El 25 de novembre se celebrà el dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Al nostre poble es dugué a terme un petit acte a la Plaça Barcelona. Espero i desitjo que la minvada assistència fos resultat de molts factors externs al fet denunciat, tals com l’hora de l’acte o la poca divulgació, entre d’altres. Assistiren bàsicament dones. Allò em feu pensar que aquests discursos “institucionalitzats”, potser no calen en la població ni masculina ni femenina. El dia a dia ens hauria de marcar el camí cap al canvi d’actituds socials respecte a la meitat de la població mundial: el gènere femení.
A l’acte de la Plaça Barcelona es llegí un Manifest – el qual reproduïm íntegrament- escrit per Judit i Andrea Rodríguez Carcelén, dues alumnes de l’ Institut SES Bages Sud, que reivindicaven una sèrie d’ítems socials, d’igualtat i de llibertat d’elecció.
L’educació és sovint reivindicada com a factor primordial per avançar en aquesta xacra. I ho és!!! Però si mirem al nostre voltant, els mitjans audiovisuals, els anuncis als diaris, a les revistes estan “especialitzats en la comercialització del cos de les dones”. Ens adonem que el discurs políticament correcte no va acompanyat de fets efectius. L’entronització de la maternitat, la sobre responsabilització social de les dones en els afers familiars i socials. En aquests aspectes les institucions, les lleis, les polítiques… Sí! Tenen molta responsabilitat en aprofundir en els problemes comuns que porten a aquestes barreres socials envers les dones.
Està molt bé fer visible un problema però hauríem de reivindicar unes polítiques, lleis i implicació de totes les institucions.
“Cuando una mujer avanza, ningún hombre retrocede ” Cecilia Espinosa.
El manifest