25/04/2024

AP_Locomotor13 de cada 4 pacients amb afeccions relacionades amb traumatologia, reumatologia o rehabilitació són atesos als Centres d’Atenció Primària de la Fundació Althaia i no necessiten ser derivats a l’hospital. Aquesta realitat és possible gràcies a la posada en marxa, fa dos anys, de la Unitat d’Alta Resolució de Malalties Reumàtiques i de l’Aparell Locomotor que permet agilitzar el circuit d’atenció de cada pacient. El projecte ha estat reconegut per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAs) que li ha lliurat el premi en el marc de la II Jornada de l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya.L’objectiu d’aquest nova unitat és incrementar la capacitat de resolució dels professionals de primària, seguint criteris de qualitat i eficiència, i reduir les llistes d’espera per als pacients que necessiten ser atesos per malalties reumatològiques, traumàtològiques o de rehabilitació. El projecte respon a la voluntat de fer un ús més eficient dels recursos existents a l’atenció primària, fet que repercuteix positivament amb un estalvi en l’atenció hospitalària i va en consonància amb les directrius del Pla de Salut 2011-2015 del Departament de Salut. Durant l’any 2012 els CAP d’Althaia han atès 741 peticions de consultes relacionades amb l’aparell locomotor, resolent-ne el 71% dels casos.Una de les principals causes de consulta als CAP és el dolor relacionat amb l’aparell locomotor, que és el que permet moure el cos i que està format per cinc elements: ossos, articulacions, músculs, cartílags i lligaments. Per aquest motiu, el Pla director de les malalties reumàtiques i de l’aparell locomotor del Departament de Salut indicava la necessitat d’incrementar la capacitat resolutiva de la primària en l’atenció de les patologies més prevalents: muscle dolorós, lumbàlgia cervicàlgia, genoll dolorós, artritis, artrosis, osteoporosis, fibromiàlgia i patologia metabòlica (gota).

 

Què fa la unitat i com ho fa

AP_Locomotor2Quan un pacient arriba a un dels dos CAP d’Althaia (Bases de Manresa o Barri Antic) afectat per una de les malalties més freqüents, o d’altres relacionades amb l’aparell locomotor, és atès pel seu metge de capçalera. Aquest professional ha rebut una formació específica per ampliar, actualitzar i millorar els seus coneixements en aquest camp capacitant-lo per resoldre molts més casos. A més, en crear-se la unitat, s’han definit uns protocols d’actuació i els   tractaments a aplicar que li serveixen de guia permanent.El metge de capçalera, juntament amb infermeria, és qui fa la primera visita i el seguiment de cada cas.   Fotos Catpress

En aquells casos però, en que l’evolució del pacient no és favorable, se’l deriva als professionals especialitzats que formen la Unitat d’Alta Resolució de Malalties Reumàtiques i de l’Aparell Locomotor, una metgessa especialista en primària i també en reumatologia i un infermer especialitzat en locomotor.D’acord amb els criteris establerts en els protocols, aquesta metgessa fa un triatge per establir la gravetat de cada cas. Decideix si assumeix la seva atenció o, si en ser un cas més greu, deriva el malalt a l’atenció hospitalària especialitzada en reumatologia, traumatologia o rehabilitació. Per tant, el pacient ja va dirigit a l’especialista que li pertoca evitant que hagi d’anar d’un especialista a un altre per trobar una solució. A més, s’agilitza el procés perquè des de la primària ja se li han fet les primeres proves diagnòstiques i se li ha aplicat un primer tractament .Paral·lelament, des de l’àmbit d’infermeria s’aborden els casos des d’un tractament no farmacològic basat en la rehabilitació. Les infermeres ensenyen a fer exercicis, dissenyats prèviament per un fisioterapeuta, que el pacient podrà fer a casa implicant-lo, per tant, en la seva salut. Les infermeres també són les encarregades de controlar el dolor, facilitar les dietes específiques segons les necessitats i fer l’educació postural.

 

Reconeixements

Els resultats d’aquesta experiència han estat positius i valorats en diferents fòrums. L’AQuAS l’ha qualificat com a finalista, màxim reconeixement possible, atorgat a un nombre reduït d’experiències. Es tracta d’un reconeixement a la qualitat de la metodologia d’avaluació aplicada i a l’impacte positiu a la institució que va lliurar-se el passat octubre durant la celebració de la II Jornada de l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya (OIGS)Addicionalment, l’AQuAS també ha considerat l’experiència potencialment sistèmica, ja que pot ser estesa al conjunt del sistema català. Per això s’està treballant  per definir els elements clau que puguin facilitar una implementació a altres centres de Catalunya.Aquest projecte també va ser presentat en la 2a Jornada del Pla de Salut de Catalunya celebrada a finals del passat any, i el passat octubre va presentar-se en la Jornada sobre la Implementació del Pla de Salut 2011-2015 a la Regió Sanitària Catalunya Central.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.