Després de 5 anys amb una clara tendència a la baixa, la generació de residus al Bages s’ha estancat el darrer any, amb una reducció de només l’1% (l’acumulat del 2007 al 2012 era de més d’un 4% anual). Pel que fa al percentatge de recollida selectiva, s’ha mantingut als mateixos nivells que anys anteriors, amb una lleugera disminució de 0,2%.Cal tenir en compte que en aquestes dades de recollida selectiva no s’hi inclouen les deixalleries, ja que des del Consorci de residus del Bages no disposen de tota la informació comarcal (gestionen 14 de les 15 deixalleries del seu àmbit).
Pel que fa al funcionament de les recollides selectives, cal destacar el canvi de tendència tant de la recollida selectiva de la FORM –orgànica ‐, que s’ha incrementat gairebé un 2% després de 3 anys de reducció, com de les deixalleries, amb un creixement del 5% en el nombre d’aportacions de residus. A finals del 2012 el servei comarcal de deixalleries va incorporar la deixalleria de Balsareny, passant així de gestionar 13 instal∙lacions a 14. Amb tot, l’increment de l’activitat del servei és superior a les tones aportades per aquesta deixalleria.
Pel que fa a la comarca del Bages respecte Catalunya, les dades de l’Agència de Residus mostren una evolució similar amb una tendència a la baixa dels percentatges totals de recollida selectiva. Amb tot, la posició relativa del Bages ha millorat 1 posició, passant de ser la 16a comarca en percentatge total de recollida selectiva el 2011 a ser la 15a el 2012. Les dades de l’Agència de residus inclouen totes les recollides selectives, és a dir, tant Form, com vidre, paper i envàs, deixalleries i també altres recollides com tèxtils o olis vegetals.