25/06/2022

El CAC proposa canviar la directiva europea

Peu Amic Media
Per Tecnonews / AMIC

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) proposa que la Directiva de serveis de comunicació audiovisual inclogui la supervisió de les xarxes socials, com Facebook o Twitter. La proposta de revisió de la Directiva 2010/13 / UE, que la Comissió Europea va fer pública el 25 de maig, inclou als serveis de plataforma de distribució de vídeos, com YouTube, un avanç que el Consell considera positiu però insuficient, atès que les xarxes socials incorporen cada vegada més continguts audiovisuals.

El CAC va plantejar aquesta ampliació de l’àmbit competencial de la Directiva en la reunió que va mantenir la Conferència Ibèrica de Consells Audiovisuals (CICA). A part del Consell, aquesta plataforma està integrada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), la Entidade Reguladora per a Comunicação Social portuguesa (ERC) i el Consell Audiovisual d’Andalusia. La reunió va tenir lloc a Madrid.

La Comissió Europea ha iniciat la revisió de la Directiva de serveis de comunicació audiovisual, que des de 1989 estableix, en les seves successives modificacions, les normes comuns que regulen els mitjans audiovisuals i que garanteixen la diversitat cultural i la lliure circulació dels continguts a la Unió Europea. La revisió s’inscriu dins de la Digital Single Market Strategy, iniciativa que pretén establir el mercat únic digital europeu.

Els membres de la CICA, que han mostrat la seva preocupació per l’actual redacció de la Directiva, van coincidir en el diagnòstic sobre el sector que fa la Comissió Europea. Segons aquesta institució, el context tecnològic en l’última dècada ha canviat dràsticament el panorama i ha propiciat un important increment del nombre de canals de televisió. En concret, segons dades de la CE de finals de 2013, a la Unió Europa emeten més de 5.000 canals de televisió (sense comptar els locals). D’aquests canals, gairebé 2.000 estan dirigits a mercats estrangers (ja sigui dins de la UE o fora).

Quant als serveis sota demanda, el 31% dels serveis disponibles en un Estat membre estan establerts en un altre país de la UE.

D’altra banda, els teleespectadors han modificat els seus hàbits i ja no només consumeixen continguts mitjançant els canals tradicionals, sinó que, cada vegada més, ho fan mitjançant serveis de vídeo a la carta i serveis de plataforma de distribució de vídeos. Segons dades de la CE, es preveu que la quota d’intercanvi de vídeos a Internet en relació amb el trànsit global augmenti el 64% el 2014 al 80% el 2019.

Protecció dels menors

El CAC considera que la modificació tecnològica no ha de ser un obstacle per mantenir el conjunt de valors defensats per la Directiva en la redacció original de 1989 i que cal continuar garantint la diversitat cultural i lingüística, els diversos tipus de pluralisme, la protecció de la ciutadania, especialment els menors i altres grups de risc, la lluita contra tot tipus de discriminació i la protecció dels drets fonamentals.

Pel que fa a la protecció de menors, el CAC valora positivament la preocupació de la CE en relació amb els continguts audiovisuals distribuïts per les plataformes de distribució de vídeos. En aquest sentit, la proposta de revisió de la Directiva aposta per l’autoregulació i la coregulació, mecanismes en què la indústria i la societat tenen un paper central.

Atès que la protecció dels menors és un tema essencial, el CAC qüestiona que els mecanismes d’autoregulació siguin suficients i proposa que la Directiva estableixi previsions expresses relatives als menors en els serveis de plataformes de distribució de vídeos i afegeix que, arribat el cas , atribueixi la supervisió del compliment de les normes i, conseqüentment, la retirada dels continguts perjudicials per als menors, a les autoritats independents de regulació.

Pel que fa a les xarxes socials, el CAC destaca que no només permeten inserir vídeos, sinó que actualment fan possible la retransmissió d’esdeveniments en directe.

El CAC, per il·lustrar la magnitud del fenomen, va explicar que diàriament es veuen més de 10.000 milions de vídeos a snapchat i prop de 8.000 milions a Facebook. Segons el Consell, aquestes dades indiquen la conveniència que les xarxes socials també estiguin dins l’àmbit competencial de la Directiva.

En relació amb la promoció i la difusió de les obres audiovisuals europees, el Consell considera un avanç l’establiment que fa la Directiva per als prestadors no lineals d’un percentatge de reserva en els seus catàlegs de, com a mínim, un 20% en obres audiovisuals europees i la garantia que tinguin una visibilitat adequada. No obstant això, el CAC proposa que la quota augmenti fins al 50%, ja que considera que aquesta mesura permetria un equilibri entre l’oferta de continguts de la UE i la de fora, i contribuiria de manera efectiva a construir una cultura audiovisual europea compartida.

Finalment, pel que fa a la independència de les autoritats de regulació, el que proposa la revisió de la Directiva és el requeriment legal d’establir autoritats de reglamentació independents de la indústria i els governs. El CAC considera que, a més, caldria introduir l’obligació de fixar legalment unes funcions mínimes que han de desenvolupar els reguladors per tal de garantir i reforçar la seva independència.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: