El consell proposa a la ciutadania informar-se “en profunditat” sobre la vacunació
El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) recomana als mitjans de comunicació contextualitzar les eventuals reaccions adverses de la vacuna contra la covid-19. El CAC ha elaborat dos documents de recomanacions sobre el tema, un per als mitjans i l’altre per a la ciutadania. En el primer, recorda que els mitjans tenen la funció d’informar “de manera veraç” sobre la seguretat i eficàcia dels vaccins i afegeix que poden contribuir a lluitar contra la desinformació. A més, apunta que cal recórrer a experts i extremar la cautela de la informació sobre efectes adversos, per donar una informació “objectiva i no alarmista”. En el segon, demana als ciutadans informar-se “en profunditat” i aprendre a detectar les ‘fake news’.
Aquest document ha estat elaborat conjuntament amb el Departament de Salut, el Consell de Col·legi de Metges de Catalunya i el Col·legi de Periodistes. El document reconeix que els beneficis de la vacunació per al conjunt de la societat estan àmpliament. Apunta que els mitjans poden contribuir a lluitar contra la desinformació.
El document inclou un recull de referències a agències de medicaments, societats científiques i organismes especialitzats en matèria de vacunes, com a recursos informatius i documentals. Destaca també la conveniència de recórrer a experts en la divulgació de programes de vacunació i afegeix que els mitjans haurien de mostrar els efectes del coronavirus i les implicacions que té la negativa a rebre el vaccí.
Subratllen que existeix un consens científic, demostrable empíricament, sobre la seguretat i els beneficis de la vacunació. Consideren que els mitjans poden contribuir a incrementar la “confiança vacunal” de la població.
A més, demanen tenir una cura especial amb les anomenades històries humanes, “per tal de no elevar a categoria general una anècdota o un cas concret, especialment en els programes d’entreteniment”. També adverteixen que un esdeveniment advers després de la vacunació és qualsevol fet mèdic desfavorable que segueix la vacunació i que no necessàriament té una relació causal amb l’ús de la vacuna.
Per últim, defensa que una informació equilibrada no vol dir posar en termes d’igualtat les veus científiques i les negacionistes, sinó donar-los el pes que es deriva de l’aval científic que tenen.
Pel que fa a les recomanacions per al públic en general, les ha elaborat la Plataforma per a l’educació mediàtica (PEM). El document, sota el lema ‘Detecta les ‘fake news’. Atura’t, pensa i verifica’, inclou recomanacions per detectar les notícies falses sobre les vacunes. Així, convida a qüestionar-se si es disposa de tota la informació, quin és el canal pel qual arriba, si té credibilitat, així com si les imatges o els àudios han estat manipulats. També es proposa analitzar si el cas descrit és un cas únic, així com la conveniència de compartir-ho a les xarxes o no.
Entre d’altres, es recomana informar-se “en profunditat” i no limitar-se només als titulars, apostar per mitjans reconeguts, valorar la solvència de la font informativa i buscar elements de contrast per verificar l’autenticitat de la informació.
També es recomana analitzar si s’està elevant a categoria una anècdota i no compartir res si no es té la seguretat que és informació verídica.