L’empresa minera pagarà 98 dels 110 MEUR que costa la infraestructura, però l’ACA li avançarà i avalarà la meitat
El nou col·lector de salmorres, que ha de substituir l’actual perquè ha quedat obsolet, es començarà a construir a l’octubre i estarà enllestit l’any 2025. La infraestructura, que el Govern qualifica de “prioritària”, ha de permetre portar les aigües salobres fins al mar, reduir la salinització del Llobregat i accelerar la restauració del runam del Cogulló. Avui dilluns s’ha signat el conveni, que fixa el calendari i el mètode de pagament. El cost de l’obra és de 110 MEUR, dels quals ICL Iberia, principal beneficiària, en pagarà 98. Tot i això, l’ACA li avançarà 52 MEUR. Els finançarà a 25 anys i amb un interès del 3,5%. A més del col•lector, també es construirà la canonada que bombejarà aigua de la depuradora de Manresa fins a Súria.
Amb una longitud de 122 quilòmetres, el nou col•lector de salmorres d’ICL transcorrerà per 22 municipis del Bages i el Baix Llobregat, i tindrà una capacitat de transport de 1.683 litres per segon. La nova infraestructura substituirà l’actual, que es va construir l’any 1988 i havia quedat totalment obsoleta.
L’acord, que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha qualificat de “precís i quirúrgic”, fixa el calendari i el mètode de pagament per executar l’obra, que té un cost total de 110 MEUR. D’aquests diners, ICL pagarà 98 MEUR, però l’ACA li avançarà i avalarà 52 MEUR.
El nou col•lector té forma d’Y i s’executarà en quatre fases. La previsió és que es comenci pel tram Castellgalí-Abrera passant per Castellbell i el Vilar (entre l’octubre de 2021 i el març del 2024), se segueixi pel tram Balsareny-Sallent-Abrera (entre el juliol del 2022 i el desembre del 2024), es continuï pel tram Súria-Castellgalí (entre el maig del 2023 i l’agost del 2025), i, finalment, es faci el tram del Prat (entre el setembre del 2022 i l’agost del 2023).
Peça clau per a la restauració del Cogulló

La nova infraestructura ha de permetre “accelerar” la restauració del runam salí del Cogulló. Segons ha destacat el conseller delegat d’ICL, Carles Aleman, la infraestructura garanteix la continuïtat de la mineria al Bages, ja que és una peça clau del pla d’expansió de la mineria, l’anomenat pla Phoenix. “Aquesta signatura era una de les potes que ens faltava per assegurar el nostre projecte de mineria sostenible”, ha destacat.
De la seva banda, el director de l’ACA, Lluís Ridao, ha afegit que el principal objectiu de la nova infraestructura és mediambiental per tal de reduir la salinitat de la conca del Cardener i el Llobregat. I també per assegurar l’activitat minera i reduir el Cogulló. Una tesi que també comparteix el conseller Calvet.
La concessió d’aigua més important que s’ha fet mai
L’acord subscrit també inclou la construcció d’una conducció entre la depuradora de Manresa i Súria que bombejarà l’aigua depurada fins a les mines per tal de dissoldre la salmorra abans de transportar-la al mar. Es tracta de la concessió d’aigua més important que ha fet l’ACA des dels seus inicis.
La mesura, que comportarà una menor aportació de l’aigua depurada al riu Cardener, es regularà amb l’aigua que s’alliberi dels embassaments del Cardener (la Llosa del Cavall i Sant Ponç). L’adaptació del règim d’explotació dels recursos disponibles a la xarxa Ter-Llobregat serà factible amb les reserves dels embassaments del sistema Ter-Llobregat per sobre del 40%. En situacions per sota del llindar del 40%, l’ACA podrà suspendre o limitar el subministrament procedent de la depuradora de Manresa.