04/12/2023

Que el Consell Comarcal del Bages es converteixi en el gestor energètic “de capçalera” dels ajuntaments, per tal de reduir consums i aconseguir importants estalvis en les factures. Aquest és l’objectiu fonamental de l’Agència Comarcal de l’Energia del Bages (ACE), que està en procés de creació, i que ahir es va presentar al Consell d’Alcaldes.

L’Agència, que serà un servei adscrit a l’Àrea de Territori i Medi Ambient del Consell, vol promoure l’adopció de polítiques energètiques sostenibles a nivell municipal, a partir de diverses actuacions que persegueixen els següents objectius:
• Conèixer i controlar els consums energètics municipals per incrementar la seva capacitat de gestió i trobar oportunitats d’estalvi i millora.
• Promoure l’estalvi i l’eficiència energètica i la utilització de les energies renovables, contribuint a mitigar el canvi climàtic i minimitzar la resta d’impactes ambientals associats a les energies no renovables.
• Formar professionals i sensibilitzar i educar a la població en matèria de control i gestió energètica, estalvi i eficiència energètica i energies renovables.
• Esdevenir punt de referència per a ajuntaments, empreses, organismes públics i privats i ciutadania en general per a l’obtenció d’informació i assessorament en matèria d’energia.

En d’altres comarques, s’han posat en marxa serveis similars que avalen l’estalvi que es pot aconseguir. Per exemple, amb la gestió de l’Agència Local de l’Energia d’Osona, els 48 ajuntaments adherits l’any 2010 van aconseguir un estalvi econòmic de 280.000 € només amb la correcció d’errors de facturació i l’adequació de contractes (tarifes i potències).

L’ACE es planteja com un servei d’àmbit comarcal, integrat per personal tècnic especialitzat i amb la infraestructura necessària per prestar assistència i suport en matèria d’energia als ajuntaments, en primera instància, però també per informar i assessorar a les empreses i ciutadania en general. L’actuació de l’ACE es realitzarà en col·laboració i coordinació amb altres organismes com la Diputació de Barcelona, l’ICAEN i el CTM.

En la presentació ahir al Consell d’Alcaldes, es va acordar continuar avançant en el procés de creació de l’ACE i convocar els regidors i tècnics de Medi Ambient a una propera reunió.

El Consell Comarcal, central de compres

D’altra banda, el Consell d’Alcaldes també va servir per presentar la proposta del Consell Comarcal del Bages per convertir-se en central de compres i contractació per als municipis, per tal d’aconseguir un estalvi econòmic derivat de les economies d’escala i un estalvi administratiu, ja que es redueix la gestió i tramitació perquè es fa un únic expedient de contractació per tots els ajuntaments.

Es va acordar començar a treballar de forma mancomunada en els concursos de paper i la compra de gasoil, desfibril·ladors, i bases de dades jurídiques.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: