27/09/2021

El Consell forçarà una reunió del Govern Territorial de Salut per consensuar i dialogar sobre les retallades sanitàries

Davant els canvis que s’han donat a conèixer els darrers dies des del departament de Salut i que afecten els horaris i serveis de diversos CAP del Bages, el Consell Comarcal ha fet pública avui la seva postura exigint diàleg i consens abans d’aplicar cap mesura i denunciant que es volen aplicar canvis sense haver informat prèviament els alcaldes dels municipis afectats ni les administracions comarcals.

Foto : Consell Comarcal del Bages

Per això, el Consell ha fet públic que intentarà forçar una reunió del Govern Territorial de Salut Bages-Solsonès (on hi ha representats els municipis, els dos Consells Comarcals i les autoritats sanitàries) per afrontar aquest problema des del diàleg, la informació i el consens. El Govern Territorial no es reuneix des de maig de 2010, tot i que els seus estatuts marquen que hauria de fer-ho un mínim de 3 cops l’any.

Davant les negatives de Salut de fer efectiva aquesta trobada, el Consell intentarà convocar-la per un altre procediment previst legalment: amb l’acord d’un terç dels membres del seu Govern Rector.

La presidenta comarcal, Adriana Delgado, ha dit que “entenem que potser calen replantejaments i mesures per optimitzar recursos, però s’ha d’estudiar les característiques de cada territori i qualsevol canvi ha de ser pactat i consensuat amb el territori i els ajuntaments afectats”.

Per això, des del Consell s’han elaborat uns mapes d’isocrones (utilitzats també per Protecció Civil per a qualsevol tipus d’emergència) que marquen els temps en què el servei sanitari pot arribar al ciutadà, segons diferents situacions. Aquests mapes reflecteixen que amb els serveis actuals dels CAP, es pot abastar pràcticament tot el territori amb un màxim de 30 minuts (temps marcat com a òptim en el darrer Pacte de Salut). Però que si es redueixen serveis als CAP de Cardona i Navàs, aquests temps augmenten en detriment del servei cap al ciutadà.

Joan Vinyes, conseller comarcal de l’àrea de Benestar Social i Família, ha denunciat que si s’apliquen aquestes retallades “el mapa sanitari de 30 minuts queda absolutament trencat” i ha afegit que “fer política és alguna cosa més que gestionar números. És comptar amb les persones”. Vinyes també planteja si “hem de retallar sanitat? Ja hem esgotat qualsevol altra via possible?”.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: