29/06/2022

La Generalitat farà un nou sistema de descomptes a la c-16 per descongestionar la c-55 des de Manresa fins a Castellbell i el Vilar

01140c93-0c5c-466a-a2b6-d3897fbf653b
Foto: Gencat

El  conseller  de  Territori  i  Sostenibilitat,  Santi  Vila,  ha  presentat  avui  un  pla  d’actuacions  al  corredor  Sant  Cugat  del  Vallès  –  Terrassa  –  Manresa,  que inclou com a eixos principals l’aplicació d’un nou  model tarifari a l’autopista C-16 i l’execució d’obres de millora a la C-55, la C-58 i la C-16c. La nova política tarifària  comportarà  l’aplicació,  a  partir  del  segon  semestre  de  2015,  de descomptes  addicionals  d’un  50%  al  tram  Manresa  –  Terrassa,  i  en  la implantació  d’un  sistema  de  peatge  tancat  a  la  barrera  de  les  Fonts,  amb bonificacions de fins el 80% segons el recorregut. Actualment,  la  mobilitat  per  carretera  entre  Manresa  i  la  conurbació  de Barcelona  es  distribueix  d’una  forma  poc  òptima,  atès  que  es  basa principalment en dues vies convencionals, la C-55 ila carretera C-58 (més de 30.000 vehicles diaris), que suporten un gran volumde trànsit, mentre una via d’alta capacitat com la C-16, és infrautilitzada (la meitat que les anteriors, uns
15.000 vehicles diaris de mitjana). La C-55 i la C-58 registren un trànsit molt heterogeni; per exemple, reben molt trànsit local però també molts vehicles pesants quefan llarg recorregut. La C-16,  per  les  seves  característiques,  no  pot  absorbir aquest  trànsit  i  presenta dificultats d’accessibilitat des de la vialitat de l’entorn.

El  nou  sistema  tarifari  entre  Manresa  i  Terrassa  i  l’execució  d’obres  tant  a  l’autopista  com  a  la  xarxa  viària  de  l’entorn  tenen com  a  objectiu  fer  la  C-16 més atractiva i més accessible a l’usuari, alhora que descongestionar la C-55 i la C-58 i millorar-hi les condicions de seguretat.  Al tram Sant Cugat – Terrassa, la implantació del sistema de peatge tancat, on l’usuari paga pel recorregut real que efectua, s’emmarca en el pla d’homogeneïtzació a les vies de peatge de la Generalitat.

Nou sistema de descomptes per descongestió a la C-16 al Bages: cap a una ronda Manresa – Castellbell i el Vilar

 • Per als turismes que disposin de teletac, de dilluns a divendres no festius, en hores punta (de 7h a 10,30h i de 17h a 21h):
  C-16 Es manté la reducció del 45% de dilluns a divendres no festius
  Es mantenen els descomptes 30% per a vehicles ecològics i 40% per a  vehicles d’alta ocupació
    A  la  barrera  troncal  de  Castellbell i el Vilar:  descompte addicional del 50%, en tots dos sentits de la circulació. No s’inclouen els trànsits de pas.
    A la barrera lateral de Castellbell i el Vilar : descompte del 100%, per als moviments interns entre l’enllaç núm. 41 St. Vicenç de Castellet/Castellbell i el Vilar /Montserrat i els enllaços núm. 49 Manresa Sud o núm. 50 Manresa  Centre, en tots dos sentits de circulació. Funció de ronda de Manresa
  Gratuïtat per als vehicles de transport públic i tots els moviments.

Pagament  per  recorregut  real  i  equiparació  territorial  de  les  tarifes  a  la barrera de les Fonts( Terrassa)

Reducció del 18,7% per als turismes amb teletac, de dilluns a divendres  no festius.
• Implantació d’un nou sistema de peatge tancat virtual, tots els dies de la setmana, per als vehicles amb teletac i moviments amb origen i destí als enllaços 13-21. La bonificació, segons recorregut, pot arribar al 80%.
• Es mantenen els descomptes 30% per recurrència, 30% vehicle ecològic i 40% vehicle d’alta ocupació
• Es manté la reducció del 45% de dilluns a divendres no festius.

Inversió de 20 MEUR en la millora del corredor viari

028ec8cc-854e-4ac6-929f-be8cdb767cbdEl nou sistema tarifari a la C-16 es complementa amb un conjunt d’actuacions  de  millora  a  la  C-55,  la  C-58  i  a  la  C-16c  per  valor  de  20  MEUR  i  que  la Generalitat  executarà  en  el  període  2015  –  2016.  Aquestes  obres  són principalment de dos tipus: de seguretat viària i de millora de la  connectivitat
amb la C-16.
En concret, les actuacions previstes són:
  Seguretat viària a la C-55 i a la C-58
•  Finalització del desdoblament de la ronda de Manresa (C-55), entre l’enllaç  de  Bufalvent  i  el  nus  del  Guix,  per  a  dotar  la  carretera  d’una major capacitat i millorar la seguretat mitjnaçant  l’adopció d’una barrera física en mitjana. Les obres, amb un pressupost de  2,6 MEUR, ja estan en marxa i conclouran la primavera vinent.
  Millora de la seguretat viària a la C-55mitjançant la construcció d’una barrera en mitjana central –de formigó o metàl·licasegons el tram– entre Castellbell i el Vilar i Manresa, excepte la travessera de Castellgalí, en uns  7  quilòmetres  de  longitud  total.  Així  mateix,  es  renovarà  el  ferm  i s’adequarà  la  senyalització,  el  drenatge  i  les  barreres  de  seguretat.  El pressupost és de 4,4 MEUR i les obres s’iniciaran el primer trimestre de 2015.
•  Millora de la seguretat viària a la C-58entre Viladecavalls i Castellbell i el  Vilar.  S’implantarà  també  un  separador  físic  en  mitjana  de  forma generalitzada,  es  renovarà  el  ferm,  i  es  millorarà  el  drenatge  i  la senyalització.  La  inversió  prevista  és  de  8  MEUR  i  les  obres  es desenvoluparan durant el 2015.
•  Millores  a  la  C-55  entre  Monistrol  de  Montserrat  i  Castellbell  i  el Vilar. Pròximament, s’impulsaran els treballs per a reforçar la separació entre  els  sentits  de  la  circulació  amb  un  zebrejat, es  la  renovarà el paviment  i  es  moidifcarà  la  secció  transversal  mitjançant  senyalització horitzontal.
  Millora de l’accessibilitat de Manresa amb la C-16
•  Millora  de  la  carretera  de  Viladordis  i  connexió  amb  la  C-55 amb treballs com la renovació del ferm; l’adequació de la senyalització, de les barreres  de  seguretat  i  de  l’abalisament.  Així  mateix,  s’inclou  la

remodelació de l’enllaç de Manresa Est de la C-55amb la millora de  l’accesibilitat a la carretera de Viladordis en direcció a la C-16. L’objectiu és,  d’una  banda,  millorar  l’accessibilitat  a  l’autopista  C-16  per  als vehicles procedents del nord i i de l’eix transversal (Lleida), d’una banda, i  de  l’accessibilitat  des  de  Manresa,  de  l’altra.Les  obres  compten  amb una inversió prevista d’1,4 MEUR i es portaran a terme durant el 2016.
•  Perllongament  de  l’avinguda  dels  Països  Catalans,  fins  a  la  plaça Prat de la Riba per a millorar l’accessibilitat a la C-16 des de Manresa i la  mobilitat  urbana  de  la  ciutat  S’analitzarà  conjuntament  amb l’Ajuntament de Manresa la seva execució.
Actuacions de millora en altres àmbits
•  Construcció de dues rotondes a la C-16c a Sant Fruitós de Bages, una a la intersecció amb el carrer del cementiri i  l’avinguda de Girona i una  altra  a  l’accés  al  polígon  la  Serreta  i  la  connexió  amb  la  C-16. Aquesta actuació permetrà reordenar els accessos dela zona i donar un efecte  “porta  d’entrada”,  en  situar-se  a  l’extrem  d’un  tram  de  carretera convencional.  Les  obres  es  duen  a  terme  en  col·labo ració  amb l’Ajuntament, tenen un pressupost d’uns 1,5 MEUR i s’executaran durant l’any vinent.
•  Millora  de  l’enllaç  del  polígon  de  Bufalvent  (C-55).  Es  transformarà l’actual  enllaç  en  una  rotonda  a  nivell  per  a  millorar  l’accessibilitat  i  la integració urbana de la ronda de Manresa, així com  la seguretat viària. La  inversió  prevista  és  de  600.000  euros  i  l’obra  s’executarà  durant  el
2016
•  Millora  de  la  senyalització  d’orientació  a  l’àmbit  de  Manresa  per  a millorar  l’accessibilitat. El  pressupost  és  d’uns  400.000  euros.  Les obres es licitaran el 2015.

Tall de circulació a la c-55 aquest dissabte per recordar la última victima mortal

cartell 20-12-2014 petit

Davant el nou accident mortal ocorregut el passat 6 de desembre, la PLATAFORMA CIUTADANA NO MÉS MORTS A LA C-55, la FAVM (Federació Associacions de Veïns de Manresa) i STOP ACCIDENTS CATALUNYA  convoca per a demà dissabte a les 16:30 a un tall de carretera al punt molt proper de l’accident per “seguir reclamant les millores urgents i fer sentir les nostres legitimes reivindicacions tant de temps ajornades”, i que donen el trist balanç des de l’any 2000 de 101 víctimes mortals a més de centenars i centenar de ferits en els seus 30 quilometres Abrera-Manresa. La concentració consistirà en fer la concentració a les  16:15h al punt quilomètric 6 de la C-55, als accessos d’entrada del polígon industrial Can Vinyals Oest d’Olesa de Montserrat en direcció Barcelona.

A les 16:30 h. es tallarà el trànsit i es donarà la benvinguda a tots els presents, seguidament es llegirà un manifest conjunt de les tres entitats organitzadores i restarem allà fins a les 17:00 hores en record per la darrera víctima mortal, Lídia Maria G. B., de 46 anys i veïna d’Abrera, on donarem per acabat el tall amb unes paraules de comiat.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: