El diputat adjunt d’espais Naturals, Andreu Carreras, acompanyat de l’administrador de Montserrat, pare Manel Gasch, van presentar ahir el projecte europeu Life Montserrat, per a la prevenció d’incendis forestals i la conservació i millora de la biodiversitat de la muntanya de Montserrat, als alcaldes dels 14 municipis de les comarques del Bages, Anoia i Baix Llobregat inclosos en el projecte.
El projecte Life Montserrat, inclòs en el programa mediambiental europeu Life+ 2014, té com a objectiu la prevenció d’incendis forestals i la conservació i millora de la biodiversitat de la muntanya de Montserrat. El projecte té un període d’execució de 4 anys i compta amb un pressupost global de 3,5 MEUR, dels quals 1,7 MEUR provenen de fons europeus.
La Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea de Territrori i Sostenibilitat que gestiona la Xarxa de Parcs Naturals, coordina aquest projecte que en el seu conjunt afecta una superfície de 42,487ha de la muntanya de Montserrat, el 64% de la qual és superfície forestal, i es basa en la gran riquesa natural de la muntanya i els seus entorns, bona part de la qual forma part de la Xarxa Natura 2000.
La Diputació de Barcelona destinarà a l’execució del projecte un total de 512.000 euros, en el qual també participen com a socis l’Associació Propietaris Forestals Entorns de Montserrat, la Fundació Catalunya-La Pedrera, Generalitat de Catalunya i el Patronat de la Muntanya de Montserrat, que aportaran al projecte 1,2 MEUR, amb els quals es configura el 50% del pressupost total del programa.
L’acte de presentació, celebrat al monestir de Montserrat, va comptar amb l’assistència d’alcaldes i regidors dels municipis inclosos en el projecte com són el Bruc, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Ullastrell, Vacarisses, Viladecavalls, Castellfollit del Boix i Rajadell.
El programa Life Montserrat es basa en el desenvolupament de mesures en els diferents ecosistemes de la muntanya per augmentar la capacitat de recuperació i la estabilitat dels boscos contra els incendis, millorar la seva prevenció a partir de la creació d’àrees estratègiques, que disminueixin la propagació i facilitin l’extinció, a més de poder reduir la intensitat i extensió dels incendis.

El projecte també vol incidir en la conservació i la millora de la biodiversitat a l’àrea de Montserrat, amb hàbitats i especies d’elevat valor de protecció inclosos en la Directiva d’Ocells i Hàbitats. En particular, el projecte busca contribuir a la conservació de 16 espècies amenaçades i la millora dels hàbitats de 211 espècies protegides per la legislació internacional, nacional i regional, el que representa la recuperació d’hàbitats oberts.
Finalment, el programa vol contribuir també en la conservació de la biodiversitat incrementant la connectivitat de 2 espais de la Xarxa Natura 2000, com són Montserrat-Roques Blanques-Riu Llobregat i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, mitjançant la creació de mosaics de matolls, pastures i boscos naturals.
Per poder materialitzar els objectius, el projecte posarà en marxa un pla de gestió integral de silvopastura que abastarà un pla de gestió del pasturatge i un pla de restauració de boscos com a eines que fomentin la multifuncionalitat i els serveis dels ecosistemes.
Entre les accions concretes a desenvolupar, hi ha la recuperació d’hàbitats oberts i la preparació per al pasturatge, l’estratificació del bosc i la preparació per al pasturatge i la seva implementació, així com incrementar la taxa de supervivència i l’èxit de reproducció d’espècies d’alt interès.