29/06/2022

El govern de la Generalitat aprova bonificacions a la autopista C-16 entre Castellbell i el Vilar i Manresa

 

  • A partir del 2 de gener de 2017, els vehicles que circulin de pas per l’autopista podran beneficiar-se també dels descomptes que s’apliquen als moviments interns
  • L’ampliació del sistema de descomptes dóna resposta a una reivindicació del territori
 
El Govern ha aprovat avui el Decret que regularà l’ampliació del sistema de descomptes en els peatges a l’autopista C-16 al tram entre Terrassa (Vallès Occidental) i Manresa (Bages). Això permetrà estendre a més vehicles les bonificacions que s’hi apliquen des de gener passat a l’autopista.
En concret, des del 4 de gener, la Generalitat aplica un sistema de descomptes a la C-16 al tram Terrassa – Manresa (peatge de Castellbell i el Vilar ), que consisteix en la gratuïtat del peatge a la barrera lateral i un descompte del 50% a la barrera troncal per a determinats itineraris interns en hores punta. En aquests mesos, s’han beneficiat d’aquests descomptes 382.369 vehicles, dels quals 297.532 a la barrera troncal i 84.837 a la lateral.
Millorar la informació
L’ampliació del sistema de descomptes dóna resposta a una reivindicació del territori. Es podran beneficiar indistintament tots els cotxes amb origen o destinació al Bages, Berguedà, Solsonès, Vallès Occidental, Barcelonès, de la Cerdanya, etc., atès que els descomptes deixen d’aplicar-se estrictament a l’entorn de Manresa i per uns accessos determinats.
Per atraure més trànsits a la C-16 i descongestionar la C-55, la Generalitat avança en aquest model, de manera que deixaran d’aplicar-se algunes restriccions sobre els moviments d’entrada i sortida a l’autopista. Tots els usuaris del tram Castellbell i el Vilar-Sant Fruitós de Bages tindran descompte.
La mesura pretén optimitzar la C-16, millorar la mobilitat i potenciar les comunicacions entre la Catalunya Central i l’àrea de Barcelona. Es calcula que la nova mesura podria beneficiar 4.800 vehicles addicionals: 2.200 dels quals ja circulen per la C-16 i 2.600 que deixarien de circular per la C-55 o la C-58.
El nou sistema s’aplicarà de la manera següent:
  • Barrera lateral: descompte del 100% per als vehicles que circulin per la C-16 amb origen o destinació cap al nord que utilitzin aquesta barrera. Fins ara, s’aplicava als moviments entre l’enllaç número 41 i els enllaços número 49 (Manresa Sud), 50 (Manresa Centre) i 54 (Sant Fruitós de Bages). La mesura pretén descongestionar la C-55.
  • Barrera troncal: descompte del 50% per a tots els trànsits. No serà necessari que els vehicles entrin o surtin de la C-16 pels enllaços 49 (Manresa Sud), 50 (Manresa Centre) i 54 (Sant Fruitós de Bages).
Aquests descomptes s’aplicaran als turismes que circulin de dilluns a divendres no festius entre les 7 hores i les 10.30 hores i entre les 17 i les 21 hores i utilitzin el sistema de pagament dinàmic o telepeatge (sistema Via T) o qualsevol altre sistema dinàmic prèviament autoritzat. Precisament, existeix actualment una aplicació per a smartphones (Satelise) que, sense cap cost, permet el pagament i gaudir dels descomptes. L’usuari ha d’emprar el teletac, o tenir activada l’aplicació Satelise, tant a l’entrada com a la sortida de l’autopista. Cal recordar que, addicionalment, es mantenen les bonificacions del 45% de dilluns a divendres per a tots els turismes i el 30% per a vehicles ecològics, 40% per a vehicles d’alta ocupació i del 100% per a vehicles elèctrics.
L’ampliació de les bonificacions que ara es regulen mitjançant aquest Decret es començaran a aplicar el 2 de gener de 2017.
El Consell Comarcal del Bages ho valora positivament

El Consell Comarcal del Bages valora en positiu l’ampliació de les bonificacions a tot el tram de la C-16 aprovades per la Generalitat aquest dimarts. El Consell recorda que va traslladar aquesta petició fa un any i celebra que s’escolti la veu del territori finalment. El president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, ha explicat aquesta tarda que s’estarà molt pendent del compliment de les previsions anunciades pel secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, al Consell Comarcal. Font ha anunciat que esperen que 2.500 vehicles diaris nous deixin de circular per la C-55 i ho facin per la C-16. En la trobada aquesta tarda a la seu del Consell Comarcal també han participat representants dels Consells Comarcals del Berguedà i el Solsonès.

Pressió per a l’alliberament

El Consell Comarcal continua reivindicant l’alliberament total de la C-16 com a objectiu final del territori, més enllà de les mesures que es van adoptant durant els darrers mesos per part de la Generalitat. El Consell, a més, demana que les mancances en matèria de mobilitat al territori s’afrontin des d’un punt de vista global i que resolguin les deficiències del transport per carretera, però també ferroviari.

Servei de bus deficient

En el marc de la trobada amb el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, i el director general de Carreteres, Xavier Flores, el Consell Comarcal ha reiterat les queixes del servei de bus de la línia Manresa-Barcelona, que actualment presta l’empresa Hispano Igualadina.

Finalment i a petició del Consell Comarcal del Bages i del propi Consell d’Alcaldes durant el mes de gener es mantindrà una trobada amb el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull , per analitzar les mesures implementades els darrers mesos i les necessitats del territori en matèria de mobilitat i medi ambient.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: