09/12/2023

Pla obert del pont de Cabrianes amb obres. 3 de maig de 2021. (horitzontal)

Vols conèixer com ha anat la visita del conseller?, entra i llegeix...

El conseller Calvet assegura que és una actuació “emblemàtica” perquè “dona resposta a les necessitats del territori”

-Les obres de millora i eixamplament del pont que dona accés directe al nucli de població de Cabrianes (Sallent), que han suposat una inversió de 3,5 MEUR, finalitzaran el proper mes de setembre, segons ha detallat el conseller en funcions de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. L’actuació es va licitar i adjudicar just abans d’iniciar-se el confinament per la covid-19 i va quedar aturada durant uns quants mesos. “Un cop va aixecar-se el confinament, vam considerar-la una obra prioritària”, assegura Calvet, que creu que és una actuació “emblemàtica” perquè “dona molta resposta a les necessitats del territori”. En concret, les obres permetran doblar l’amplada del pont i passar dels 6 als 12 metres i inclouran un pas de vianants i ciclistes.
L’actuació al pont de Cabrianes té per objectiu afavorir la seguretat i la fluïdesa en la conducció, ja que l’amplada de la calçada impedia el pas d’un vehicle per cada sentit simultàniament. El conseller Calvet ha apuntat que era un pont amb uns “dèficits funcionals evidents” perquè es tracta d’una infraestructura amb un trànsit important –més de 7.000 vehicles diaris- i que dona servei “a una zona amb molta activitat, també industrial”.

A banda de l’eixamplament de l’estructura, les obres també permetran la rehabilitació del pont, de 73 metres de longitud, i l’adequació dels trams que hi entronquen. La solució tècnica adoptada consisteix en l’eixamplament del pont actual tot mantenint l’estètica del pont en arc antic. Aquesta opció ha permès conservar l’estructura inicial, que data de la primera meitat del segle XX i és una mostra de la tradició dels primers ponts en arc de formigó armat.

Les obres al pont de Cabrianes van quedar estroncades a causa de la covid-19. De fet, Calvet ha explicat que els treballs havien d’iniciar-se just quan es va iniciar-se el confinament per la covid-19. Un cop va finalitzar l’estat d’alarma, el Govern de la Generalitat va catalogar-la com a “obra prioritària” a causa del transport diari de mercaderies i el gruix de treballs van iniciar-se entre l’agost i el setembre de 2020. Calvet ha avançat que l’obra es culminarà “en pocs mesos” i està previst que els vehicles ja puguin circular-hi a partir del mes de setembre.

Pla detall del conseller Calvet visitant les obres al pont de Cabrianes.

Per la seva banda, l’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, s’ha mostrat molt satisfet pel fet que les obres avancin a bon ritme. Ribalta ha explicat que el pont tenia “importants problemes de trànsit perquè no podien passar dos vehicles a la vegada i es tracta d’una via on hi passen molts vehicles pesants”. El batlle creu que les obres, a banda de millorar la connexió dels veïns, també suposaran “un potencial per seguir desenvolupament industrialment el polígon Berenguer”.

Resclosa dels Manresans

Calvet també ha aprofitat la visita als Bages per conèixer de primera mà els treballs a la resclosa dels Manresans (Balsareny), que a causa del temporal Glòria va quedar molt malmesa. Segons ha apuntat el conseller, els treballs finalitzaran en les pròximes setmanes. L’obra té un pressupost de 705.665 euros i es finança a parts iguals entre la Junta de la Sèquia i l’Agència Catalana de l’Aigua.

La resclosa, situada sota el castell de Balsareny, té 128 metres de longitud i una alçada màxima de coronació de tres metres. Marca l’inici de la Sèquia i capta l’aigua del riu Llobregat, que a través del canal abasteix 18 municipis de les comarques del Bages i del Moianès amb una població de 131.849 habitants. Els aiguats fruit del temporal Glòria es van endur pedres i lloses de formigó de la resclosa. Van malmetre l’estructura i la van afeblir tant a la part superior, com a la del mur i a la inferior per descalçament. Hi havia el perill que una nova avinguda d’aigua l’acabés de trencar.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares
%d