El servei està en marxa gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament de Manresa, la Fundació Althaia i l’Institut Català de la Salut, que han renovat recentment el conveni
El mes d’agost de l’any 1990 es va iniciar a aleshores Hospital General de Manresa el Programa d’Atenció a Domicili (PAD), un servei pioner al país per atendre els pacients que rebien l’alta hospitalària i que necessitaven ajuda domiciliària derivada d’un problema de salut. Aquest servei, que des d’aleshores s’ha prestat a la ciutat de forma ininterrompuda, compleix aquest 2020 les tres primeres dècades de vida amb més de 2.500 persones ateses. El programa continua actualment en marxa gràcies a la col•laboració entre la Fundació Althaia, l’Ajuntament de Manresa i l’Institut Català de la Salut, que recentment han signat la renovació del conveni per als pròxims dos anys.
L’objectiu principal del PAD és facilitar un servei temporal i complementari després de l’alta hospitalària o de l’atenció rebuda a primària donant suport directe davant les dificultats i limitació de la persona i/o de la família ja sigui per dependència funcional o manca d’habilitats en el retorn al seu domicili. Es tracta de permetre que la persona amb alguna dependència del nivell d’autonomia personal i/o problemàtiques familiars específiques pugui desenvolupar el seu dia a dia al seu entorn habitual.
L’equip del PAD està format per una treballadora social com a gestora del servei i cinc treballadores familiars.
El programa s’adreça als pacients atesos a l’Hospital Sant Joan de Déu, el Centre Hospitalari, el Centre de Salut Mental (CSAM), l’ABS Barri Antic i l’ABS Les Bases, centres gestionats per la Fundació Althaia, i també a l’ABS Sagrada Família i l’ABS Plaça Catalunya, gestionats per l’Institut Català de la Salut (ICS).
Fer acompanyament en el dia a dia

Les casuístiques en què s’activa aquest recurs són molt diverses. Es tracta de donar suport i fer acompanyament a persones amb dependència que viuen soles o amb un suport familiar insuficient per poder atendre les seves necessitats bàsiques.
Algunes de les tasques que realitzen les treballadores familiars del PAD són ajuda, suport i supervisió en activitats de la vida diària com llevar-se, vestir-se, la higiene personal i l’organització de la llar, i també fer acompanyaments.
El servei té també un paper molt rellevant en el suport a les persones usuàries dels serveis de Salut Mental. Des de Salut Mental s’han impulsat diferents programes per tal de potenciar la inserció social i l’autonomia d’aquestes persones, i el PAD és un recurs molt important per fer acompanyament en aquest procés.
Un servei a l’alça
Durant els 30 últims anys, el model sanitari de la ciutat i del país s’ha anat transformant per tal d’oferir una atenció en l’àmbit més favorable per a la bona recuperació del pacient, que sol ser a casa o a prop de casa. En aquest sentit, s’han desenvolupat diferents serveis que han acostat l’atenció sanitària al domicili, però això no hagués estat possible sense un acompanyament i uns mínims recursos socials, cosa que ha possibilitat el PAD.
A falta de dades dels cinc primers anys, des del 1995 i fins a l’actualitat el PAD ha atès un total de 2.513 persones. Ha passat dels 92 casos atesos l’any 1995 als 133 el 2019, xifra que representa pràcticament un increment del 45% en 25 anys.
Al llarg d’aquest temps el perfil general de les persones que s’atenen no ha variat massa. En termes generals es tracta d’una dona major de 75 anys que viu sola o en parella, que ha estat ingressada a l’hospital per una patologia mèdica i que en el moment de l’alta hospitalària requereix de suport domiciliari per atendre les necessitats bàsiques d’higiene i vestir.
Implicació de tres institucions
El mes d’agost de 1990 es va iniciar el Programa d’Atenció Domiciliària (PAD), inclòs dins del Programa de Planificació de l’Alta (PPA) que duia a terme el Servei de Treball Social de l’Hospital General de Manresa, amb el suport de l’Obra Social de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, que a dia d’avui continua donant suport al projecte des d’Althaia, i l’Ajuntament de Manresa.