
Quan les temperatures s’extremen els termòmetres es consulten molt més. Amb la irrupció dels telèfons mòbils i les dades instantànies, encara més. Hi ha els, podríem dir oficials, els dels observatoris i que són els més fiables i exactes. Les dades que facilitem els homes del temps al públic són aquestes, lògicament.
La temperatura sempre es mesura a l’ombra. Per què? Doncs perquè el que interessa és la temperatura de l’aire que ens envolta. Si, en canvi, posem un termòmetre al sol el que mesurarem és la temperatura del vidre del termòmetre escalfat pels raigs solars.
Feta aquesta puntualització cal fer esment d’alguns termòmetres publicitaris. Molts d’ells no marquen correctament perquè el sensor no es troba ben ventilat i ben protegit a l’hora. Per això, habitualment, d’aquests termòmetres no ens en podem refiar massa, encara que hi ha excepcions.
Aquests termòmetres els trobarem en farmàcies, establiments comercials o tanques publicitàries en alguns carrers o de la xarxa viària.
Els termòmetres que, cada cop més incorporen alguns vehicles, si que marca molt bé quan el vehicle circula per sobre dels 40 o 50 quilòmetres per hora una estona, com a mínim de 2 o 3 minuts. Això vol dir que en carreteres i autopistes ens indicarà molt bé amb un marge d’error d’1 grau aproximadament. En canvi, en una població, les aturades i arrancades continuades fan que el sensor no estigui ben ventilat i agafi amb facilitat la calor de l’asfalt i sobretot del motor del vehicle.
Pel que fa als telèfons mòbils, l’oferta en temperatura, dades meteorològiques i previsions és extraordinàriament completa.
Cal dir però que pel que fa a les dades locals de temperatura i temps actual pot ser traïdor. El motiu és el següent. En la majoria de casos, aquestes aplicacions que porten incorporades els telèfons mòbils es nodreixen de les xarxes generals i mundials de temperatura i temps actual anomenades Synop i Metar. Aquesta darrera en aeroports principals.
Us poso alguns exemples. Imaginem que estem situats al poble pirinenc de Sort al Pallars Sobirà i ens marca 3°, sol i vent en calma. Si l’aplicació que dona les dades és d’una empresa, generalment americana, haurà anat a buscar la temperatura de Lleida ciutat, de l’aeròdrom francès de Luchon i haurà extrapolat el valor ajustant-lo a l’alçada del municipi i situació geogràfica. En definitiva aproximat però no fiable del tot. Per tant, les dades sempre més fines i fiables, les dels professionals de la meteorologia.