17/06/2024

Façana de la Casa Burés Foto arxiu : gencat

la "Casa Burés", una joia modernista al melic de Barcelona, construïda i pagada amb el treball de centenars de famílies obreres de Castellbell i el Vilar .
Façana de la Casa Burés Foto arxiu : gencat

A finals de l´any passat, La Generalitat de Catalunya, va vendre per 18 milions d´euros, la casa Burés de Barcelona i va posar punt i final a una història vinculada a la família i també a Castellbell i el Vilar.

La família Burés va sorgir de Manresa, a principis del Segle XIX, com una família de fusters. En Francesc Burés i Balet es va casar el 1831, amb una filla d´un altre fuster, en Pere Arderiu, neixia així la família Burés-Arderiu, que va tenir 4 fills, un d´ells, en Esteve Burés i Arderiu, que fundaria la fàbrica i la colònia a Castellbell i el Vilar .

En Francesc Burés i Balet, pare d´en Esteve, va crear la primera indústria dedicada al tèxtil, a Sant Joan de Vilatorrada. Avui dia, aquest municipi bagenc recrea a través de la Festa dels Embarrats, de manera teatralitzada, la vida d´aquesta fàbrica .

El 1853 s´associa amb el seu veí, Oleguer Borràs, ( fundador de la Colònia Borràs ) i es construeixen les actuals salts de rec. El 1871, en Francesc compra uns terrenys del Marqués de Castellbell, Joaquim Carcer i Amat, a canvi can Burés li cedia uns terrenys .

Amb el sorgiment de la burgesia catalana, el 1900, la família Burés s´instal·là a Barcelona, a l´edifici anomenat Casa Burés, situat al carrer Girona i Ausiàs March . L’Any 1905, la família Burés inaugurava la “Casa Burés”, una joia modernista al melic de Barcelona, construïda i pagada amb el treball de centenars de famílies obreres de Castellbell i el Vilar .
Un segle més tard, el 2007, aquesta casa va parar a mans de la Generalitat de Catalunya. No obstant, el 1991, la fàbrica Burés, a Castellbell i el Vilar, va tancar portes, prop de 300 treballadors es van quedar en atur .

El desembre del any passat, la Generalitat ven la casa Burés a una immobiliaria anglesa per 18 milions d´euros, fet que permetrà que l´edifici tingui el mateix destí que ca la Buresa, a Manresa, que va ser propietat d´Antònia Burés, germana d´en Francesc Burés .

Amb la venda d´aquest edifici modernista, a Barcelona, construït i finançat per veïns de Castellbell i el Vilar, ara fa un segle, es tanca un capitol de la història de Castellbell i el Vilar.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.