25/06/2022

Els alcaldes del Bages es manifesten a l’autopista C-16 per protestar contra la situació de les infraestructures viàries

Text : Consell Comarcal del Bages

Fotos Aj Castellbell i el Vilar

Els alcaldes del Bages, en les quals hi havia l´Alcaldessa de Castellbell i el Vilar Montserrat Badia , s’han manifestat aquesta tarda al costat del peatge troncal de l’autopista C-16, al nostre municipi ,IMG-20151223-WA0004 per mostrar la seva protesta i indignació per la situació de les infraestructures viàries i ferroviàries a la comarca: una carretera C-55 absolutament col·lapsada per l’elevat volum de trànsit que suporta diàriament i un elevat índex de sinistralitat, al costat de l’autopista, infrautilitzada.

Els batlles han llegit i signat un manifest amb el títol “N’estem farts, prou peatges”, que és una declaració sorgida del Consell d’Alcaldes del Bages sobre la mobilitat viària i ferroviària a les comarques centrals i que vol mostrar “la nostra indignació davant la discriminació que patim els ciutadans pels dèficits històrics en la connexió entre la comarca i l’àrea metropolitana de Barcelona que resten competitivitat a les nostres empreses i al conjunt del nostre territori. A aquest fet cal sumar-hi la manca d’inversions a la línia R4 de Rodalies que impedeixen un servei ferroviari competitiu”.

En l’acte, els alcaldes han estat acompanyats també pels presidents dels Consells Comarcals del Bages, Berguedà, el Solsonès, suport del Moianès i per representants del Consorci Viari de la Catalunya Central, de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa (FAVM), i de la Plataforma No+morts.

En el document, els batlles es comprometen, entre d’altres mesures, a lluitar per l’eliminació del peatge de la C-16, la finalització de la B40 entre Viladecavalls i Abrera que ha de permetre connectar la C-16 amb l’A2, i el desdoblament de la C-55 entre Manresa i Castellbell i el Vilar per millorar la mobilitat interna al Bages. El manifest també deixa clar que “els alcaldes ens sentim impotents davant el fet que no se’ns faci cas dia rere dia, que no existeixi una estratègia clara de la Generalitat de Catalunya a la solució de mobilitat de la comarca”.IMG-20151223-WA0005

A més, es reserven el dret d’emprendre accions legals, ja que segons els càlculs de la Declaració de Gelida, AUTEMA, la concessionària de l’autopista C-16 haurà ingressat 4.035,3 milions d’euros quan acabi la concessió, el 2036. La construcció d’aquesta autopista va costar 126,08 milions d’euros. Per tant, la concessionària reemborsarà 32 vegades la inversió inicial, “un lucre que creiem absolutament desorbitat”.

La manifestació d’aquesta tarda és la primera acció reivindicativa promoguda arran del Consell d’Alcaldes extraordinari que es va celebrar el 26 de novembre, poc després que es produís un accident d’una grua a les obres que s’estan fent a la C-55 a Sant Vicenç de Castellet, que va provocar importants problemes de mobilitat durant hores. Aquest va ser l’incident que va fer vessar el got, però els problemes de mobilitat, les cues i els accidents amb víctimes sovintegen en aquesta via. Malgrat que la Generalitat està fent obres de millora per valor de 20 milions d’euros en alguns trams de la C-55, els alcaldes, en el seu clam unànime per millorar les infraestructures al Bages, no creuen que aquesta sigui la solució definitiva.

El president del Consell d’Alcaldes, Ferran Estruch, ha remarcat que “els alcaldes, de forma unitària, defensarem de manera clara i contundent que es resolgui el dèficit històric que patim i que és un greuge respecte d’altres territoris”, a través de la reivindicació, la negociació i “des de totes les instàncies”. Ha afegit que el Consell Comarcal del Bages encarregarà un informe jurídic per analitzar la concessió de la C-16 i interposar, si és el cas, una demanda judicial. Segons declaracions del President del Consell d’Alcaldes Ferran Estruch “en pocs mesos sabrem quins mitjans jurídics podem utilitzar”. També ha avançat en que propers Consells d’Alcaldes i reunions del Consorci Viari es decidiran noves accions a dur a terme. També es crearà una taula de treball per valorar les obres realitzades a la C-55, els incidents i accidents que es puguin produir, i la implantació de les bonificacions a l’autopista a partir del 4 de gener.

Per la seva banda, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha explicat que “tenim la sensació que la prioritat no és un model territorial d’equilibri a Catalunya, sinó que es prioritzen aquells llocs on hi ha més massa crítica i la resta del territori queda sovint oblidat”.

 

 

DECLARACIÓ DEL CONSELL D’ALCALDES DEL BAGES SOBRE LA MOBILITAT VIÀRIA DE LES COMARQUES CENTRALS AMB L’ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA.
                                             N’ESTEM FARTS!

Després d’anys i anys de demanar, de voler parlar, de voler trobar camins per resoldre la mobilitat de la comarca del Bages, els Alcaldes reunits en sessió extraordinària urgent, manifestem la nostra indignació davant la discriminació que patim els ciutadans pels dèficits històrics en la connexió entre la comarca i l’àrea metropolitana de Barcelona que resten competitivitat a les nostres empreses i al conjunt del nostre territori. A aquest fet cal sumar-hi la manca d’inversions a la línia R4 de Rodalies que impedeixen un servei ferroviari competitiu.
Per tots aquests motius, els alcaldes del Bages ens comprometem a lluitar pels següents acords:

Primer.- Eliminació del peatge de l’autopista C16, acompanyat de la construcció d’enllaços en totes direccions a Viladordis i al Pont de Vilomara.
·Exigim també a l’Estat espanyol la finalització de la B40, entre Viladecavalls i Abrera que ha de permetre connectar la C16 amb la A2.
·Aquestes mesures convertirien l’autopista en una via útil per al territori i donarien resposta al clam de les comarques del Bages, Berguedà, Moianès, Solsonès i la Cerdanya: disposar d’una via ràpida i gratuïta a l’àrea metropolitana.
Segon.- El desdoblament del tram Manresa a Castellbell i el Vilar de la C55 com a mesura per millorar la mobilitat interna de la comarca del Bages.
Tercer.- Exigir al Govern de l’Estat Espanyol l’execució immediata de les actuacions previstes al Pla d’Infraestructures Ferroviàries de Rodalies de Barcelona 2008-2015.
Quart.- Traslladar aquests acords al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, al Ministeri de Foment, al Consorci Viari de la Catalunya Central, als ajuntaments de la comarca del Bages i als Consells Comarcals del Moianès, Berguedà, Solsonès i Cerdanya. També a la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, a l’ONG Stop Accidents, i a la Plataforma No+morts a la C-55.

Els alcaldes ens sentim impotents davant el fet que no se’ns faci cas dia rere dia, que no existeixi una estratègia clara de la Generalitat de Catalunya a la solució de mobilitat de la comarca. Per això,
Primer.- Ens reservem el dret d’emprendre accions legals, ja que segons els càlculs de la Declaració de Gelida, AUTEMA, la concessionària de l’autopista C16 haurà ingressat 4.035,3M€ quan acabi la concessió, el 2036. La construcció d’aquesta autopista va costar 126,08M€. Per tant, la concessionària reemborsarà 32 vegades més la inversió inicial, un lucre que creiem absolutament desorbitat.
Segon.- Conjuntament amb altres instàncies de la societat civil, Consorci Viari, etc,. ens comprometem a organitzar mobilitzacions fins a aconseguir la solució als problemes de mobilitat del nostre territori.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: