El conseller Argimon vol gripalitzar la covid i els experts diuen que no és el moment amb el risc que sorgeixi una nova variant
Els casos positius detectats a través de les proves bé per testos antígens o bé per PCR, comencen a ser estables. Així es desprèn de les dades d’aquesta setmana a Castellbell i el Vilar i que confirmaria que el pic d’aquesta sisena onada, ja s’ha assolit i que la baixada serà progressiva.
Les dades que publiquem avui, són els contagis produïts després del 6 de gener un cop acabades les festes de Nadal i amb menys socialització. Unes dades que si les comparem amb Catalunya que també sembla estable tot i que no s’ha assolit el pic. L’altra bona notícia després de setmanes, és que l’Índex de transmissió (RT) ha baixat d’1.
Mentre ens arriben les bones notícies, divendres, el Conseller Argimon anunciava que un cop s’hagi superat la sisena onada caldrà Gripalitzar la Covid.
La previsió de Salut és encetar una nova fase de gestió de la covid a la primavera si no es produeix cap canvi brusc en el curs de la pandèmia en les setmanes vinents, com seria per exemple la irrupció d’una nova variant que escapés de les vacunes pel que fa a la forma greu de la malaltia, i tenint en compte que la majoria de la població té algun tipus de protecció davant del virus, sigui per la vacuna i/ o per infecció, que ha arribat a taxes molt elevades en les últimes setmanes.
En aquesta nova fase es podrien flexibilitzar les quarantenes, si bé Argimon ha deixat clar que les persones amb símptomes s’hauran de quedar a casa, com hauria de passar amb totes les malalties, ha dit. Un altre dels escenaris d’aquest eventual canvi en la gestió seria que no caldria anar als centres sanitaris si els símptomes fossin lleus, arran de la saturació actual de la primària, que ja ha portat els responsables de Salut a canviar les recomanacions.
Pel que fa a la situació actual, en plena sisena onada i amb unes incidències molt elevades, Argimon ha advertit que en els dies vinents els contagis detectats cada dia continuaran en xifres de màxims i ho ha atribuït al fet que estan “buscant” el virus sobretot en els escolars. El conseller ha dit que el pic de contagis de les persones majors de 20 anys es va assolir el dia 13 de gener i ha afegit que des de fa uns dies observen una desacceleració i una frenada d’ingresssos a les UCI.
Els experts diuen que això no és una grip
Experts com Àlex Arenas va assegurar ahir dissabte a una entrevista a Catalunya Ràdio que “Encara estem lluny d’entendre l’evolució del virus. El que sabem és que si apareix una nova variant ha de ser més transmissible, però no valorem que alguna d’aquestes variants incrementi la seva severitat”. Un terme semblant va dir Bea Mothe, metgessa i investigadora de malalties infeccioses a l’IrsiCaixa “. La covid encarà no és una grip, les dades avui dia encara són preocupants, per molt que es digui que l’òmicron és molt lleu”
Dades de Positius a Castellbell i el Vilar
Actualment, l’índex de rebrot a Castellbell i el Vilar, ha passat dels 8.779,26 de la setmana passada als 5.811,77 d’avui diumenge 23 de gener, amb risc molt alt. La mitja de Catalunya és de 5.531,24 estem una mica per sobre de la mitjana.
Pel que fa al diagnòstic de casos positius al poble (amb PCR o TA) en els darrers catorze dies IA14= 250 (58 casos positius confirmats, entre diumenge de la setmana passada i ahir dissabte, (25 més que estan pendents). La taxa de reproducció de contagi =0,85 (1,51 la setmana anterior), és a dir, que: per cada 100 persones amb positiu, poden contagiar a la vegada a 850 persones per cada 100.000 habitants, amb un valor inferior a la RT: 1, la qual cosa implica que l’epidèmia creix.
Cal recordar que les dades porten tres dies de decalatge, per tant, aquestes poden variar els següents dies (els que estan pintats de groc)

