
De l’antic tren Cremallera amb sortida de Castellbell i el Vilar, fins a Montserrat, és l’únic projecte que va ser posat en servei el 1882. L’actual projecte és del 1990 (el 1999 es va posar en marxa), el que sí que és cert és que durant anys es van fer altres projectes que mai es van veure la llum, aquests són alguns dels exemples.
La línia de perllongació al cim de sant Jeroni
A principis del segle XX, en concret l’any 1912, el rei Alfons XXIII, va autoritzar el projecte de perllongació del nou tram del cremallera, des de la mateixa estació a Montserrat fins al cim de Sant Jeroni, tal com va quedar reflectit a la Gaceta de Madrid, nº 187, 5/7/1912, p. 34 (El BOE dels nostres dies)
Don ALFONSO XIII, por la gracia de Dios y la Constitución, REY de España;
A todos los que la presente vieren y entendieren, sabed: que las Cortes han decretado y Nos sancionado lo siguiente:
Artículo 1.º Se autoriza al Gobierno de S.M. para otorgar la concesión de un ferrocarril de vía estrecha á cremallera, sin subvención del Estado, desde la Estación superior de la línia de Montserrat, que actualmente se halla en explotación, hasta el pico de San Jerónimo, con sujeción al proyecto facultativo presentado en el Ministerio de Fomento por los señores D. Rómulo Bosch y Alsina y D. Román Macaya y Gibert, y á las modificaciones que en el mismo se introduzcan.
Art. 2.º Este ferrocarril se declara de utilidad pública, con derecho á la expropiación forzosa, y su concesión y explotación se ajustarán á lo dispuesto en la ley de Ferrocarriles de 23 de Noviembre de 1877 y Reglamento dictado para su ejecución.
Art. 3.º El Gobierno señalará los plazos para el comienzo y terminación de las obras.
Por tanto:
Mandamos á todos los Tribunales, Justicias, Jefes Gobernadores y demás autoridades, así civiles como militares y eclesiásticas, de cualquier clase y dignidad, que guarden y hagan guardar, cumplir y ejecutar la presente Ley en todas sus partes.
Dado en Palacio á cuatro de Julio de mil novecientos doce.
YO EL REY.
El Ministro de Fomento.
Miguel Villanueva y Gómez.
A part del Cremallera, la muntanya de Montserrat disposa d’altres medis de locomoció com els funiculars de Sant Joan, si bé el de Sant Jeroni va ser el primer que es va fer i va durar uns anys, avui dia és fora de circulació, o l’aeri de Montserrat que es va posar en circulació el 1930. En aquest cas, també van sortir altres projectes per a funiculars o aeris que, igual que el Cremallera, tampoc van tenir la sort de veure la llum, n’hi havia dos en concret: un de Collbató a Montserrat i un altre de Vacarisses fins al mateix monestir.
Com poden veure d’imaginació arquitectònica, no va faltar en l‘imaginari del Montserratí.
