04/12/2023
Coneix tots els detalls.....

La participació en les eleccions del 14-F fins a les 18 h és del 45,7%, 22 punts menys que les últimes eleccions del 2017. Girona és la demarcació on s’ha registrat més participació fins ara, amb un 47,1%. A l’altra cara de la moneda hi ha Tarragona, amb només un 42,8%. A Barcelona, s’ha registrat un 45,9% i a Lleida, un 46,2%. Amb relació a les eleccions al Parlament del 2015, la participació fins a les 18h ha caigut 17 punts.

Solé relativitza la caiguda de la participació en 22 punts perquè el 2017 va ser històrica
Pla mitjà del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Participació, Bernat Solé, en roda de premsa el 14 de febrer del 2021.(ACN)

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha relativitzat la caiguda de la participació en 22 punts perquè les últimes eleccions, les del 2017, van registrar una participació històrica. En roda de premsa des del Parlament, Solé ha apuntat que la participació fins a les 18h, del 45,72%, és només un 3% menys que la dels comicis del 2010 i 10 punts menys que la del 2012. El conseller també ha atribuït la davallada de la participació en la situació de pandèmia i al fet que el vot per correu s’hagi disparat. Un vot que, segons ha recordat, s’incorpora a les urnes al final de la jornada. Solé ha fet una crida a “no abaixar la guàrdia” i “extremar les mesures de seguretat” en el tram final. Les dues raons que expliquen la davallada de la participació, segons Solé, són el context de pandèmia per una banda i l’augment del vot per correu en un 350%. De fet, el vot per correu afegirà 269.586 vots en el moment del recompte.

El conseller no ha volgut avançar fins on es calcula que pot arribar la participació a les 20 h, quan tanquin tots els col·legis electorals i les 9.139 meses repartides per Catalunya. Però ha reiterat el missatge que els col·legis i les meses són segures.

Segons ha explicat, es preveu que el recompte sigui més llarg de l’habitual tenint en compte les mesures de seguretat que s’han de seguir per la pandèmia. “Les directrius són que es treballi amb la màxima celeritat, però que no per tenir els resultats més aviat s’han de flexibilitzar les mesures”.

En la roda de premsa, Solé també ha confirmat que tots els col·legis electorals de Catalunya tancaran a les 20 h, també les meses de la demarcació de Barcelona que s’han constituït més tard de les 9 h del matí. Així ho ha decidit la Junta Electoral de Barcelona.

Pel que fa a la decisió de la Junta Electoral Central de considerar vot nul les paperetes en blanc que la Generalitat ha enviat als domicilis, el conseller ha explicat que té una “afectació mínima” perquè només afecta a 2.000 enviaments dels més de 5,5 milions que s’han fet. També ha argumentat que l’error és fruit que han hagut de treballar amb “temps limitat” tenint en compte que el TSJC va decidir mantenir les eleccions el 14-F just quan començava la campanya electoral.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares
A %d bloguers els agrada això: