11/08/2022

Gràcia(Barcelona) celebra el bicentenari de la Festa Major amb l’assessorament de les Enramades de Sallent(Bages)

Per Ens de Comunicació / AMIC

Festes de Gràcia.jpg

A Muralles enllà, el gran cronista barceloní Francesc Curet escriu: “Cal retenir aquesta data [1817], memorable en els annals de Gràcia, perquè assenyala l’inici de la festa major gracienca en la diada de l’Assumpta”. Una primera edició, almenys referenciada documentalment, que tingué en la Masia Can Trilla el seu punt emblemàtic. De la seva capella, ubicada a l’actual Carrer Gran de Gràcia 177, es va treure la imatge de la Verge en una processó que culminà amb un àpat amb ball durant la tarda.

Per celebrar el bicentenari de l’efemèride, la Fundació Festa Major de Gràcia( Barcelona) ha ideat un gran calendari commemoratiu. Més de 400 activitats que volen recordar els inicis d’una festa fonamental per entendre la història contemporània de la Vila de Gràcia. Entre les que ha generat major expectativa, l’engalanament del citat carrer Gran de Gràcia entre la parada de metro Fontana i els Jardins de Salvador Espriu. Cinc escoles de primària gracienques, en col·laboració amb l’Institut Europeu del Disseny i l’Escola Massana, evocaran la manera com es feien els pendons fins a mitjans del segle XX amb l’elaboració de 800 collages.

En aquest empeny per recuperar les celebracions històriques, el carrer Francesc Giner serà guarnit seguint el model tradicional: les enramades. Tal com explica l’exposició L’art de guarnir al carrer, que es podrà veure a l’envelat del bicentenari fins al 21 d’agost, els graciencs construïen una “ornamentació feta amb matolls i brancatges encaixats amb diferents classes de flors, que es combinava amb garlandes de papers de colors”. Una pràctica molt usual entre 1862 –any del primer guarniment– i principis del nou segle, i que derivà en les actuals ornamentacions. Els Amics de les Enramades de Sallent( Bages) han assessorat els festers de Gràcia en aquesta tasca de recuperació.

La seu del districte també se sumarà a aquest aniversari tan especial guarnint la façana de l’ajuntament de la Vila durant els dies de Festa Major (15 – 21 d’agost). En el mural que s’hi pintarà, obra de l’estudi Reskate Arts & Crafts, s’hi podrà veure tot el procés de concepció, preparació, muntatge i gaudi de la festa.

Segons destaquen des de la Fundació Festa Major de Gràcia, la commemoració del bicenteneari es concep com una oportunitat per “reconèixer l’ingent treball voluntari i desinteressat de centenars de mans anònimes”, “activar el potencial creatiu de la ciutadania de Gràcia, afermant la consciència de comunitat i sentit de pertinença” i “empeltar la festa de nous conceptes innovadors que vinculin el món de la cultura popular amb la creació contemporània”.

Fins al 22 d’agost, l’envelat instal·lat als Jardinets de Gràcia un reguitzell d’activitats encaminats en aquesta direcció. Podeu adreçar-vos-hi per conèixer millor una celebració que ha estat declarada Festa Patrimonial, Festa Tradicional d’Interès Nacional, i reconeguda amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de la Ciutat de Barcelona.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: