19/04/2024
Va ser amb motiu de la sessió ordinària del comitè executiu de l'Associació de Municipis de Catalunya (ACM).

Text i Fotos: ACM

  • Va ser amb motiu de la sessió ordinària del comitè executiu de l’Associació de Municipis de Catalunya (ACM).

Montse Badia ACM

El Comitè Executiu de l’ACM es va reunir aquest divendres en sessió ordinària al Monestir de Poblet. La trentena llarga d’alcaldes i alcaldesses van mostrat el compromís del món local amb l’esperit de l’1-0 i les institucions catalanes. Així, el president de l’ACM, David Saldoni, durant la roda de premsa va explicat que, dins el ‘Pla actuem’, s’han elaborat els informes de la veritat perquè els ajuntaments i alcaldes expliquin què va passar l’1 d’octubre de 2017: “Ara que estem a les portes del primer aniversari, podem constatar amb els informes que on no hi va haver interacció policial, va funcionar bé. Els únics problemes es van produir on hi va haver presència de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil”, ha dit Saldoni, que ha afegit que “hem donat una visió de país aglutinant les versions dels municipis, que dista molt del que diuen els atestats policials en mans dels jutges”.

ce-acm-poblet2

En aquest sentit, va reivindicat el paper del món local i la seva transversalitat per construir el futur del país. “L’espai de diàleg i la transversalitat que representen els alcaldes i alcaldesses pot ser de gran utilitat per definir estratègies i afrontar els reptes per al futur del país”, va destacat Saldoni. L’ACM va enviar aquesta setmana una moció als ajuntaments associats relativa al primer aniversari de l’1-O, en la qual reivindica l’esperit del referèndum i reconeix les persones que el van fer possible, demana la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats i demana al Govern espanyol una solució política que passi per escoltar la ciutadania catalana.

ce-acm-poblet3

El Comitè Executiu també ha servit per exposar les accions que es faran per incidir i fer sentir la veu dels municipis en la proposta de llei de Territori que s’està tramitant. Des de l’entitat municipalista es vol escoltar el territori a través de sessions de treball a les vegueries i determinades comarques per incorporar propostes i fer de la Llei “una oportunitat perquè sigui adaptable a les necessitats diferents del nostre territori”, en paraules de Saldoni, que va insistir que volem que “s’adapti a les visions territorials i que sigui una llei asimètrica”. “No ens podem permetre el luxe que quan aquesta llei entri al Parlament, disgusti el món local. El paper dels ajuntaments ha de ser molt important”, ha conclòs Saldoni. L’ACM manté un grup de treball estable amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Durant el Comitè Executiu de l’ACM també és va tractar la problemàtica dels menors no acompanyats (MENA) i com trobar-hi solucions. En aquest sentit, és va plantejar que caldria un treball en els països d’origen, ja que s’està en una situació d’emergència i cal un pla integral que vagi més enllà de l’acollida i que els ajuntaments “som peça clau per garantir una bona acollida i fer-ho d’una forma assimilable per als nostres municipis”, segons Saldoni. També s’ha denunciat que l’Estat no aplica una distribució equitativa d’aquestes menors a la resta de comunitat autònomes ni fa un control de fronteres.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.