El mes de març del 2006 va entrar en servei a la Fundació Althaia l’anomenat Codi ictus, que compta amb el treball d’un equip multidisciplinari de professionals
Ahir, 29 d’octubre va ser el Dia mundial de l’ictus i la institució ho va commemorar dijous amb un acte adreçat a la ciutadania titulat ‘Ictus, el temps és clau’
Identificar els símptomes de l’ictus de forma precoç i actuar amb rapidesa és clau per minimitzar les seqüeles que pugui causar aquesta malaltia i fins i tot salvar la vida. Aquest és el missatge central que es va difondre en l’acte Ictus, el temps és clau, que va organitzar la Fundació Althaia per commemorar el Dia mundial de l’ictus i el 15è aniversari del Codi ictus a la institució i que es va celebrar el dijous a la tarda a la sala d’actes de l’Hospital de Sant Joan de Déu. L’objectiu ha estat sensibilitzar la ciutadania davant d’aquesta malaltia i, a la vegada, donar a conèixer la tasca dels professionals de l’organització que atenen els pacients amb aquesta patologia.
A més, s’ha presentat un repte solidari que portarà a terme Jordi Badia Perea, pacient d’Althaia, per recaptar fons per al programa de mecenatge sobre el dany cerebral adquirit i malalties neurodegeneratives. La presentació va comptar amb la participació de l’esportista i diputada al Parlament de Catalunya Núria Picas, ja que és la padrina d’aquest repte solidari, una història de superació personal i estímul per a totes aquelles persones que han patit un ictus.

El Codi ictus i l’abordatge multidisciplinari a Althaia
La Fundació Althaia compta amb un equip multidisciplinari de professionals que atén de forma transversal els pacients que pateixen un ictus. Hi intervenen especialistes en Neurologia, Medicina intensiva, Rehabilitació, Neuropsicologia i l’equip d’infermeria, a més de professionals dels serveis d’Urgències, Cirurgia Vascular, Diagnòstic per la Imatge, Treball social i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).
Aquest equip s’ha mobilitzat de forma coordinada prop de 2.500 vegades d’ençà que es va posar en marxa el Codi ictus el dia 1 de març del 2006 amb l’objectiu de salvar la vida o minimitzar les seqüeles d’aquelles persones que han tingut un accident vascular cerebral. El Codi ictus, que és una actuació urgent i sincronitzada, s’activa en els casos de pacients amb símptomes de la malaltia des de fa menys de 24 hores i que tenen una bona qualitat de vida.
Quan s’activa aquest codi s’engega un sistema protocol·litzat que té com a objectiu primordial disminuir al màxim el temps des de que el pacient arribar a Urgències fins a l’atenció especialitzada i el tractament farmacològic específic. L’origen de l’ictus determinarà el tipus de tractament que rebrà el pacient. En el cas de l’ictus isquèmic es pot administrar un tractament via endovenosa durant les primeres quatre hores i mitja amb l’objectiu de desfer el còagul. Aquest tractament s’anomena trombòlisi.
En els últims 5 anys, s’ha pogut administrar a 151 pacients. Aquells pacients que amb aquest abordatge no milloren es deriven a l’Hospital Clínic per fer un segon tractament que actua a l’artèria a través d’un cateterisme.
Després, el pacient, tant si ha tingut criteris per optar a aquest tractament com no, ingressa i se li fa un control estricte que permet preveure possibles complicacions i aconseguir una millor recuperació. Així mateix, s’amplia l’estudi per determinar quin ha estat el mecanisme que ha produït l’ictus. A més, es comença precoçment la rehabilitació. De mitjana, la Fundació Althaia atén uns 520 pacients amb ictus a l’any. Cal tenir en compte que no en tots els casos diagnosticats s’activa el Codi ictus, per exemple en els pacients que arriben a l’hospital passades 24 hores. Entre 2016 i 2020, l’edat mitjana dels pacients a qui es va activar el Codi ictus va ser de 73 anys. El 52% van ser homes i, el 48%, dones.
La importància de la rapidesa
Un ictus és una malaltia ocasionada per una alteració sobtada de la circulació de la sang al cervell. Pot ser un ictus isquèmic, anomenat també infart, o hemorràgic. Per reconèixer un ictus fàcilment, cal demanar a la persona que el pateix que faci tres coses. Somriure, per detectar si la persona té dificultats per moure correctament els músculs de la cara i si hi ha asimetries en la mobilització. Aixecar els dos braços, acció que ajuda a comprovar si hi ha debilitat o pèrdua de força en alguna extremitat superior. I parlar, per si la persona s’expressa correctament.
Si la persona té dificultats per fer alguna d’aquestes tres accions o presenta símptomes menys freqüents com la pèrdua de visió o inestabilitat d’inici sobtat al caminar, és molt important trucar al 112 o adreçar-se a Urgències. Així es podrà activar el Codi ictus i rebre el tractament immediatament. L’Hospital Sant Joan de Déu és l’hospital de referència per als pacients d’ictus del Bages, Berguedà, Solsonès i Cerdanya.
A l’Estat espanyol l’ictus és la primera causa de mort en dones i de discapacitat adquirida en les persones adultes, d’acord amb les dades del Ministeri de Sanitat. A Catalunya provoca més de 13.000 ingressos hospitalaris l’any, fet que significa que es produeix un ictus cada 40 minuts.
Tot i l’efectivitat dels tractaments de què es disposa actualment per determinats tipus d’ictus, el millor abordatge terapèutic segueix sent la prevenció. L’equip d’atenció primària té un paper important en el control dels factors de risc que poden derivar en un ictus i per tant en la prevenció. Alguns d’aquests factors són l’alcoholisme, el colesterol, la diabetis, la hipertensió, l’obesitat, el sedentarisme i el tabaquisme.
Per segon any consecutiu els Best Spanish Hospitals Awards guardonen Althaia per l’atenció a les patologies de la dona

La Fundació Althaia ha estat guardonada per segon any consecutiu en els Premis BSH – Best Spanish Hospitals Awards®, que reconeixen l’excel·lència hospitalària a través de més de 250 indicadors d’eficiència, adequació i qualitat assistencial. En la tercera edició, la institució ha tornat a rebre la distinció de millor hospital espanyol general i de referència en la categoria anomenada ‘Patologies de la dona’, cosa que posa en valor la tasca que porten a terme els professionals dels serveis responsables d’aquesta atenció. El veredicte es va donar a conèixer la setmana passada en el decurs d’una cerimònia que es va celebrar a Sevilla.
En la categoria ‘Patologies de la dona’ s’han analitzat diferents processos de gestió clínica referents als parts i les intervencions quirúrgiques dels càncers de mama i úter, així com el prolapse genital i la displàsia de coll uterí, vagina i vulva. Els paràmetres que s’han tingut en compte i que s’han comparat entre els diferents centres participants han estat els índexs d’estada mitjana, de cirurgia sense ingrés, de complicacions intrahospitalàries, de reingressos urgents clínicament relacionats, de mortalitat i de cesàries en parts no complicats.
Els bons resultats d’Althaia són un reflex de la qualitat de l’atenció que presta la institució a les malalties que poden patir les dones. Entre els paràmetres avaluats destaca l’estada mitjana, cosa que significa que les pacients poden tornar abans i començar més aviat el procés de convalescència, i la taxa de cirurgia major ambulatòria, que evita l’ingrés, amb els avantatges que això suposa per a la pacient.
L’atenció als diferents processos analitzats en el guardó està liderada pel servei de Ginecologia i Obstetrícia en col·laboració amb els serveis de Cirurgia general i Cirurgia plàstica. El reconeixement valora aquest abordatge multidisciplinari, en el qual també hi ha implicat l’equip d’infermeria i els serveis d’Anestèsia i reanimació. Això permet assolir amb èxit els indicadors de qualitat que es defineixen en el guardó lliurat.
Aquest 2021, han participat en el guardó un total de 122 hospitals públics i privats, xifra que representa un 16% més respecte a l’edició de l’any passat. En la categoria que ha estat premiada Althaia, la fundació ha estat comparada amb 30 altres hospitals de referència d’arreu de l’estat espanyol. La segona i tercera posició ha estat pel Consorci Sanitari de Terrassa i l’Hospital del Mar, respectivament.
Els guardons s’han estructurat en deu categories i sis grups d’hospitals, tenint en compte els processos clínics més habituals en cada grup d’hospitals. En cada un dels centres s’ha mesurat la seva eficiència i qualitat assistencials, sota paràmetres metodològics validats per la Societat Espanyola de Directius de la Salut (SEDISA), que col·labora amb els premis BSH. Cada categoria s’ha dividit en hospitals privats i públics i, entre els públics, s’ha diferenciat entre Alta tecnologia, Generals i de referència –en el qual hi ha Althaia–, i Bàsics i comarcals.
Amb 29 centres reconeguts, Catalunya ha estat la comunitat més premiada.
Millora contínua
L’objectiu dels premis, coorganitzats per la consultora Higia Benchmarking i la companyia Asho amb la col·laboració de la Sociedad Española de Directivos de la Salud (SEDISA), és ajudar a optimitzar la gestió sanitària i la qualitat assistencial potenciant la gestió clínica orientada a la millora contínua d’hospitals d’aguts públics i privats de l’Estat espanyol. Per tant, el premi és un reconeixement a l’aposta que fa la Fundació Althaia per la millora continuada en la gestió i la qualitat assistencial. A més, una de les singularitats dels Premis BSH – Best Spanish Hospitals Awards® es basa en què tots els participants podran disposar d’informació útil per seguir millorant els seus resultats a partir de la identificació dels seus paràmetres de millora específics. Per a això, els centres com Althaia rebran informació detallada de les metodologies utilitzades i del posicionament dels seus resultats en totes les categories analitzades, el que permetrà seguir treballant en aquesta millora dels resultats.