25/06/2022

La generalitat ampliarà les bonificacions de la C-16 entre Castellbell i el Vilar i Manresa

Text : NP Gencat Foto : Captura Google View
El Departament de Territori i Sostenibilitat ampliarà el sistema de descomptes en els peatges a l’autopista C-16 al tram entre Terrassa (Vallès Occidental) i Manresa (Bages). En concret, s’estendrà a més vehicles la possibilitat de beneficiar-se de les bonificacions que s’hi apliquen des de gener passat. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha fet aquest anunci després de reunir-se, aquest dijous, amb representants dels consells comarcals del Bages, el Solsonès i el Berguedà, així com amb la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, i membres del Consorci Viari del Bages, per fer balanç dels primers sis mesos d’aplicació del nou sistema de descomptes a la C-16.
Des del 4 de gener, la Generalitat aplica un nou sistema de descomptes a la C-16 al tram Terrassa – Manresa (peatge de Castellbell i el Vilar), que comporta la gratuïtat del peatge a la barrera lateral i un descompte del 50% a la barrera troncal per a determinats itineraris interns, en hores punta. En aquests sis mesos, s’han beneficiat d’aquests descomptes 237.304 vehicles (2.000 al dia), dels quals 185.533 a la barrera troncal i 51.771 a la lateral.
Millorar la informació
El conseller Rull ha remarcat que l’ampliació del sistema de descomptes permetrà augmentar-ne “l’abast territorial” i donar resposta “a una reivindicació del territori”. Així, “es podran beneficiar indistintament tots els cotxes del Bages, Berguedà i del Solsonès, o de la Cerdanya”, atès que els descomptes deixen d’aplicar-se estrictament al voltant de Manresa. Per aconseguir una major descongestió a la C-55, el conseller també ha exposat la voluntat del Govern de “millorar els sistemes d’informació per donar a conèixer els nous descomptes” i oferir dades “en temps real” de la situació d’aquesta carretera, mitjançant nous panells i senyals. “Hem de ser capaços d’explicar als ciutadans”, ha dit Josep Rull, “que canviant de rutines de mobilitat, poden sortir guanyant molt”.
Per atraure més trànsits a la C-16 i descongestionar la C-55, la Generalitat avança en aquest model, de manera que deixaran d’aplicar-se algunes restriccions sobre els moviments d’entrada i sortida a l’autopista. Tots els usuaris del tram Sant Vicenç de Castellet-Sant Fruitós de Bages tindran descompte. La mesura pretén optimitzar la C-16, millorar la mobilitat i potenciar les comunicacions entre la Catalunya Central i l’àrea de Barcelona. Es calcula que la nova mesura podria beneficiar 4.800 vehicles addicionals: 2.200 dels quals ja circulen per la C-16 i 2.600 que deixarien de circular per la C-55 o la C-58.
El nou sistema s’aplicarà de la manera següent:
  •   Barrera lateral: Descompte del 100% per als vehicles que circulin per la C-16 provinents del nord que surtin per aquesta barrera. Fins ara, s’aplicava als moviments entre l’enllaç número 41 i els enllaços número 49 (Manresa Sud), 50 (Manresa Centre) i 54 (Sant Fruitós de Bages). La mesura pretén descongestionar la C-55.
  •   Barrera troncal: Descompte del 50% per a tots els trànsits. No serà necessari que els vehicles entrin o surtin de la C-16 pels enllaços 49 (Manresa Sud), 50 (Manresa Centre) i 54 (Sant Fruitós de Bages).
C-16 Castellbell i el VilarAquests descomptes s’apliquen als turismes que circulin de dilluns a divendres no festius entre les 7 hores i les 10.30 hores i entre les  i 17 i les 21 hores i utilitzin el sistema de pagament dinàmic o telepeatge (sistema Via T) o qualsevol altre sistema dinàmic prèviament autoritzat. L’usuari ha d’emprar el teletac tant a l’entrada com a la sortida de l’autopista. Cal recordar que, addicionalment, es mantenen les bonificacions del 30% per a vehicles ecològics, 40% per a vehicles d’alta ocupació i del 100% per a vehicles elèctrics.
Inici de la tramitació
 
El Departament de TES iniciarà ara la tramitació per aplicar els nous descomptes, que inclou un procés d’audiència amb Autema, concessionària de la C-16. En el cas que la Generalitat i la concessionària arribin a un acord, el nou sistema s’aplicarà a partir del setembre que ve. En cas contrari, el termini s’allargaria fins al gener.
Des del gener, estan en vigor també noves tarifes i un sistema de peatge tancat virtual al tram de la C-16 entre Sant Cugat del Vallès i Terrassa, amb una reducció substancial del peatge tot adequant-lo al recorregut real dut a terme pels usuaris. En els sis mesos d’aplicació, han beneficiat 514.030 vehicles (4.300 diaris). D’aquests, 414.296 van fer el trajecte Les Fonts – Sant Cugat del Vallès; 35.160 van fer Rubí – Les Fonts i 65.574 van fer Rubí – Terrassa.
Sistema de peatge tancat
El sistema de peatge tancat s’aplica per als recorreguts interns amb origen i destí als enllaços 13-21, de manera que els usuaris abonen el peatge en funció dels quilòmetres recorreguts. Així, de l’enllaç 21 a l’enllaç 17, la reducció és del 60%. De l’enllaç 19 a l’enllaç 17, del 70%, i de l’enllaç 19 a l’enllaç 13, reducció del 30%. Aquest model s’aplica a tot tipus de vehicles i tots els dies de la setmana. A més, es mantenen els moviments o recorreguts gratuïts que ja existien, la reducció del 45% de dilluns a divendres no festius i els descomptes del 30% per a vehicles ecològics, 40% per a vehicles d’alta ocupació i del 100% per a vehicles elèctrics, ha recordat el conseller Rull.
El nou sistema s’emmarca en un conjunt de mesures que el Departament de Territori i Sostenibilitat està desplegant per millorar la seguretat i la mobilitat en els eixos de la C-55, la C-58 i la C-16. En paral·lel, ha adoptat un conjunt de mesures a les autopistes de la seva titularitat per homogeneïtzar territorialment les tarifes dels peatges i promoure una gestió de la mobilitat més sostenible.
Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: