27/03/2023

La generalitat de Catalunya presenta la campanya anti-incendis forestals d´estiu 2013

Els mesos de màxim risc d´incendi podrien ser els mesos de Juliol i Agost depenent de la situació climatològica

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, han comparegut avui al Parlament de Catalunya per exposar les actuacions que es porten a terme en matèria de prevenció i extinció d’incendis, especialment pel que fa a la Campanya d’incendis forestals 2013.

Tot i que la meteorologia de la primavera fa que la Campanya Forestal s’inicii amb la sensació general què enguany Catalunya no ha de patir grans incendis forestals, tant Agricultura com Interior recorden que els risc zero no existeix, i menys en un país de bosc mediterrani en què el 60% del territori és massa forestal i que el 40% dels incendis es produeixen per causa de negligències.

Per això el Govern de la Generalitat insisteix en la corresponsablitat del conjunt de la ciutadania en la necessitat de no abaixar la guàrdia, mentre reforça els recursos i la coordinació dels dispositius de prevenció i extinció en una campanya en què destinaran 36,7 milions d’euros a prevenir i combatre els incendis forestals.

Foto Bombers: Gencat

La campanya d’aquest any està marcada principalment per la priorització dels esforços en el període de màxim risc (juliol-agost) les millores tecnològiques, modificacions organitzatives i noves línies de treball per donar major capacitat de resposta de tots els agents humans i materials que lluiten contra el foc i la coordinació estreta entre els diferents col·lectius i cossos que intervenen en la prevenció i l’extinció dels incendis forestals. L’objectiu essencial del Govern és garantir la seguretat de les persones en primer lloc i la conservació del territori.

Operatiu d’extinció d’incendis: dispositiu del Departament d’Interior

Per la seva banda, Ramon Espadaler ha repassat quin serà el dispositiu del Departament d’Interior en la lluita contra els incendis forestals aquesta campanya. Abans, però, ha recordat que el foc forestal forma part del nostre ecosistema (tant a Catalunya com a tot l’arc Mediterrani) i que, per tant, no podem abaixar la guàrdia davant el risc de patir incendis forestals al llarg del proper estiu i que cal estar preparats, igualment.

El conseller d’Interior Ramon Espadaler ha destacat que ens trobem davant d’una campanya marcada per un escenari diferent a l’any passat. “les xifres ho diuen tot: el 2012, del gener a l’abril havien cremat 1.617 Hectàres, i enguany són 214 les hectàrees afectades en el mateix període”.

El Conseller ha remarcat que aquest any, “no hi ha més risc: el risc és diferent. Esperem una campanya de calor, que vindrà marcada pels episodis de risc puntuals, que responen a onades de calor o entrades de vent sud”. Episodis que seran “segurament discontinus però extrems”.

Pel que fa al reforç material i humà de la campanya forestal d’enguany, Espadaler ha remarcat que Interior ha prioritzat la seguretat tant del personal com dels béns i la del bosc a l’hora de planificar-la. Espadaler ha reconegut que “segurament tindria més pau social, si hagués prescindit de quatre o cinc helicòpters i hagués augmentat les contractacions de personal o hores extres”. Malgrat tot, el Conseller ha admès que s’han contractat 104 persones menys, fet que ha representat un 1,6% menys que l’any passat”.

En relació als punts de guaita, Espadaler ha volgut destacar la importància del telèfon únic d’emergències 112, a l’hora d’avisar i ha sentenciat “tots som punts de guaita”.

Abans de detallar el dispositiu, Espadaler ha fet un breu repàs de la Campanya Forestal 2012, una campanya extrema en què els Bombers van fer front a molts incendis forestals importants en un període molt més ampli que l’estival. En total, las passada campanya forestal, els Bombers van treballar en més de 21.000 serveis de diversa tipologia, dels quals, uns tres mil foren per extingir incendis de vegetació (urbana, agrícola o forestal). De tots els incendis, destaca sens dubte, el foc de l’Empordà, tant per la seva afectació en superfície cremada, com en la seva afectació personal.

L’any passat fou un any crític, pel que fa al nombre i la importància d’incendis forestals. Així i tot els Bombers hi van fer front tot deixant palès el seu alt grau de professionalitat i acumulació de coneixement en l’àmbit dels incendis forestals.

El conseller ha detallat també els eixos bàsics de la resposta operativa dels Bombers de la Generalitat, en què destaca l’anticipació assolida gràcies a l’anàlisi i l’estudi diaris del risc d’incendi forestal, tot mobilitzant i desplaçant, diàriament, mitjans operatius (avions de vigilància i atac, columnes mòbils, etc.) a les zones amb més risc d’incendi forestal. D’aquesta manera, els Bombers guanyen contundència en el primer atac a l’incendi.

Aquesta Campanya Forestal, els Bombers de la Generalitat veuran reforçat el seu dispositiu habitual gràcies a la incorporació de 896 efectius de diverses categories (auxiliars d’ofici forestal, conductors, operadors de les sales de control, etc.) que treballaran durant els mesos de màxim risc d’incendi forestal. En total, aquest dispositiu estarà format per 6.271 persones.

En la mateixa línia, Interior ha fet un esforç pressupostari en la contractació dels mitjans aeris, gràcies al qual els Bombers de la Generalitat comptaran amb 27 mitjans aeris propis que es podran reforçar amb mitjans del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente fins a arribar als 35 mitjans aeris disponibles la propera Campanya Forestal. Els mitjans aeris és una eina bàsica en la seguretat tant del personal que treballa en l’extinció d’un incendi forestal com en el de la pròpia població.

Així mateix, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments obrirà la seva xarxa de vigilància forestal, a través dels 57 punts de guaita distribuïts sobretot en les comarques amb un risc d’incendi forestal més elevat.

Finalment, el conseller Espadaler ha detallat les accions de la Direcció General de Protecció Civil quant a la Campanya Forestal, accions que s’han dut a terme en els àmbits de la sensibilització ciutadana, l’àmbit operatiu de la Protecció Civil (sala CECAT, Unitat Mòbil de Protecció Civil, etc.) o la recepció de trucades d’alerta a través del telèfon únic d’emergències 112.

Estratègies de prevenció

Pel que respecta a l’àmbit de la prevenció, el conseller d’Agricultura ha destacat l’esforç del Departament per mantenir i incrementar les inversions destinades a actuacions de prevenció, que enguany pugen un total de 17,6 milions d’euros i que prioritzen les accions destinades a en primer lloc prevenir la ignició (mitjançant la realització d’inspeccions i control de les activitats de risc, l’establiment de les autoritzacions i/o limitacions a certes activitats en moments de risc elevat o extrem i la realització de campanyes específiques com la de la sega o la del borrissol, així com actuacions d’informació i sensibilització per evitar negligències en els moments i llocs de major freqüentació del bosc); en segon lloc reduir la capacitat de propagació i facilitar l’accés dels operatius d’extinció al lloc on es produeixen els incendis (actuacions en xarxa viària estratègica de prevenció d’incendis i de gestió forestal, establiments de punts d’aigua, actuacions en nuclis urbans i urbanitzacions propers a masses forestals arbrades, actuacions silvícoles en àrees estratègiques i cremes controlades, etc.) i, en tercer lloc, desenvolupen actuacions per dinamitzar l’aprofitament de les masses forestals i fer rendible el bosc, element clau per millorar-ne la gestió.

El conseller ha remarcat l’important esforç durant el 2012 realitzat pels equips tècnics dels serveis de gestió i prevenció d’incendis, cos d’agents rurals i altres serveis del DAAM vinculats a la vigilància i a la prevenció d’incendis que han realitzat més de 11.440 inspeccions, actuacions de prevenció i sensibilització en activitats i infraestructures generadores de perill, així com la tramitació de més de 57.000 autoritzacions preceptives en la franja al voltant de les zones forestals en un any atípic en què a causa de la sequera extrema s’han produït més de 747 incendis forestals amb una superfície afectada de 15.025 hectàrees

Pelegrí ha remarcat durant la seva intervenció la importància de les eines de planificació territorial i de dinamització dels aprofitaments del bosc en què està treballant el Govern com la millor eina de prevenció, especialment en un país com Catalunya que té un 60% de superfície forestal (i d’aquest un 80% de titularitat privada).

“La millor prevenció és fer que el bosc sigui rendible; mentre la fusta només es pagui a 20 euros la tona i necessitem pagar 12 jornals de 120 euros per extreure-la difícilment podrem millorar la situació. Catalunya és un país de bosc mediterrani, i el bosc mediterrani crema. Tampoc es tracta de tallar per tallar, ni de plantar i replantar tot el que s’hagi cremat, sinó de donar valor als productes del bosc i gestionar-los sota criteris de sostenibilitat econòmica i ambiental”.
La manca de rendibilitat dels aprofitaments forestals comporta una densificació dels boscos que les fa molt vulnerables als incendis d’alta intensitat. Aprofundir en l’anàlisi del risc d’incendis i millorar la seva integració en el conjunt de les polítiques sectorials, la protecció de les forest, habitatges i infraestructures, així com promoure estructures de paisatge menys vulnerables als grans incendis forestals són els objectius principals de l’estratègia de gestió del risc d’incendis.

En aquest sentit, el conseller ha remarcat que el Departament d’Agricultura, ha finalitzat ja la redacció del nou pla de Política Forestal de Catalunya que ara iniciarà el tràmit de consultes previ a la seva aprovació. Aquest pla té com a objectiu establir l’ordenament dels terrenys forestals de Catalunya per assegurar-ne la conservació i garantir la producció de primeres matèries, potenciar l’aprofitament sostenible dels recursos naturals renovables i mantenir les condicions que permeten un ús recreatiu i cultural d’aquests terrenys.

El Pla General de Política Forestal crea la figura del Programa de Prevenció d’Incendis Forestals de Catalunya que establirà les directrius i estratègies en matèria de prevenció d’incendis forestals per als propers anys. A aquest pla s’establiran els dos nivells bàsics de planificació: els municipals i el dels Perímetres de Protecció Prioritària (PPP).

La planificació als PPP es desenvoluparà mitjançant els projectes d’infraestructures estratègiques de prevenció d’incendis dels PPP. En la redacció d’aquest projectes hi participen tots els agents afectats (administració forestal, bombers, administracions locals, propietaris, ADF’s, gestors d’espais naturals,…)

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
%d bloggers like this: