12/08/2022

La mascareta serà obligatòria a partir de demà

Foto Arxiu: ACN

Serà obligatòria a l’aire lliure i en interiors oberts al públic amb sancions de 100 euros

Les mascaretes seran obligatòries a partir de demà dijous per a als majors de 6 anys a la via pública, en espais a l’aire lliure o en interiors oberts al públic amb independència de si es pot mantenir la distància física. Així ho ha anunciat aquest dimecres la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior a la reunió del Procicat.

La mesura manté les excepcions quan la “naturalesa de l’activitat ho faci incompatible”, com en casals d’estiu o per fer esport. Per la consellera de Salut, Alba Vergés, cal apostar per un “canvi d’hàbits” i “interioritzar” portar la mascareta al sortir de casa: “tots hem de tenir al cap que som transmissions potencials”. L’incompliment de la mesura se sancionarà amb una multa de 100 euros.
La norma general, segons Vergés, és que tothom “surti de casa amb la mascareta posada” i, quan l’activitat ho faci “incompatible”, les persones se la poden treure. És el cas, per exemple, de les activitats en casals d’estiu per a nens, els alumnes que s’examinin de la selectivitat mentre estan asseguts, o per fer esport.

Quant a la platja, ha destacat la importància d’arribar-hi amb la mascareta però no ha concretat si s’ha de dur o no a la sorra i s’ha remès al ‘FAQS’ que publicarà Protecció Civil.

Les sancions per l’incompliment de la mesura es regularan per la Llei de Salut Pública, malgrat que la consellera de Salut ha assegurat que la voluntat “no és la sanció” sinó que la ciutadania “sigui conscient de la seva importància”.

El Dr Benito Almirante diu que l’obligatorietat de la mascareta a l’aire lliure no té una evidència científica clara

El Dr Benito Almirante (Dreta)

El cap de Malalties Infeccioses de l’hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, ha constatat aquest dimecres que l’obligatorietat de la mascareta a l’aire lliure “no té una evidència científica clara” al darrere. “Si aquesta mesura és molt important, per què no s’aplica a tot el territori espanyol o a tot el món? Què passa amb un ciutadà que passa la frontera i té dues normatives diferents?”, ha preguntat en declaracions a TV3 Almirante, que ha indicat que no coneix l’argumentari del Govern per prendre aquesta decisió, “i menys en aquest moment en què el 95 o el 98% del territori està amb taxes d’infecció molt baixes”. Al seu parer, és una mesura “arriscada” perquè no s’ha pres en cap altre territori proper.
Almirante ha augurat que potser el Govern pren aquesta decisió per aconseguir un compliment més adequat de l’ús de la mascareta en els espais on sí que és convenient utilitzar-la. Ara bé, ha advertit que qualsevol recomanació d’aquest tipus que després es converteix en obligació “a vegades també pot generar un cert rebuig per part de la població si no s’entén el motiu”.

Pel que fa al rastreig, ha indicat que calen més recursos en general per al sistema de salut, i ha opinat que l’ús de tecnologia mòbil tampoc està demostrat que sigui útil, perquè requereix que l’usuari ho accepti. “Pot haver una normativa que m’obligui però podria apagar el mòbil. Podem anar a l’infinit amb les normatives, podem anar a una societat controlada per tots costats, però crec que això no és bo”, ha considerat.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares
%d bloggers like this: