La Diputació de Barcelona ha enllestit els treballs de recuperació i adequació amb un cost superior als 130.000 euros
La Diputació de Barcelona ha finalitzat les obres del projecte de recuperació i adequació a la visita de la torre dels Soldats d’Avinyó. Aquesta intervenció culmina el procés de restauració endegat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), que va començar amb l’excavació arqueològica del fortí o blocaus annex a la torre, i ha tingut com a objectiu consolidar i posar en valor el monument i alhora facilitar-ne la visita amb la museïtzació. A l’interior de la torre s’ha instal·lat una estructura metàl·lica que permet la visita i l’accés a tots els punts d’interès. Els treballs han tingut un cost de 133.884 euros finançats amb diversos ajuts de la Diputació de Barcelona.
El recorregut permet accedir a totes les obertures i espitlleres i als punts on se situaven les ulleres de llarga vista des d’on es llegien els senyals de les torres properes d’Artés i Sant Feliu Sasserra. La visita es completa amb un mirador situat al nivell del terrat que permet contemplar el paisatge que envolta la torre.
Entre el novembre del 2013 i el febrer de 2014, la Diputació de Barcelona va executar obres de consolidació d’urgència en diferents parts de la torre per garantir la seva estabilitat i pervivència. El maig de 2015 es va tancar l’etapa d’estudis previs i planificació amb la redacció del pla director, que va definir les directrius generals de les actuacions futures, desenvolupades per l’actual projecte de recuperació i adequació a la visita de la torre dels Soldats d’Avinyó, redactat a finals del 2018.

Xarxa de telegrafia òptica de la Segona Guerra Carlina
La torre dels Soldats és una edificació construïda la primavera de 1852 i que formava part de la xarxa de telegrafia òptica establerta per l’exèrcit liberal l’any 1848, durant la Segona Guerra Carlina o Guerra dels Matiners per facilitar les comunicacions i allotjar una petita guarnició per a la defensa del territori. La torre formava part de la línia de Manresa a Girona per Vic i es comunicava visualment amb les estacions veïnes situades a Artés i Sant Feliu Sasserra.
L’edificació està situada a l’extrem meridional del pla de l’Oliva i a poc més d’un quilòmetre al nord-est del poble. Des del nucli d’Avinyó s’hi pot anar a peu seguint el camí senyalitzat que comença a la carretera de Prats i baixa cap al Pont Vell a través del qual creua la riera de Relat. Després de pujar cap al balç de la Creu el camí travessa la finca del Pla dels Pins Bons i s’enfila fins al cim, on se situa la torre.