- L’Ajuntament vol posar remei a la situació d’insalubritat i risc d’incendi que genera la fracció verda abocada a la via pública
L’Ajuntament de Castellbell i el Vilar incorpora dilluns un servei de recollida de restes de poda porta a porta per donar resposta als abocaments incontrolats d’aquest residu al municipi. El consistori vol acabar amb els abocaments de les restes de la poda a l’interior dels contenidors o bé a la via pública.
Risc d’incendi
Més enllà de la incomoditat de tenir les restes de poda a l’interior o bé a l’exterior dels contenidors es genera una situació d’insalubritat i un creixent risc d’incendi per l’assecament de la fracció verda que ha anat augmentant de manera preocupant els darrers mesos. Tot i haver organitzat diferents serveis extraordinaris de recollida darrerament han resultat del tot ineficaços. És per aquest motiu que s’inicia un servei de recollida de poda porta a porta que serà setmanal de febrer a juliol (dilluns) i bisetmanal d’agost a gener (dilluns i dijous).
Recollida per zones
L’Ajuntament organitzarà la recollida a partir de zones concretes. El servei s’iniciarà per les urbanitzacions de la Vall de Montserrat, la Farinera, Les Comes i Mas Enric-Can Prat. S’elaborarà un calendari periòdic adjudicant dates concretes de recollida per a cada zona. Els veïns que desitgin fer ús del servei hauran d’avisar amb antelació a l’Ajuntament per telèfon o bé a l’oficina de l’OAC. Un cop comunicat s’hauran de treure les restes de poda davant del seu domicili el dia anterior al dia de recollida comunicat per l’Ajuntament (en cap cas ni abans ni després). En les dates acordades els veïns podran dipositar les restes de la poda davant el seu domicili en bosses tancades o bé recollits en feixos. La fracció vegetal es lliurarà a la Deixalleria municipal que en farà la gestió cap a la planta de compostatge. Els costos de gestió seran assumits directament per l’Ajuntament.
Tractament del residu
A la planta de compostatge les restes vegetals es trituren i es barregen amb la fracció orgànica. Aquesta barreja passa per una sèrie de processos de maduració controlada (procés de compostatge) i aquests residus transformats en compost ja poden ser utilitzats com a fertilitzant natural.