25/04/2024
Amb motiu del dia internacional de la ràdio...

La ràdio per internet augmenta un 35% amb 163.000 nous oients

L’audiència de la ràdio a Catalunya ha crescut un 2% el 2021, amb 81.000 nous oients, i arriba als 3,87 milions de seguidors però aquests escolten menys estona la programació. Així ho ha revelat l’Informe Anual de la Ràdio elaborat per l’Associació Catalana de Ràdio (ACR). La ràdio convencional manté unes xifres d’audiències similars a les de 2020 mentre que és la ràdio temàtica la que creix un 2,8% en audiència. De mitjana la ràdio s’escolta 101 minuts entre dilluns i divendres i cada vegada se sent més per internet. El 2021 la ràdio per internet ha crescut un 35% amb 163.000 nous oients.

Del total de persones que escolten la ràdio per internet, un 12% és audiència menor de 25 anys. El seguiment a través de la TDT és “residual” i no arriba a les 80.000 persones. Per formats, el podcast ha crescut un 69% i el 35% dels qui l’escolten són menors de 25 anys. Un 43% dels oients escolta la ràdio des de casa i un 41% ho fa des del cotxe.

El mercat publicitari, en recuperació

L’encarregat de presentar l’informe anual de la ràdio Enric Yarza de Media Hotline ha explicat que el mercat publicitari de la ràdio a Catalunya el 2021 ha estat de 46,2 MEUR i ha registrat un creixement del 6,9%. “Després d’un any 2020 molt complicat, hem crescut. Hem recuperat un terç de la caiguda de 2020. Esperem que en els propers anys recuperem i tornem a xifres de 2019”, ha comentat Yarza.

Comparant les dades amb les de l’Estat mentre que a Catalunya hi ha hagut un augment del 6,9% en inversió publicitària entre el 2020 i 2021, el mercat estatal ha pujat un 11,7%.

El mercat total de la publicitat en mitjans de comunicació a Catalunya ha estat de 273 MEUR. D’aquest un 17% se l’emporta la ràdio. La ràdio generalista s’emporta dues terceres parts de la inversió mentre que la temàtica es queda amb una tercera part.

L’ingrés en publicitat mig per oient ha crescut un 4,4% respecte el 2020. Per demarcacions, Barcelona concentra el 91% de la inversió publicitària en ràdio. La majoria dels anunciants, un 46%, provenen d’empreses locals. Però aquesta xifra s’ha reduït respecte al 2018 que representaven el 51%. “Hi ha una pèrdua de pes dels anunciants locals”, ha analitzat Yarza.

El 17,4% dels anunciants son d’empreses nacionals, mentre que les empreses de fora de Catalunya arriben al 36,2% quan el 2018 eren el 32,8%. Això suposa un canvi de tendència que anticipa un canvi en la cartera de clients. “Els anunciants de fora de Catalunya comencen a invertir més”, ha assegurat.

Més anuncis d’empreses afectades pel covid

La publicitat nacional ha incrementat el 2021 la seva presència en publicitat en temàtiques afectades per la pandèmia. Així es van anunciar sobretot qüestions com espectacles, oci, llar, viatges i turisme i serveis privats. En canvi, van perdre posicions temàtiques com l’automoció, la distribució, les finances, les telecomunicacions i els serveis públics.

A la publicitat local, van incrementar també els anunciants d’espectacles, cultura, energia, moda i salut i van baixar els de decoració, oci, serveis privats i serveis públics.

Optimisme pel 2022

Sobre l’estat anímic dels responsables de les emissores, han explicat que, per primer cop, hi ha unanimitat en veure optimisme en el 2022. “No hi ha ningú que el vegi pitjor que el 2021”, ha destacat. Sobre l’ocupació laboral, hi ha 651 treballadors. 437 són personal laboral i 214 són col·laboradors.

139 emissores il·legals

Finalment, han explicat que a Catalunya hi ha 139 emissores il·legals que emeten sense autorització administrativa. Un 95% d’aquestes són a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

De les emissores que emeten sense autorització hi ha cadenes històriques en mans privades que operen comercialment i que podrien “provar de convertir-se” en associacions sense ànim de lucre per aconseguir una futura llicència del tercer sector. “Operen d’una manera il·legal en el mercat i que ingressen en publicitat en detriment de les emissores legals”, ha assenyalat.

També hi ha emissores municipals que cedeixen la gestió a empreses a través de processos de licitació. Una externalització que l’ACR ja ha portat als tribunals amb casos guanyats a Castellvell del Camp, Girona, Sant Pol de Mar o Sant Vicenç de Montalt. També s’ha aconseguit l’enderrocament de les antenes il·legals del Carmel a Barcelona.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio, l’ACR ha publicat l’informe de balanç de 2021. Segons han informat, és l’únic treball que es realitza amb “dades proporcionades directament per les empreses de ràdio que operen a Catalunya, i que no procedeixen ni d’estimacions ni d’extrapolacions”

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares