24/04/2024
Les tines de les valls del Montcau, als termes del Pont de Vilomara i Rocafort, Mura i Talamanca, són unes sorprenents construccions de pedra seca, enmig de les vinyes, úniques a Europa, i molt significatives des del punt de vista històric i patrimonial.
Foto DIBA
Foto DIBA

Les tines de les valls del Montcau, als termes del Pont de Vilomara i Rocafort, Mura i Talamanca, són unes sorprenents construccions de pedra seca, enmig de les vinyes, úniques a Europa, i molt significatives des del punt de vista històric i patrimonial. Els alcaldes d’aquests municipis han tractat avui amb el president de la Diputació de Barcelona sobre com posar en valor aquest conjunt monumental.

En la reunió que Salvador Esteve ha mantingut aquest matí amb els alcaldes del Pont de Vilomara i Rocafort, Cecilio Rodríguez, Mura, Martí Perich, i Talamanca, Josep Tarin, aquests han exposat al president la necessitat d’iniciar un procés decidit de restauració de les tines, segons l’opinió compartida per diferents estudiosos de l’àmbit històric i experts del sector vitivinícola, amb el convenciment que podrà esdevenir una eina fonamental de desenvolupament social i econòmic del territori.

Els alcaldes també han volgut expressar al president que la restauració i promoció d’aquest element patrimonial, que té l’origen a l’època de l’esplendor de la vinya i el vi a la comarca del Bages, podria tenir un retorn important per als pobles de la comarca en el marc de l’actual desenvolupament de l’enoturisme a Catalunya.

Amb l’objectiu que les tines  esdevinguin un element de dinamització territorial, els alcaldes han proposat la redacció d’un pla director amb els objectius principals de restaurar i fer accessibles aquestes construccions; redactar plans de promoció turística; elaborar projectes de desenvolupament social i econòmic; promocionar i recuperar el conreu de la vinya en les antigues terrasses on ja s’havia conreat; o disposar de projectes educatius vinculats a un centre d’interpretació.

Les tines, bona part de les quals estan situades dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac de la Diputació de Barcelona, estan registrades com a Bé Cultural d’Interès Local i és en tràmit la seva declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Segons els alcaldes, la intervenció proposada, podria permetre aconseguir el reconeixement internacional del conjunt monumental perquè fos declarat Patrimoni Material de la Humanitat per la UNESCO.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.