
Pla general del passadís de l'UCI de Vall d'Hebron, on hi ha ingressats pacients amb covid-19 i pacients amb altres malalties. 9 de juny del 2021. (Laura Figuls/ACN)
La cinquena onada està impactant ara com ara en la primària, amb la incògnita dels casos greus per la variant delta
L’augment explosiu de casos de covid-19 a Barcelona comença a notar-se als hospitals, sobretot a Urgències, segons indiquen diversos centres consultats per l’ACN. Alguns també comencen a registrar un lleuger increment dels pacients ingressats, com l’Hospital Vall d’Hebron o del Mar. Actualment hi ha 544 pacients ingressats a Catalunya; en la darrera setmana de juny, 476. La cinquena onada del coronavirus està impactant sobretot en l’atenció primària –que també ha assumit el rastreig i la vacunació massiva-, ja que la majoria de casos són lleus o asimptomàtics.
El BIOCOMSC preveu que aquesta setmana arribin als hospitals els casos greus que es van contagiar durant la setmana de Sant Joan. En una informació publicada al compte de Twitter, el grup de recerca de la UPC indica que aquestes dades seran “molt importants” per veure els efectes de la variant delta sobre el percentatge d’hospitalitzacions, que calculen que és de l’1% al 3% en edats afectades fins ara. Del 25 de juny a l’1 de juliol, s’han diagnosticat 21.658 casos a Catalunya, quasi cinc vegades més que la setmana anterior, quan se’n van detectar 4.559.
Restriccions a la vista
El Govern està preparant noves restriccions per frenar l’augment de contagis de covid-19. Ho ha revelat a TV3 la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que ha detallat que es tracta de mesures “quirúrgiques” i “concretes” i que volen treballar “amb el sector”, tot i que no les ha concretat. “Serà el Procicat qui les anunciarà, però n’estem parlant aquests dies”, ha afirmat.
El coronavirus s’està propagant sobretot entre els joves, que són el segment de la població menys vacunat, i la consellera ha recordat que “tenen més possibilitats de contagiar-se” pel fet de no haver rebut el vaccí o només una de les dosis. “Serem quirúrgics a l’hora de definir quines mesures cal prendre, però estem preocupats per la situació actual perquè són uns nivells de contagi molt alts que òbviament hem de tallar”, ha afegit.
Als contactes estrets vacunats amb pauta completa no se’ls farà PCR o TA
El Departament de Salut ha canviat el protocol d’actuació a l’atenció primària i ha decidit que als contactes estrets que estiguin vacunats amb pauta completa no se’ls faci prova PCR ni Test d’Antigen. Ja s’havia establert fa uns dies que no haguessin de fer quarantena. A més, es reduiran les trucades de seguiment, de forma que només se’n faran el primer dia de la quarantena. S’eliminen, per tant, les del dia 7 i el dia 10. D’aquesta forma, es reduiran les proves PCR i també les trucades a realitzar. Sí que es contactarà amb tots els casos amb resultat positiu, però s’utilitzarà la versió simplificada de l’enquesta per reduir el temps de cada trucada.
Als casos simptomàtics correctament vacunats i als sospitosos de reinfecció se’ls farà PCR i seqüenciació per estudiar la variant. Es podrà valorar també la realització de cribratges addicionals en centres sanitaris a persones asimptomàtiques (per ingressos, realització de proves invasives o preoperatoris) o en centres amb elevada vulnerabilitat o possibilitat de contagi, però en els dos casos s’exclourà les persones asimptomàtiques correctament vacunades.
D’altra banda, el protocol recomana la intensificació de campanyes informatives als grups més vulnerables, especialment a la població de 60 a 69 anys vacunada només amb una dosi de la vacuna.
Pel que fa a les residències, en els treballadors no vacunats es mantindran els cribratges periòdics mitjançant autopresa de mostres per a la realització de PCR o TA.
En el capítol dels professionals sanitaris i sociosanitaris, es podran reincorporar a la feina després dels 10 dies amb la realització d’una prova de diagnòstic que indiqui absència de transmissibilitat, sigui una PCR negativa sigui bé que, tot i ser positiva, es valori com a infecció passada.
Si el servei queda compromès, s’estableix un protocol a aplicar d’acord amb els serveis de prevenció de riscos laborals i els directius de les organitzacions. En el cas dels vacunats correctament, els treballadors podran seguir treballant si el dia zero tenen una prova negativa o és positiva, però es tracta d’una infecció passada. El dia 7 es farà una altra prova, i el treballador s’haurà d’aïllar si surt positiva. Si no estan vacunats o ho estan de forma incompleta, la segona prova es farà el dia 4.
Argimon alerta que la situació a la primària és “complicadíssima” per l’alta afluència de gent amb símptomes lleus
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha reconegut aquest dilluns que la situació als centres d’atenció primària és “complicadíssima” per l’alta afluència de persones joves que, tot presentar símptomes lleus o molt lleus de la covid-19, s’han de tractar igual que la resta. Una situació, ha afegit, que està tensant un sistema que, d’altra banda, està portant tot el pes de la vacunació. Davant això, Argimon ha anunciat que hi haurà canvis en els protocols d’atenció clínica als ambulatoris i ha reclamat un “esforç” a la ciutadania per seguir les normes de protecció i prevenció perquè es percep “una baixa sensació de risc” quan, com ho demostra l’alta taxa d’incidència, la pandèmia no s’ha acabat.