29/06/2022

L´Institut Catala de la Salut de la Catalunya Central diu que Emili Viudes va ser sancionat per ” Una falta molt greu “

IMG_0035
Foto Arxiu Pere Sánchez

Davant els indicis de possibles irregularitats en l’exercici de la pràctica professional detectats en centres d’atenció primària de la Catalunya Central durant els darrers tres anys, l’Institut Català de la Salut (ICS) ha obert expedients informatius a tres metges de família de Balsareny, Castellbell i el Vilar, i Monistrol de Montserrat.

Abans d’obrir aquests tres expedients informatius, la institució “havia advertit reiteradament aquests professionals de la necessitat de reconduir les actuacions irregulars detectades pel que fa a la realització de visites per a mútues” privades dins el seu horari laboral i en instal·lacions de l’ICS. Aquestes advertències, tant verbals com per escrit,” van ser ignorades pels tres metges”, motiu pel qual la institució va decidir tirar endavant amb el procés administratiu.

A través de la instrucció d’aquests expedients, i un cop recollida tota la informació i els testimonis requerits, es podrà determinar” si l’actuació d’aquests professionals va ser correcta o és susceptible de sanció”. De fet, un dels casos ja es va resoldre el passat mes de desembre de 2014 amb la suspensió de funcions del professional com es el cas del Sr Emili Viudes , durant 2 anys i 6 mesos per falta” molt greu.”

La voluntat de l’ICS amb “la incoació d’aquests expedients no és jutjar la professionalitat d’aquests metges ni l’atenció que donen als seus pacients, sinó vetllar perquè el seu comportament i les seves actuacions en l’exercici de la seva feina com a metges del sistema públic de salut sigui l’adequat,” doni compliment a la normativa vigent i es regeixi pels valors ètics que han de guiar totes les actuacions de la institució.

Pel que fa a la denúncia de Metges de Catalunya sobre la incoació de diversos expedients disciplinaris a professionals facultatius de la Catalunya Central, cal dir que aquestes actuacions administratives formen part de la gestió interna d’una organització tan gran com l’ICS que, en aquest territori, compta amb una plantilla que supera els 1.400 professionals, dels quals més de 400 són metges.

Metges de Catalunya diu que són  9  els metges expedientats

Metges de Catalunya (MC) sol·licita a la gerència territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Catalunya Central la destitució del seu cap de recursos humans, Ferran Fanlo, per promoure una “caça de bruixes” contra facultatius d’atenció primària de la comarca del Bages que ha comportat la incoació de nou expedients disciplinaris en un període de 18 mesos.
El sindicat mèdic considera que la desproporció en el nombre d’expedients interposats, alguns dels quals s’han pogut resoldre de manera positiva per als afectats gràcies a la intervenció de l’organització, “s’amaga la voluntat d’emprendre represàlies contra els metges que han mostrat resistències a l’hora d’aplicar mesures d’ajust econòmic que podien perjudicar l’atenció prestada als pacients“.
Pel que fa als expedients oberts a tres facultatius per prestar assistència sanitària en centres de la xarxa pública a funcionaris adscrits a mutualitats alienes a l’ICS, Metges de Catalunya, defensa l’actuació d’aquests professionals “perquè desconeixien que no podien atendre amb normalitat a aquests pacients” i assegura que el motiu pel qual ofereixen l’assistència és per una “relació de confiança i proximitat amb els pacients i, en cap en cas, per obtenir un benefici econòmic particular”.
Metges de Catalunya  retreu a la gerència de l’ICS a Catalunya Central que no fos diligent en la notificació als facultatius de la normativa que regula l’assistència als funcionaris mutualistes i l’insta a aclarir i difondre entre els professionals el “criteri exacte” que han de seguir per atendre aquests pacients. L’organització farà extensiva la petició a la resta de gerències territorials de l’ICS perquè donin instruccions precises sobre les condicions d’assistència en els centres d’atenció primària i en els consultoris locals als funcionaris de l’Estat amb mutualitats de MUFACE, ISFAS i MUGEJU, en visites ordinàries i urgents, en les pròpies consultes o en els domicilis.
El sindicat reclama, a més, que s’arxivin els expedients oberts per aquesta causa als tres metges de la comarca del Bages tenint en compte que es tracta de “facultatius de reconegut prestigi, amb una dilatada trajectòria professional i amb un notable afecte per part de la població, com demostren les manifestacions de suport rebudes”.

.

L´Ajuntament de Castellbell recull Signatures en suport a Emili Viudes .

El passat 23 de febrer de 2015 el Dr. Emili Viudes va rebre la notificació de la resolució de l’expedient de referència, i pel qual se li aplicava una sanció consistent en la suspensió del seu treball a l’ICS durant dos anys i mig.

El motiu de l’expedient i, per tant, de la sanció és haver realitzat la seva tasca de metge de família a usuaris de mútues privades (PAMEM, MUFACE, ISFAS i MUTUAM) a l’ambulatori.

No obstant, es tracta d’una tasca que s’ha realitzat i permès des de sempre als municipis de menys 20.000 habitants i/o medicina rural. En cap cas, els afectats pels expedients disciplinaris han rebut cap notificació prèvia de cap restricció d’atenció mèdica als usuaris de mútues, tal i com s’havia vingut fent fins el passat mes d’octubre de 2014, que va ser quans se’ls hi va comunicar per primer cop en una reunió de l’ABS Montserrat. En aquest moment es van deixar de fer aquestes visites.

Als pobles, i entre ells el de Castellbell i el Vilar, hem viscut l’atenció mèdica des la proximitat i la vocació. Durant aquests anys que els metges han realitzat el seu servei, s’ha generat una relació de confiança, més enllà de la que preveu la relació contractual amb l’ICS. És comú veure al metge del poble visitant als seus pacients a casa seva per què no es poden moure del llit, o que les visites al mateix centre d’atenció duren més dels 10 minuts protocolaris.

Per tant, el poble de Castellbell i el Vilar volem mostrar el nostre suport a la tasca d’aquests professionals, i en concret, al nostre Dr. Emili Viudes i Plazas. Però també demanem a tots els destinataris d’aquestes signatures que valorin i estudiïn la procedència i oportunitat d’aquests expedients sancionadors. Ja que entenem que es tracta d’una situació que no s’ha de repercutir negativament contra els professionals que simplement han fet el seu servei com sempre. En tot cas, és l’ICS qui ha de respondre i ha de comunicar i realitzar les gestions oportunes per subsanar els defectes que entengui existents. Però no fer-ne responsables a qui no en té la responsabilitat. Com sabem, no són els metges els que confeccionen l’agenda de visites diària, ja que es fa des del taulell d’admissions o a través del sistema informàtic.

Per tot plegat, us DEMANEM:

PRIMER.- Que impulseu la revisió d’ofici de l’expedient aplicat al Dr. Emili Viudes i Plazas.

SEGON.-. Que es rehabiliti al Dr. Emili Viudes i Plazas en la seva plaça de metge de família adscrit a l’ABS Montserrat, en totes les funcions i condicions.

TERCER.- Que s’elabori un Protocol de comunicació amb els professionals d’atenció en les Àrees de Salut, on es donin instruccions clares sobre com exercir i actuar en determinades situacions com la present.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: