
Pla tancat d'un home fent-se la prova PCR amb un tècnic sanitari al pavelló de l'Oli de les Borges Blanques, el 17 d'octubre de 2020. (Horitzontal)
La tercera onada de coronavirus del Sars-Cov-2 i després d’unes setmanes de festes nadalenques, s’està notat arreu. A Castellbell i el Vilar, la segona setmana del 2021, hi ha hagut un lleuger descens respecte a fa una setmana.
Amb tot això, seguirem una setmana més amb restriccions municipals cada dia, el toc de queda nocturn i l’ajornament de les eleccions catalanes que finalment serà el 30 de maig, és un indicador bastant preocupant, ja que als hospitals estan al límit del col·lapse, tot i que encarà es desconeix si la soca britànica (molt més contagiosa que la normal) hi tingui a veure.
Les pròximes setmanes seran claus, ja hi ha informes que parlen de dos escenaris de cara a quan s’assolirà el pic màxim d’aquesta tercera onada. El primer escenari es calcula amb la premissa que les mesures del 7 de gener permeten reduir la propagació del virus (l’informe utilitza la Rt estable) d’1,15 a 0,9. En el segon escenari, els experts preveuen que l’efecte de Cap d’Any i Reis accelera la velocitat del virus (al voltant d’1,3) abans que les mesures tinguin efecte.
Actualment l’índex de rebrot a Castellbell i el Vilar, ha passat de 1.111 de la setmana passada a 795 d’avui diumenge 17 de Gener, amb risc molt alt. La mitja de Catalunya és 794 (la setmana anterior vam arribar a 462) estem igual que la mitjana. Pel que fa al diagnòstic de casos positius al poble (amb PCR o TA) en els darrers 14 dies = 28 (7 casos positius entre diumenge passat i ahir dissabte). La taxa de reproducció de contagi = 1,26(1,62,la setmana anterior), és a dir, una persona amb positiu pot contagiar a la vegada 26 persones per cada 100.000 habitants, amb un valor superior a la RT: 1, la qual cosa implica que l’epidèmia creix.

Sense rastre de la grip
Les mascaretes i altres mesures de la covid-19, així com el mateix coronavirus, han arraconat aquest hivern la grip, que representa només un 0,4% de les infeccions respiratòries. És la dada recollida en l’última actualització de l’informe del PIDIRAC (Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya), corresponent a la setmana del 4 al 10 de gener. Els anys anteriors, el PIDIRAC servia per seguir l’evolució de la grip, que per aquestes dates estava a punt d’entrar en epidèmia o ja n’havia sobrepassat el llindar. El cap del Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron, el doctor Tomàs Pumarola, explica que l’efecte de les mesures de protecció i com l’entrada d’un virus predominant sol desplaçar els altres.
Durant la primera setmana de l’any, la taxa observada d’infeccions respiratòries agudes (IRA) a Catalunya és de 399,1 casos per 100.000 habitants, recull el PIDIRAC. La gran majoria, el 94,7%, corresponen al coronavirus (69,7% confirmats microbiològicament); el 4,9%, a altres tipus d’infeccions i el 0,4%, a la grip.
Aquesta incidència és una mica diferent per grups d’edat. El PIDIRAC mostra que en els infants de menys de 4 anys es detecten més casos d’altres infeccions respiratòries (26,7%) i en majors de 65 anys, més casos de grip (3,3%).
En qualsevol cas, aquesta és una situació radicalment diferent a la d’anys anteriors, quan la grip copava bona part de les infeccions respiratòries i en aquesta època la corba dels casos es disparava. L’any passat, per exemple, la grip va entrar en fase d’epidèmia durant la tercera setmana de gener. Aquest hivern, la línia epidemiològica de la grip es manté pràcticament plana.
El cap de Microbiologia de Vall d’Hebron explica que aquesta reducció dràstica de la incidència de la grip es pot atribuir a dos factors. Sobretot per les mesures de protecció de la covid-19, com les mascaretes, la reducció de la mobilitat i el distanciament físic.
També, l’entrada d’un virus que predomina sol prendre lloc als altres. Els experts ja van veure una caiguda del virus sincitial, que circula a la tardor i sol afectar sobretot els infants en forma de bronquiolitis.