04/12/2023

Representants de l'Ajuntament de Manresa, Salut, l'ICS i Althaia en la presentació del servei. Imatge publicada el 17 de juny del 2021. (Horitzontal)

Segueix Lleguint...

Les estimacions preveuen que una quarantena de persones en faran ús aquest any

Manresa tindrà a final de mes la primera Unitat Trànsit de la Catalunya Central. El servei, adreçat a les persones que volen fer un canvi de gènere, s’ubicarà a les instal·lacions que la Unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Bages-Solsonès ocupa a la tercera planta del CAP Bages. Comptarà amb una ginecòloga, dues llevadores, una treballadora social i una psicòloga i es preveu que una quarantena de persones en facin ús durant el primer any en funcionament. Fins ara les persones de les comarques centrals s’havien de desplaçar fins al CAP Numància, a Barcelona. La unitat de Manresa serà la quarta a Catalunya, després de Barcelona, Lleida i Tarragona. La Unitat Trànsit de la Catalunya Central començarà a funcionar el 28 de juny coincidint amb el Dia Internacional pels Drets del Col·lectiu LGTBI i donarà cobertura a totes les comarques centrals. Mònica Mora, coordinadora de l’ASSIR Bages-Solsonès, ha explicat que preveuen que el faran servir unes 40 persones durant el primer any. Fins ara, ha detallat, els usuaris s’havien de desplaçar fins a Barcelona. Des de l’any 2018, prop d’un centenar de persones ho havien fet.

El procediment

L’accés a la unitat trans es pot fer via correu electrònic, des d’on es deriva al professional més adequat segons la necessitat. Si l’usuari no té clar el suport que necessita es lligarà una primera visita amb la llevadora per orientar aquesta persona en el seu procés. L’objectiu en aquest primer contacte és conèixer les necessitats de la persona trans i acordar amb ella un pla d’atenció a la seva salut durant el procés de transició amb una perspectiva global, tant física com emocional.

En cas de necessitar tractament quirúrgic, ha explicat Mora, se’ls derivarà als hospitals de referència designats pel CatSalut; l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital germans Trias i Pujol de Badalona i l’Hospital Clínic de Barcelona.

Segons Mora és fonamental el paper de la nova unitat pel que fa a l’acompanyament “serà clau”, tant per a ells com per a les seves famílies. A més també servirà per a l’elaboració d’informes mèdics i psicològics per aconseguir el canvi de nom i sexe sentit en el DNI.

L’equip

La Unitat de Trànsit de Manresa estarà formada per cinc professionals procedents tant de l’ICS com de la Fundació Althaia. En concret es tracta d’una ginecòloga, dues llevadores, una psicòloga i una treballadora social. A banda, ha detallat la gerent de l’ICS a la Catalunya Central, Anna Forcada, s’ha format als professionala dels CAP de la Catalunya Central per tal que, a la llarga, siguin els professionals “més propers”, els que es facin càrrec del seguiment.

Un servei previst des del 2019

En la presentació de la nova unitat, la gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, Teresa Sabater, ha recordat que es tracta d’un servei “molt reivindicat”. El procés per crear la Unitat de Trànsit a Manresa va arrencar el 2019. Es van formar als professionals, però la manca de pressupost va impedir posar-ho en marxa. El passat mes de març, coincidint amb el Dia de la Visibilitat Trans, mig centenar de persones van reivindicar que es posés en marxa d’una vegada.

Aquest any, finalment el Servei Català de la Salut ha pogut destinar els recursos que calien per tirar-ho endavant”, ha explicat, tot reconeixent que “com ja estava tot preparat s’ha pogut engegar de pressa”. També l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha reconegut que feia temps que es reclamava. “Per fi podem fer un pas més com a ciutat per reconèixer la diversitat de gènere”, ha dit.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares
A %d bloguers els agrada això: