La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha donat a conèixer aquest matí a Manresa que la Línia d’atenció a les dones en situació de violència 900 900 120 ha atès des de la seva creació l’any 2001 fins al 2011, un total de 3.985 demandes d’atenció i informació de les comarques de l’Anoia, Bages, Berguedà i Osona.
La presidenta de l’ICD ha destacat la importància del telèfon 900 900 120 per a les dones que volen sortir de les situacions de violència masclista. I ha explicat que “malgrat ser un servei consolidat, amb més de deu anys de funcionament, cal continuar donant-lo a conèixer per assegurar-nos que el seu coneixement arriba a totes les dones que el necessiten”. Aquest servei també ofereix la possibilitat de contacte directe amb els serveis d’emergències policials i de salut en les situacions més extremes.
La Línia 900 900 120 és un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima i expressar, en molts casos per primera vegada, la situació viscuda i se’ls ofereix una derivació, el més acompanyada possible, als serveis més adients de la xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista. Atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones, en 124 llengües, tots els dies de l’any i durant les 24 hores del dia. Les trucades són ateses per un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina.
Des de la seva posada en funcionament l’any 2001, aquest servei ha experimentat en el conjunt de les comarques de l’Anoia, Bages, Berguedà i Osona un increment d’atencions que va arribar al màxim l’any passat, quan es van atendre 466 trucades.
Per altra banda, la presidenta de l’ICD ha destacat la consolidació en aquestes comarques de la Xarxa de Serveis d’informació i atenció a les dones municipals i comarcals (SIAD) i la seva importància per a les dones ja que “els SIAD són serveis de proximitat que increment moltíssim l’eficàcia de la detecció de les situacions de violència masclista”.
En aquest sentit, la presidenta de l’ICD ha explicat que “ha augmentat un 34,8% el nombre de dones ateses per situacions de violència masclista per part dels 8 Serveis d’informació i atenció a les dones de l’Anoia, Bages, Berguedà i Osona”. En concret, aquests serveis van atendre l’any passat 604 dones a causa de la violència masclista, mentre que l’any 2010 van ser ateses per aquesta causa 448 dones. La xarxa de SIAD s’ha materialitzat en els darrers anys gràcies als acords establerts per l’ICD amb els consells comarcals i els municipis.
Montse Gatell també s’ha referit a la tasca que desenvolupa el Centre d’Intervenció Especialitzada (CIE) de l’Anoia, que ofereix una atenció integral i multidisciplinar durant els processos de recuperació i reparació a les dones que han estat o estan en situació de violència, així com a les seves filles i fills. El CIE de l’Anoia va atendre l’any passat 437 dones i 95 infants.
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i Jordi Moltó, delegat territorial del Govern a la Catalunya Central, han presidit aquest matí a Manresa una reunió del Circuit de la Catalunya Central per a l’abordatge de la violència masclista. Aquesta Mesa és el màxim òrgan de representació i decisió d’aquest Circuit i té per objectiu millorar la resposta a les dones que pateixen violència masclista i optimitzar els recursos existents.
Montse Gatell també ha exposat les principals línies estratègiques del Programa d’Intervenció Integral contra la violència masclista 2012-2015 a les persones representants de les administracions i institucions relacionades amb la violència masclista. Aquest programa marcarà les polítiques actives del Govern en la lluita contra aquesta xacra els propers anys. També ha donat a conèixer la recent creació del Gabinet d’anàlisi dels casos d’homicidi per violència masclista, on representants del Departament de Benestar Social i Família, Justícia, Ensenyament, Salut i Interior analitzen les circumstàncies dels homicidis per violència masclista.
L’Institut Català de les Dones és l’òrgan del Govern de la Generalitat que lidera i coordina les actuacions del Govern en favor de la igualtat d’oportunitats entre les dones i els homes, que inclou la lluita contra la violència masclista.