29/06/2022

Montserrat recupera el funicular de la Santa Cova

Fotos i Vídeo:Mar Martí

FGC ha invertit més de 3 MEUR en la millora del transport, que és un dels principals atractius de la muntanya

Després de dos anys, Montserrat ha recuperat aquest dimarts el funicular de la Santa Cova, un dels seus principals atractius. L’aparell s’havia enviat a Itàlia per renovar-lo i la previsió era posar-lo en marxa per Setmana Santa, però la pandèmia en va retardar els treballs i, finalment, no ha estat fins aquest dimarts 7 de Juliol que el funicular ja torna a unir el santuari amb la capella on, segons diu la llegenda, uns pastors van trobar la imatge de la Mare de Déu. De moment, ho farà en període de proves durant sis setmanes i la previsió és que s’obri al públic al voltant de l’11 de setembre, quan també s’ha inaugurat el centre d’interpretació del Geoparc de la Catalunya Central. En total, FGC ha invertit més de 3 MEUR en la renovació del funicular.
La capacitat del renovat aparell continua sent la mateixa: unes 40 persones, però ara els passatgers guanyaran en comoditat i seguretat. La previsió és que atengui unes 120 persones hora amb un servei cada 20 minuts. Aquesta és la primera fase, que es completarà entre el 2022 i 2026 amb la renovació de la màquina. D’aquesta manera, segons explica el president de FGC, Ricard Font, “tindrem un funicular per a 90 anys més”.

262 metres de traçat i 118 de desnivell

El funicular de la Santa Cova en el moment en què és aixecat per una grua.

El funicular de la Santa Cova permet accedir des de la zona del santuari fins a molt a prop de la cova on, segons diu la tradició, es va trobar la mare de Déu de Montserrat. Recorre un traçat de 262 metres i supera un desnivell de 118 metres.

L’aparell va ser construït l’any 1929 per a la societat Ferrocarrils de Muntanya a Grans Pendents (FMGP),la mateixa que va construir l’antic tren cremallera de Castellbell a Montserrat,també era propietària del de Sant Joan, però des de l’any 1986 tots dos funiculars i l’actual cremallera pertanyen a FGC.

Amb el pas dels anys, el funicular de la Santa Cova ha estat renovat en dues ocasions -el 1963 i el 1991-, però les greus inundacions que va patir la muntanya de Montserrat durant el mes de juny de l’any 2000, van afectar-ne profundament les instal·lacions, ja que van destruir parcialment l’estació inferior i un dels cotxes. Llavors, es va aprofitar l’ocasió per renovar completament les instal·lacions de la línia, amb nous vehicles panoràmics, que van entrar en servei novament l’any 2001.

“És la manera d’enviar un missatge positiu”

La renovació del funicular arriba en un moment complicat per a Montserrat. El monestir espera rebre la meitat de turistes aquest estiu per culpa de la covid-19. Per això, segons Font, la posada en marxa de l’aparell és una “manera de donar un missatge positiu: aquí no s’atura res”.

Font és optimista i creu que el turisme local ajudarà a superar la crisi provocada per la covid-19. “És una oportunitat per a que la gent redescobreixi el seu país”, afegeix.

FGC renova l’Aula de Natura de Montserrat amb un nou espai expositiu sobre el Geoparc de la Catalunya Central

Les vistes des del mirador de Sant Joan, a Montserrat. 7 de juliol de 2020.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha presentat aquest dimarts el nou centre d’interpretació del Geoparc de la Catalunya Central, ubicat a les antigues instal·lacions de l’Aula de Natura de Montserrat. En concret, el centre es troba situat a la planta superior de l’estació de dalt del funicular de Sant Joan i compta amb dos eixos temàtics: un que explica la part natural de Montserrat, i l’altre que exposa els elements concrets que componen el Geoparc de la Catalunya Central. A més, s’ha donat més importància a la part del mirador, ubicat a mil metres d’altitud. La covid-19 ha fet endarrerir la posada en marxa d’aquest espai, que estava prevista per Setmana Santa i, finalment, serà al setembre.
El responsable de l’empresa consultora Quaderna –que ha liderat els treballs-, Jordi Rodó, ha explicat que, fins ara, l’Aula de Natura parlava únicament de Montserrat i “barrejava molta informació”. A més, estava formada per diversos plafons “amb molta lletra” i era visualment poc atractiu. Ara, ha dit Rodó, s’ha concebut un espai més visual amb alguns plafons informatius i diverses projeccions audiovisuals. En concret, el nou espai està dividit en dues parts: la part museogràfica i la zona del mirador de Sant Joan.

A la zona museogràfica s’hi ha volgut donar especial rellevància al Geoparc de la Catalunya Central –del qual Montserrat n’és una peça clau-, i, a través de vídeos, s’expliquen “quins són els punts d’interès del Geoparc i com es va formar ara fa 40 milions d’anys”, ha relatat Rodó.

La idea era posar en marxa el nou espai per Setmana Santa, però la irrupció de la covid-19 va endarrerir el projecte i la intenció és obrir-lo al públic al setembre. A més, la pandèmia també ha fet canviar alguns elements de la part museogràfica, ja que inicialment s’havien plantejat espais interactius amb el públic i també que els visitants poguessin tocar unes pedres. El projecte ha tingut un cost global de 100.000 euros.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares
%d bloggers like this: