El sector de la pirotècnia de Catalunya preveu superar les vendes de petards per Sant Joan respecte al 2019. Si llavors es van facturar uns 17 milions d’euros, aquest any preveuen arribar als 19 milions d’euros. Tot després de la sotragada de 2020, quan les restriccions van desinflar les vendes per les restriccions covid en reunions i a la celebració de revetlles i quan la facturació va caure fins els 15 milions d’euros. El sector atribueix les bones previsions a l’optimisme i a les ganes de fer celebracions després de més d’un any de limitacions. Des de l’1 de juny, el ritme de venda en establiments està sent superior a anys anteriors, tant per la despesa com pel volum de clients, que opten per lots i productes amb més colors i menys soroll.
La incògnita sobre què es podria fer en els primers compassos de l’estiu de 2020 i les imitacions en les reunions va dur al fet que molta gent no fes plans per Sant Joan i optés per fer la festa en petit comitè. Això va tenir un impacte en les vendes de petards, que es van veure considerablement reduïdes, entre un 20% i un 30% arreu del país.
Després d’un any especialment dur en molts sentits, des del sector asseguren haver detectat una alegria en la compra que fa augurar una bona campanya de Sant Joan. “La sensació que tenim des de l’1 de juny és que hi ha moltes ganes de festa, de comprar i llançar petards”, explica Josep Maria Vilardell, president de l’Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya.
A diferència del 2020, que Vilardell qualifica de “crític” pel que fa a vendes, aquest any tot apunta que les vendes seran molt bones. “La previsió és recuperar nivells de venda de 2019 i fins i tot superar-los”, apunta. Així, si al 2019 es van facturar uns 17 milions d’euros, aquest any s’espera arribar a una forquilla d’entre 18 i 19 milions d’euros.
Venda anticipada
L’any passat es va instaurar en molts sectors la venda anticipada amb recollida en botiga per reduir el temps d’espera i els possibles contagis, i el de la pirotècnia no en va ser una excepció. “Es pot reservar a la botiga, sense cues, però mai la venda a domicili”, adverteix Vilardell, que recorda que els comerços que treballen amb pirotècnia estan sotmesos a una normativa molt estricta per garantir les mesures de seguretat.
Així, l’èxit de l’any passat va permetre agilitar cues i reduir el volum de persones a les botigues, de manera que enguany s’ha optat per repetir l’experiència.
Més pirotècnia de color i models exclusius
La tendència dels darrers anys ha mostrat una tendència a l’alça pels petards lluminosos i de colors, en detriment dels trons d’explosió. “El tro agrada, però hi ha molta sensibilització pels animals i s’ha baixat el gramatge pel soroll”, explica Vilardell.
La campanya de l’any passat ja va ser més familiar, amb fonts i altres elements amb molt de color. A més, cada cop més s’aposta per oferir lots de productes a preus assequibles, així com models de petards exclusius.
Els pastissers confien vendre 1,8 milions de coques de Sant Joan i aposten per mides més grans
Els pastissers artesans de Catalunya preparen la nova campanya de coques de Sant Joan amb optimisme. Coincidint amb el relaxament de les restriccions i la possibilitat de fer trobades de més persones, aquest any recuperen formats més grans, tal com s’anava fent abans de la pandèmia. Enguany confien vendre 1,8 milions de coques en el conjunt del territori, una xifra similar a l’any passat. Al tractar-se de mides més grans, però, pot suposar un increment d’un 25% de quilos respecte al 2020. Pel que fa a les més sol·licitades, la coca de crema i la de llardons són les varietats que tenen més sortida aquests dies.
Els pastissers artesans de Catalunya viuen amb “il·lusió” aquest Sant Joan ara que la pandèmia i les restriccions permetran una major “normalitat” i fer trobades de més persones. És per això que aquest any han decidit elaborar coques amb formats més grans, tal com havien fet abans de la covid-19. “Recuperem les coques d’un 1 kg i 1,5 kg”, explica a l’ACN el president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Elies Miró.
El que no canviarà aquest any serà el rànquing de les varietats més venudes. Al capdavant continua la tradicional coca de crema, seguida de la de llardons i la que porta fruita. Alguns establiments també aposten per altres ingredients mascarpone, taronja o xocolata per ampliar l’oferta i ajustar-se als diferents paladars.
L’increment de les matèries primeres es veurà lleugerament repercutit en el preu respecte l’any passat, al voltant d’un 2% més. Excepte el pinyó, que és una mica més econòmic que fa un any, la resta de matèries com ara mantegues, làctics i ous s’han “apujat força” i molt especialment l’electricitat.
El president del gremi també creu que els afavorirà el fet que la revetlla caigui en dimecres. I no descarten que hi hagi clients que els comprin una coca per la nit de Sant Joan i una altra pel cap de setmana. Així mateix, les comandes tornen a fer-se de forma presencial, sobretot entre el públic més gran, si bé la venda en línia s’ha mantingut entre els joves. També han constatat un “canvi de mentalitat” a l’hora de consumir de forma “més conscient i responsable” de manera que s’aposta pel producte de proximitat i saludable en detriment dels aliments “ultraprocessats”.
Una tradició lligada al solstici
La tradició de la coca i de la revetlla de Sant Joan van lligades a la celebració del solstici d’estiu, una festa pagana amb foc i música. A la costa mediterrània, la festa s’acompanyava d’una coca plana i arrodonida que, originàriament, era una pasta de pa amb oli, ous, sucre i pinyons i tenia forma de sol.
Des del gremi de pastissers reivindiquen que aquest és un producte artesanal que s’elabora i es menja el mateix dia. Recomanen comprar-la en forns i pastisseries i valoren la qualitat d’un producte “més saludable i fet amb matèries de primera qualitat” que no pas les que s’elaboren de forma industrial.