Manresa acollirà la Fira del 3 al 6 de novembre amb un programa que presenta creadors de 121 companyies i 270 activitats
La factoria de l’arrel ha programat noms com Roger Mas, Las Migas, Cabo San Roque, Javier Ruibal, Nicole & Martin o D’Irque&Fien
El pintor i poeta català de Sant Pol de Mar, Perejaume, és l’artista convidat aquest any a la Fira Mediterrània de Manresa i serà l’encarregat de donar el tret de sortida de la 14a edició amb l’espectacle Ballar la Veu. L’acte inaugural, que tindrà lloc a La Seu de Manresa el proper dijous 3 de novembre a les 19.30 hores, gira entorn de la figura de Jacint Verdaguer i és una coproducció de la Fira, l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la Fundació Jacint Verdaguer.
“La proposta –explica Perejaume- vol provar que, a partir de totes les músiques escrites per acompanyar la veu del poeta, una campana del campanar d’una parròquia dels voltants de Borredà es guardi la veu en el seu turó de dintre, com més sencera millor, perquè balli llarga i secreta, aquesta veu”. L’autor visual ha treballat conjuntament amb la Fira el concepte del pes de la imatge –eix temàtic d’enguany- i intervé en sis de les 270 propostes de la factoria de l’arrel. Són l’espectacle inaugural, l’exposició De les imatges del pes, una proposta teatral entorn de la seva obra Obreda, l’audiovisual Canigó en 125 veus en què 125 veus populars llegeixen l’obra del poeta de Folgueroles, l’escenografia de l’espectacle La muntanya al teu voltant de Gelabert&Azzopardi i un seminari entorn El pes de les Imatges.
Línies de programació
La programació de la Fira Mediterrània aposta en aquesta 14a edició per dinamitzar el patrimoni estenent la seva activitat a dos espais emblemàtics del patrimoni cultural i històric del Bages: la Seu de Manresa -escenari de l’espectacle inaugural- i el monestir de Sant Benet -espai on, sota la marca de Sant Benet Experience, s’han programat dos passis d’M3. Espectacle de creació a partir del drama litúrgic de Les Tres Maries, a càrrec de la companyia L’albergueria.
Entre altres caps de cartell que es podran veure aquest any al Teatre Kursaal destaquen el quartet femení Las Migas que oferirà a Manresa el seu primer concert amb Alba Carmona com a vocalista; la formació musical Cabo San Roque i el seu projecte Bestiari, guanyador de la Beca Innovació en Cultura Popular; els romanesos Taraf de Haïdouks -‘Els homes fora de la llei’- unint forces amb un altre dels estendards de la regió balcànica, la fanfàrria macedònia Kocani Orkestar; Javier Riubal, un dels artistes d’inspiració flamenca més interessants del sud de la Península i Quico El Célio, El Noi i El Mut de Ferreries & ‘Botifarra’ amb La Barraca, un viatge musical i vivencial des de la Catalunya del Delta de l’Ebre fins a la Costera del País Valencià.
Enguany, la direcció artística de la Fira aposta també per explorar els nous sons de la cobla. Ho permeten tres propostes innovadores: La Principal de Júpiter, una cobla virtual en què la música es barreja amb elements multimèdia, actors, un combo de jazz i narracions, La Cobla Catalana dels Sons Essencials amb una proposta de fusió entre la cobla clàssica i els elements sonors més ètnics de la música popular, i la col·laboració del cantautor solsoní Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi, una de les formacions de cobla amb més prestigi i reconeixement.
Internacionalització
A la vegada que la Fira Mediterrània referma el seu rol com a factoria de l’arrel, la cita manresana aposta també per la projecció exterior i s’internacionalitza amb la participació de creadors de 24 nacionalitats. Amb aquest objectiu, s’han generat enguany dos programes d’internacionalització d’artistes catalans d’arrel amb 15 actuacions a Suècia i Itàlia. Són Jordi Molina i la seva tenora, la formació So Nat, el percussionista Lluís Molas i el sonador de múltiples vents Enric Montsant.
Per primer cop, la regió italiana de la Puglia, el Gobierno de Aragón i la Junta de Andalucía seran companys de viatge de la Fira. Gràcies a les seves aportacions actuaran a Manresa Habibi Amado –nominat als Premis Max-, el trio Trivium Klezmer, el Canzoniere Grecanico Salentino, La Rous i Producciones Imperdibles.
Tot plegat en una edició en què, per primera vegada, el Pati del Casino estarà íntegrament dedicat a propostes circenses. Hi actuaran els suïssos Compagnie Nicole&Martin, els francobelgues D’Irque&Fien i els catalans Los Galindos, Trifaldó i Lapoet.
Mediterrània Professional Meeting
Paral·lelament a l’activitat artística, la Fira programa el Mediterrània Professional Meeting -MPM- dirigit a professionals i enguany especialitzat en la cerca dels nous models de negoci del sector. Seminaris amb més d’una vintena de ponents, trobades networking, jornades formatives i una Llotja Professional amb 1000 m2 de superfície formen part d’aquesta proposta.
I és que, Fira Mediterrània aporta el 18,25% dels professionals internacionals de les quinze fires d’arts escèniques del conjunt de l’Estat. La xifra prové dels estudis de percepció i impacte econòmic sobre la Fira que han elaborat la Universitat de Deusto, la Fundació Universitària del Bages, i el Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona. Destaca també el fet que per cada euro que les institucions públiques inverteixen en la Fira es genera un negoci en contractació del sector de les arts de 7 euros. Se’n deriven 1.650 contractes entre els artistes de la selecció oficial i els sorgits a partir de la Llotja i altres espais de negoci. I aquestes contractacions generen un impacte econòmic induït de 9.926.000 €, dels quals el 37% entre les companyies i grups de la selecció oficial, i la resta en contractes fruit del negoci de la llotja i altres espais d’intercanvi professional de la mateixa Fira.