26/05/2024
Entreu i llegiu aquesta notícia

Text: Direcció general de Protecció Civil Gencat

  • La sirena ubicada a Sant Vicenç de Castellet, n’es una d’elles

Protecció Civil de la Generalitat provarà demà, 8 de novembre, l’efectivitat del so i cobertura de les sirenes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT de Protecció Civil de la Generalitat, i que serveixen per alertar la població en cas d’accident químic. Al llarg del matí, entre les 10.00h i les 12.50h, s’activaran seqüencialment 86 sirenes d’avís de risc químic ubicades en 38 municipis catalans.

Aquesta prova, que es realitza dos cops l’any, serveix per comprovar el funcionament de les sirenes (si sonen bé i la zona en què es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors) i també per familiaritzar la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real.

L’alarma (so d’alerta) consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.

Durant la prova, Protecció Civil de la Generalitat farà un enviament de missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’informarà en temps real de l’activació de les sirenes a través del Twitter @emergenciescat (seguit per més de 235.000 persones) amb l’etiqueta #ProvaSirenes.

Com en edicions edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil enviarà un SMS a les persones sordes que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat. També es farà una trucada de veu automàtica a les persones de la zona de Campredó que no disposen d’altre mitjà d’avís de risc químic.

Els municipis que participaran al simulacre seran, per demarcacions:

  • Barcelona: Barcelona, Terrassa, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni i Gualba
  • Girona: Riells i Viabrea
  • Tarragona: Tarragona, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, Vila-seca i Salou
  • Catalunya Central: Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet
  • Terres de l’Ebre: Flix i Tortosa
  • Alt Pirineu i Aran: Les

 

MÉS ACCIONS DURANT LA PROVA DE SIRENES

El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112 de Catalunya de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes es passin al telèfon d’informació 012 per tal de conèixer des on s’escolten, si el so se sent correctament, etc. És important recordar que si us trobeu dins un edifici potser no sentireu el so de les sirenes, ja que estan pensades per avisar les persones que són a l’exterior dels edificis. En aquest cas, us podeu assabentar a través de l’aplicació per al mòbil de Protecció Civil gencat.mobi/pcivil, de les xarxes socials (@emergenciescat), dels mitjans de comunicació, etc.

Participació dels centres educatius

D’acord amb el Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d’Ensenyament, s’ha informat sobre la prova de sirenes i s’ha demanat la seva participació realitzant simulacres de confinament als centres escolars. A hores d’ara, una seixantena de centres escolars amb més de 26.675 persones, entre alumnat i personal docent i no docent, de les zones on hi ha les sirenes de risc químic han confirmat que aprofitaran la prova d’avui per fer un simulacre de confinament.

En aquest sentit, enguany s’ha preparat un taller per als centres escolars. Des de l’Àmbit de Sensibilització s’ha creat una proposta de taller que està pensat per realitzar durant el dia de la prova de sirenes amb l’alumnat dels centres escolars dels municipis amb risc químic. El taller consisteix de tres parts: fer l’exercici de confinar-se de manera segura en un indret tancat; donar a conèixer a l’alumnat la funció de les sirenes i el protocol d’actuació; i aclarir els dubtes que puguin sorgir arran de l’escolta de la sirena i de l’exercici de confinament.

Vídeo sobre risc químic als centres docents

Per l’anterior prova, Protecció Civil de la Generalitat va estrenar un vídeo sobre risc químic adreçat a centres docents, perquè el professorat disposi d’una eina per explicar a l’aula què es el risc químic i quines són les mesures d’autoprotecció. Aquest vídeo està adreçat a nois i noies d’11-16 anys i s’afegeix al vídeo divulgatiu de la prova del proper 8 de novembre.

Podeu trobar el vídeo per a les escoles i tota la informació de la prova al web: http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/riscos_tecnologics/risc_quimic/prova-sirenes/index.html

Distribució de material divulgatiu imprès

Per a la prova de demà s’han repartit 68.000 fulletons i 7.000 cartells. També s’han repartit 25 cartells en aranès al municipi de Les, on hi ha una sirena. La majoria d’aquest material s’ha repartit entre els ajuntaments que tenen sirenes al seu terme municipal, així com a les entitats Port de Barcelona, Zona Franca i Mercabarna i Àrea Metropolitana de Barcelona que han fet difusió entre les indústries, usuaris i col·laboradors.

TANCAR-SE EN UN EDIFICI, LA MESURA MÉS SEGURA EN CAS D’ACCIDENT QUÍMIC

En cas d’accident químic, la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència (els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència).

Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible perquè no es col·lapsin les línies i, si ens trobem dins d’un vehicle quan sentim l’alarma d’avís, no quedar-nos a l’interior del vehicle perquè no és un espai estanc segur. Hauríem d’abandonar el cotxe i tancar-nos dins l’edifici més proper.

CRONOLOGIA DE LA PROVA

L’activació de les sirenes és farà per sectors de risc (9) i en diferents fases:

  • 10.00 hores Sector químic Llobregat – Vallès Occidental i Bages

 

10.00 h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Llobregat – Vallès Occidental i Bages

10.10 h Activació de les sirenes en fi d’alerta

– Olesa de Montserrat: Policia Local i Carrer Ripollès

– Esparreguera: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la d’Olesa de Montserrat

– Abrera: Parc de l’Església i Urbanització Les Carpes

– Martorell: Club Natació Martorell; Pistes Atletisme (Torrent de Llops); Centre Cultural Martorell i Recinte Ca n’Oliveras

– Sant Andreu de la Barca: Ajuntament

– Castellbisbal: Urbanització Costablanca

-Terrassa: Carrer de Venus, a la cruïlla amb carrer Apol·lo; Passeig central del c/Europa, a l’alçada del carrer Alemanya; i al carrer d’Esla, al recinte de l’empresa municipal Eco-Equip

– Castellgalí: Polígon Pla del Camí

Sant Vicenç de Castellet: Rotonda C-55 a l’entrada del municipi

 

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.