11/05/2021

Reportatge : La Capoeira un exercici per sentir-se lliure

Fa mesos que a Castellbell i el Vilar , gracies a l´Ajuntament i a Kstellbell jove , es fa cada dissabte al migdia,i al Centre civic de la Bauma, un exercici de capoeira , aquest dissabte, es va fer a Palafolls ( Maresme ) , una roda de Capoeira de diferents grups vinguts de la província de Barcelona, la nevada de la nit , va fer que finalment hi assisteixin unes 16 persones , dues d´elles provinents del nostre poble
Aquest acte ho va organitzar Quilombo capoeira Barcelona vam comptar amb la col•laboració del Professor Buyú, Professor Apolo, Contramestre Pernalonga, Instructor Cacao, Instructor Africano, Monitora Guine, Estragiaria Sombra. Va durar 3 hores.

Els mestres Buyí i Ze Dario
El mestre Buyú ens explica en aquest reportatge per tal que coneixeu que és i perquè serveix la Capoeira tot i que s’assembla a les tradicionals arts marcials , no te res en comú , només es una manera de fugir i a la vegada lluita de la persona per la seva espiritualitat . El mestre ens diu que la capoeira es la seva vida , ja que ho dedica totalment i ho porta a la seva sang des dels seus descendents , aquest exercici s´ha tramés de pares a fills i així fins als nostres dies . Però d´on prové el nom de quilombo ? , aquest nom prové dels esclaus africans que van ser detinguts per els portugesos que van arribar al brasil i que treballaven d´una manera forçada , el poble brasiler Santo Amaro da Purificaçao es originaria de la capoeira , en arribar els vaixells els esclaus van portar la seva cultura , les seves arts culinàries i la samba , la mare d´aquest ball conegut mundialment al brasil , Un dia van fer una revolta contra els seus amos portugesos i van fugir essent perseguits i alguns assasinats, els que van sobreviure van poder poder celebrar amb un ritual en uns matolls ( capo = matoll Eira = tancat ) fent una roda .

“”En una nit qualsevol de l’any de 1597, quaranta esclaus van fugir d’un Engenho al sud de Pernambuco.Els esclaus fugien tot el temps de tots els engenhos. El nombre semblava excessiu: quaranta de cop. Va ser també insòlit el que van fer abans d’optar per la fugida col • lectiva: armats de dalles, bots i malls havien massacrat la població lliure de la hisenda. Ja no podrien amagar-se en els formats i breñas veïns , serien caçats furiosament un per un, van ser apresats per els amos i captors que havien ajusticiat.
De matí, certament, la notícia correria la Zona de la Mata, aquesta formidable galeria verda plena de canyars, a uns deu quilòmetres del mar, l’acompanya sense mai perdre de vista. Tenien la llibertat i una nit per actuar “
Per tant poden definir que el quilombo es una lluita contra l´esclavatge i la llibertat de l´individú .

A Catalunya cada vegada son molt seguidors de la Capoeira , i al món encara més , no hi ha cap país sense aquest exercici ens comenta el mestre Buyú . De Capoeira hi ha de dues menes , l´Angola i la Regional , i es diferencien en que la primera es mes lenta i la segona molt més rapida i no es necessària que la primera sigui per principiants ja que depèn de l’alumne mostri la seva espiritualitat i el seus coneixements . tant es així que porten corda a la cintura , a diferencia de les arts marcial conegudes , en aquesta antigament no es duia corda , fins que va sorgir , hi van aparèixer un total de sis , el verd es per el que inicia i el blanc es per distingir el mestre, avui dia hi han un total de 18 pels adults i 8 pels nens .
Antigament els mestres amagaven el seu verdader nom per no ser perseguits i amb això cada un portava un pseudònim, avui dia tot ha canviat , els mateixos alumnes ja demanen tenir-ne un , un fet que l´honora també el seu coneixement i la seva espiritualitat , parlant d´aquest últim el dia que és fa la cerimònia de graduació , es una gran festa on familiars i amics assisteixen per veure els coneixements de l´alumne , es un ritual tant personal com espiritual .

Graduació Associaçao Quilombo Capoeira

INFANTIL

1ª Blanc amb verd clar
2ª Blanc amb groc fluix
3ª Blanc amb blau cel
4t Blanc amb verd fosc
5è Blanc amb groc
6è Blanc amb blau marí
7è Blanc amb marró
8è Blanc amb vermell

ADULT

1ª Verd clar
2ª Verd clar amb verd fosc
3ª Verd fosc
4t Verd fosc amb groc
5è Groc (Monitor)
6è Groc amb Blau (Instructor)
7è Blau (Formador)
8è Marró i verd (Professor)
9è Marró i groc (Professor)
10è Marró i blau (Professor)
11è Marró (Professor)
12è Vermell i Groc (Contramestre)
13è Vermell i Blau (Contramestre)
14è Vermell i Marró (Contramestre)
15è Vermell (Contramestre)
16è Blanc i Vermell (Mestre)
17è Blanc (Mestre)

Porten dos instruments que estan fets a mà i de manera molt artesanal , també un pal que es diu Makulele , s´anomena així perquè en l’època dels esclaus hi havia un home que duia un pal que sonava , per això els amos el van batejar com a l´home negre amb pal .
La roda de capoeira es un dia d´entrenament i d´exercici i també d´entrenament , són moltes coses i experiències que un pot aprendre , per això us recomano que s´apropin un dissabte a la Bauma i provin aquest tipus d´exercici segur que hi voldran repetir .

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: