12/08/2022

Salut avançarà la campanya de vacunació de la grip a principis d’octubre “com a molt tard”

Foto: Arxiu ACN

La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar aquest dissabte, 19 de Juny que la campanya de la vacunació de la grip s’avançarà aquest any a principis d’octubre “com a molt tard” . En una entrevista a RAC1, Vergés va dir, ja que la covid-19 i la grip tenen “els mateixos factors”, caldrà “insistir” en la vacunació per “discriminar bé”. Salut no té sobre la taula que la vacuna de la grip sigui obligatòria per a tota la població, però Vergés creu que tenir millors taxes de vacunació en la gent vulnerable, gent gran, dones embarassades i també entre els professionals sanitaris.

Possibles rebrots.


Vergés va explicar que treballen amb un escenari de futur en què hi tornen a haver “molts casos”, tot i que amb una gravetat “molt diferent”, i que s’estan preparant per quan arribi aquest moment. El repte, va afegir, és “poder fer front a aquesta nova onada sense haver de recórrer al confinament total”, més enllà que sí que n’hi pugui haver en algun lloc per un brot concret. En aquests moments, ha explicat que tenen alguns brots detectats a les regions de Lleida i Girona, però que estan “localitzats” i que no li preocupen “gens”.

En el moment que arribi aquesta “segona onada”, Vergés ha dit que la gent gran seran “les primers que tindran una crida”, i ha explicat que la campanya de vacunació de la grip s’avançarà per aconseguir “discriminar bé” aquest virus de la covid-19. Si habitualment, la campanya de vacunació es fa a mitjans o finals d’octubre, Salut preveu avançar-la a principis d’octubre “com a molt tard”.

Pacients en centres determinats

D’altra banda, la consellera va explicar que les diferents regions sanitàries s’estan plantejant que no tots els centres tinguin pacients de coronavirus, i concentrar-los així en centres determinats. “S’estan fent plans per decidir la millor manera de fer-ho, combinant activitat covid i activitat no-covid”, va dir.

Vergés, de fet, va concretar que a la regió sanitària de Tarragona ja han pres la decisió que els pacients de coronavirus estiguin als hospitals Joan XXIII de la ciutat de Tarragona i al Sant Joan de Reus, i que la resta d’hospitals quedin “alliberats” i puguin fer una altra activitat. De fet, creu que com “més agrupats” estiguin els pacients, hi haurà “més aprenentatge” per part dels professionals i “millor gestió” de la resta d’activitat.

Tot i això, ha remarcat que aquest model no serà igual a tot el país, i que dependrà de les característiques de cada territori i de factors com la “llunyania” i de la “capacitat instal·lada” que hi hagi.

Pel que fa a les residències de gent gran, Vergés va assenyalar a dir, que aquest és el “punt més feble” i que és on caldrà “vigilar més i ser més restrictius”. Per això, caldrà veure “de quina forma segura els residents poden fer al màxim vida normal”. En aquest sentit, s’estan fent diverses reunions per analitzar de quina manera els residents poden sortir dels centres.

Turisme: “Molts casos importats”

Amb l’obertura de fronteres de l’espai Schengen avui diumenge, Vergés ha avisat que això pot compartir l’arribada de “molts casos importats” i que tingui impacte a la situació a Catalunya. Per això, ha insistit en prendre mesures com ara “tenir espais pensats per si cal fer quarantenes de contactes de positius”. Sobre aquest punt, ha explicat que encara s’hi està treballant.

Preocupació per Sant Joan

Pel que fa a la revetlla de Sant Joan, Vergés va mostrar “preocupació” però al mateix temps ha remarcat que Catalunya està ara en una situació epidemiològica “bona”, però ha insistit en demanar que es facin revetlles de “tipus familiar amb un màxim de 20 persones”.

Vergés va insistir en el missatge de les mesures de prevenció que cal perdre per evitar contagis, i que passen per la distància de seguretat, el rentat constant de mans i l’ús de mascareta. “La nostra obligació és dir que ho podem fer tot, però no de cop i de la mateixa manera, i tenint precaucions a nivell individual i col·lectiu”, ha afegit. També va negar que, en la nova “etapa de represa” anunciada pel Govern dijous, s’estigui passant per davant l’economia a la salut, tot i admetre que hi ha d’haver “equilibris”.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares
%d bloggers like this: