24/10/2021

Tindrem molt fred a Catalunya fins “Any Nou”

La predicció indica una forta baixada de la temperatura per Nadal i Sant Esteve, que podrà donar lloc a glaçades a bona part de l’interior de Catalunya

El Servei Meteorològic de Catalunya informa de l’arribada d’una massa d’aire molt fred que abraçarà bona part d’Europa occidental els dies 25 i 26 de desembre, amb domini de les altes pressions.

Aquesta davallada tèrmica donarà lloc a valors per sota del que correspondria per l’època de l’any. Els models meteorològics indiquen que la temperatura prevista a uns 1500 metres d’altitud (850 hPa) estigui entre 4 i 6 graus per sota de la mitjana climàtica. L’evolució de la temperatura a 850 hPa és un bon indicador del comportament d’aquesta mateixa variable en superfície, però no hi ha una correlació directa entre elles, ja que també depèn d’altres factors meteorològics, com el vent o la nuvolositat.

Així, amb aquest escenari es preveuen glaçades moderades o fortes al Pirineu i Prepirineu, amb valors mínims entre -4 i -9 ºC, i entre febles i moderades a la resta de l’interior de Catalunya, amb mínimes entre 1 i -4 ºC. Al litoral els valors nocturns més baixos quedaran entre 2 i 7 ºC. Les màximes més altes no passaran dels 11 o 12 ºC. A més, la sensació de fred serà més acusada a les zones on bufi vent del nord, especialment al Pirineu i Prepirineu.

A banda, el dia de Nadal es preveu l’arribada d’un sistema frontal que donarà lloc a un augment de la nuvolositat en general, així com a algunes precipitacions al Pirineu Occidental, amb una cota de neu que podrà baixar fins als 800 metres, o puntualment per sota. També seran probables alguns ruixats al quadrant nord-est i a d’altres punts del litoral i prelitoral central.

El dia de Sant Esteve la nuvolositat minvarà progressivament, s’anirà imposant l’ambient assolellat i no es preveuen precipitacions. El vent del nord s’enfortirà en general, però especialment a les zones elevades, al Pirineu i als dos extrems de Catalunya.

Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que l’ambient fred es mantindrà en general amb una temperatura per sota de la mitjana climàtica com a mínim fins a final d’any, tot i que amb una lleugera tendència a l’ascens. A banda, una depressió s’instal·larà a la zona de les Illes Britàniques i afavorirà l’arribada de noves pertorbacions, que de moment semblen poc actives.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares
%d bloggers like this: