05/12/2023
Continua Llegint....

L’any passat van haver-hi 50.000 hospitalitzacions per aquest cas

A la província de Barcelona, el 15% d’hospitalitzacions van ser per malaltia cardiovascular. És una de les conclusions de l’ànàlisi que ha fet la Diputació de Barcelona a partir de les dades dels municipis de més de 10.000 habitants de la província, excloent la capital. El 2021 van haver-hi 50.000 hospitalitzacions per aquest cas. Els pacients hospitalitzats tenien una mitja d’edat de 74 anys (71 anys els homes i 78 les dones). La taxa d’ingrés en homes és significativament superior a la de les dones, amb 19 i 11 ingressos anuals per cada 1.000 habitants, respectivament. L’anàlisi de la mortalitat en els últims 15 anys (del 2007 al 2021) mostra que les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en dones i la segona en homes.

Pel que fa a les principals patologies que causen l’ingrés, en les dones són la hipertensió (22%), les malalties cerebrovasculars agudes (20%) i la insuficiència cardíaca congestiva (17%). En el cas dels homes aquestes patologies són les malalties cerebrovasculars agudes (19%), la hipertensió (14%) i l’infart agut de miocardi (13%).

Destaca també que tres de cada deu defuncions en dones i quatre de cada deu en homes són per una malaltia cardiovascular. En xifres absolutes, aquestes dades es tradueixen en què 6.700 de les 25.000 morts que es produeixen anualment estan causades per una malaltia cardiovascular. En ambdós sexes, les malalties cerebrovasculars són les que causen més defuncions.

Les dades formen part dels indicadors de salut de la província de Barcelona que elabora la Diputació de Barcelona a partir de les dades del CatSalut (respecte els indicadors de morbiditat, com ara hospitalitzacions, causes d’ingrés) i de les dades proporcionades per l’INE (en relació als indicadors de mortalitat).

Fomentar hàbits saludables

Les malalties cardiovasculars són patologies amb un caràcter crònic que afecten la qualitat de vida de les persones i poden generar seqüeles irreversibles i dependència. A més, les malalties cardiovasculars sovint agreugen altres patologies. Mantenir una alimentació saludable i equilibrada, no fumar, eliminar o reduir el consum d’alcohol, fer exercici físic aeròbic d’intensitat moderada, reduir l’estrès i controlar la pressió arterial i els nivells de sucre i colesterol en sang són hàbits per a un estil de vida saludable.

Des de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona s’ofereix als ens locals de la província recursos per fomentar els hàbits saludables amb l’objectiu de prevenir factors de risc associats a l’aparició de malalties cardiovasculars. Entre les principals línies d’acció, hi ha educar i conscienciar sobre la importància d’hàbits saludables, dissenyar models urbanístics que promoguin les zones verdes, les àrees per a la pràctica d’esport i els desplaçament a peu o en bicicleta, garantir l’accés equitatiu als recursos sanitaris o facilitar la disponibilitat d’aliments saludables.

Pel que fa als recursos, cada any aquest ens destina 1,4 milions d’euros per finançar la promoció d’hàbits i estils de vida saludables als municipis. Al 2021 prop de 63.000 persones han participar als 3.200 tallers de promoció de la salut en municipis menors de 20.000 habitants. Els municipis i ens locals compten amb exposicions itinerants sobre alimentació, sexualitat, cura de les dents, consum de tabac i consum d’alcohol per a la seva població.

També destaca l’Enquesta d’hàbits relacionats amb la salut a alumnes de 4t d’ESO. Els municipis que la sol·liciten disposen amb aquesta eina informació sobre les percepcions dels joves en temes com hàbits d’alimentació, consum de tabac, alcohol i drogues, lleure, relacions interpersonals, sexualitat, estat d’ànim, accidents i mobilitat, entre d’altres.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares
%d