
Pla mitjà de Miquel Creus, coordinador de l'1-O a Castellgalí, a l'escola Sant Miquel de Castellgalí. Imatge del 24 de setembre de 2021. (Horitzontal)
“Allò va ser un referèndum. L’error va ser pensar que serien flors i violes“. És el que trasllada Miquel Creus, que va ser coordinador de l’1-O a Castellgalí. Creus va ser l’encarregat de buscar gent perquè traslladés les urnes, estiguessin a la mesa el dia del referèndum i controlessin la votació. El dia 1 d’octubre de 2017 havia de ser l’enllaç amb el centre de dades. Però 45 minuts després d’obrir el col·legi, va arribar la Guàrdia Civil, que hi va intervenir i 16 persones van resultar ferides.
La policia només va poder confiscar les paperetes, les urnes -amb els vots d’una desena de persones ja a dins- les van poder amagar. Quatre anys després, reconeix que encara li costa creure el que va passar. “Nervis a flor de pell, corredisses…”, relata, tot assegurant que aquell dia el va sorprendre “com el poble tibava”: “Castellgalí no és independentista i aquell dia s’hi va involucrar molta gent”.
Creus opina que “s’ha de donar peu” a aquest espai de negociació i “que vagi fent”. “I si en un any o dos seguim igual, potser sí que ens tocarà de plantejar-nos la via unilateral”, afegeix. Reclama als polítics que són ells qui han de moure’s i avisa el moviment independentista que “amb dues manifestacions” no s’aconseguirà la independència: “Cal mobilització contínua; si volem anar per la via pacífica, les coses costen quatre vegades més”.
Quan se li pregunta si celebrarà el quart aniversari de l’1-O d’alguna manera. Creus admet que està “desmoralitzat” i dubta que enguany faci res.