09/12/2023

Pla mitjà de Miquel Creus, coordinador de l'1-O a Castellgalí, a l'escola Sant Miquel de Castellgalí. Imatge del 24 de setembre de 2021. (Horitzontal)

Coneix un dels testimonis de l’1d'octubre del 2017...

Allò va ser un referèndum. L’error va ser pensar que serien flors i violes“. És el que trasllada Miquel Creus, que va ser coordinador de l’1-O a Castellgalí. Creus va ser l’encarregat de buscar gent perquè traslladés les urnes, estiguessin a la mesa el dia del referèndum i controlessin la votació. El dia 1 d’octubre de 2017 havia de ser l’enllaç amb el centre de dades. Però 45 minuts després d’obrir el col·legi, va arribar la Guàrdia Civil, que hi va intervenir i 16 persones van resultar ferides.

La policia només va poder confiscar les paperetes, les urnes -amb els vots d’una desena de persones ja a dins- les van poder amagar. Quatre anys després, reconeix que encara li costa creure el que va passar. “Nervis a flor de pell, corredisses…”, relata, tot assegurant que aquell dia el va sorprendre “com el poble tibava”: “Castellgalí no és independentista i aquell dia s’hi va involucrar molta gent”.

Creus opina que “s’ha de donar peu” a aquest espai de negociació i “que vagi fent”. “I si en un any o dos seguim igual, potser sí que ens tocarà de plantejar-nos la via unilateral”, afegeix. Reclama als polítics que són ells qui han de moure’s i avisa el moviment independentista que “amb dues manifestacions” no s’aconseguirà la independència: “Cal mobilització contínua; si volem anar per la via pacífica, les coses costen quatre vegades més”.

Quan se li pregunta si celebrarà el quart aniversari de l’1-O d’alguna manera. Creus admet que està “desmoralitzat” i dubta que enguany faci res.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares
%d