11/08/2022

Una campanya de l’ICS (Institut Català de la Salut) al Bages i al Berguedà promou la reducció del consum de protectors gàstrics.

Text:  ICS Catalunya Central
Medicaments.jpg

Professionals d’atenció primària de l’ICS a la Catalunya Central porten a terme una campanya per aconseguir un ús adequat dels anomenats protectors gàstrics — com ara l’omeprazole, el pantoprazole i altres de característiques similars — i reduir-ne el consum. Les agències reguladores dels medicaments alerten que un ús inadequat i perllongat d’aquests fàrmacs inhibidors de la bomba de protons (IBP) pot generar increment de les fractures, disminució de l’absorció de vitamines i minerals, malaltia renal o infeccions.

En el decurs de l’any 2016, la campanya adreçada a professionals sanitaris i pacients que s’ha fet al Bages i al Berguedà ha servit per reduir un 12% les dosis d’aquests fàrmacs i un 15% el nombre de pacients amb un tractament innecessari.

El benefici dels protectors gàstrics només està demostrat en el tractament i la prevenció de l’úlcera gastroduodenal en persones grans que prenen antiinflamatoris o que tenen antecedents en el tractament de la malaltia per reflux gastroesofàgic i l’esofagitis per reflux, i en la síndrome de Zollinger-Ellison. Tot i així, en aquestes situacions, es recomana revisar les dosis i durades dels tractaments.

També és freqüent, però no necessari, que els malalts polimedicats o els que tenen símptomes de dispèpsia prenguin aquests medicaments. En aquest cas, és preferible canviar alguns hàbits com, per exemple, evitar els aliments rics en greixos, la xocolata, les begudes alcohòliques, les begudes amb gas, la cafeïna, els cítrics, els tomàquets i sofregits i els menjars copiosos, i la roba ajustada; estirar-se immediatament després de menjar i, en el cas que sigui necessari, prendre un antiàcid de manera puntual.
Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: