Els assistents escoltant atentament a l´idris.
Aquest dissabte 2 de Juliol una vintena de persones atrevides es van inscriure al Curs de pa ecològic que és va fer al Casal del Pensionista i que durant 4 hores llargues van escoltar atentament les indicacions del instructor l´Idris de Pan Baraka . Els alumnes s’ho van passar alló més be a part perquè escoltaven tot les pases que havien de seguir per fer un pa realment 100 % ecològic .
Durant segles el pa s’ha elaborat amb quatre únics ingredients Farina, Aigua, Sal i Llevat mare natural, ferment que és conserva de una única fornada a l’altre durant generacions.Aquest pa era molt saludable i a poc a poc ha anat canviant la manera de consumir aquest aliment .
Els cereals són els primers aliments que la humanitat coneix des dels orígens , contenen una grant quantitat de nutrients com Hidrats de carboni d’absorció lenta ,Proteïnes , Greixos minerals , Vitamines i elements vius com els Enzims que són molt imprescindibles pel nostre cos . Els cereals es divideixen en dues categories els de gluten i el de sense , el primeres és caracteritzen perquè són els mes indicats per fer pa i el segons per enriquir les masses en quant sabor textura i qualitats nutritives.
L ´ Endopoderm és el nucli del grà conté un 70% de mido, 10% de gluten, 15% d’aigua ,2,5 de sucre i un 3,5 d’altres components . La major part dels elements nutritius del cereal ja que és troben a les capes més externes, farines integral de bona qualitat que conservin tota la riquesa en minerals i vitamines .Aquests factors afavoreixen el grau de maduració , la força i el grau d’extracció
Per aconseguir en el pa amb el llevat natural un bon sabor i una bona fermentació , és molt important que el llevat estigui al seu punt just , mentre aquest fermentí anirà augmentant el volum fins arribar al seu màxim , el llevat tindrà les seves característiques quant cal usar-lo , si no s’utilitza immediatament cal posar-lo a nevera unes hores fins al moment de fer-lo servir (12-24 H) si és deixa en temperatura d’ambient continuarà fermentant i començarà a desinflar-se , per aixó cal deixar-lo en un lloc fresc o fer servir aigua freda ,a l´hivern es pot fer a lloc més temperat.
Si anem elaborant pa amb llevat natural regularment el ferment anirà adquirint un sabor propi al mateix temps que més força i regularitat de fermentació .
Els alumnes del curs abans de acabar amb el taller van tenir el gust de provar el pa blanc i l’integral sucat amb oli , una manera d’agafar forces abans de la darrera explicació i es que més de un va quedat encantat i de gaudir d’aquest curs , segurament voldran repetir .
els alumnes provant el pa blanc i l´integral
Veure Galeria fotos : taller pa ecologic
m’hagues agradat molt anar-hi. Passat l’estiu, s’aniran fent mes tallers com aquest ?