26/03/2023

VERITATS I MENTIDES C-55/C-16

Text: PLATAFORMA CIUTADANA NO MÉS MORTS A LA C-55

En arribar setembre, amb el retorn de les vacances, tornem a les rutines. Però enguany per a molta gent aquest retorn s’ha vist afectat per un nou problema afegit quan es tracta de fer els seus desplaçaments per la comarca del Bages, per una bona part de la resta de la Catalunya Central i pel que fa amb la connectivitat amb Barcelona, la seva àrea metropolitana, com el Vallés, el Baix Llobregat. I les infraestructures bàsiques de país: Port, Aeroport, Zona Franca, els llocs de més activitat i productivitat del país.

Ens referim concretament, als canvis que s’han produït en la forma de pagament, per obtenir-ne totes les bonificacions en els dies laborals, exclosos els dissabtes, diumenges i festius, a l’autopista C-16. Bonificacions que, ara, obligatòriament solament es poden obtenir a través del Tele-tac (que ofereixen bancs i caixes, pagant unes “mòdiques quotes”) o amb el sistema Satelise gratuït, que tot entrant en la seva pàgina podrem verificar les innumerables queixes sobre el seu deficient funcionament, que comporta haver de pagar el peatge sencer si no funciona el sistema de reconeixement.

L’Autopista també ofereix un sistema de pagament, el Bip&Drive participat per les societats Abertis, Cintra (Ferrovial), Itínere, i l’entitat financera CaixaBank, com es pot veure tot queda a casa, és un bon negoci. Cobren el peatge de l’autopista i també pel sistema per obtenir-ne bonificacions!
De fet, les bonificacions no són pas gratuïtes, no es tracta de cap descompte de la concessionària AUTEMA, sinó que és un pagament diferit que la Conselleria de Territori paga amb els impostos de tots: L’any 2017 ens van costar 24.822.044,90 € IVA exclòs, el passat any 2018 l’import pagat per la Generalitat va ser de 26.804.041,70 € IVA exclòs. Unes xifres milionàries que haurien d’esgarrifar.

També es pot comprovar, amb dades de la mateixa Autema, com després de gairebé 4 anys de bonificacions, el transit per la C-16 no augmenta, això es pot verificar revisant els comptes de resultats del 3èr trimestre de la companyia. On es registra la variació entre setembre de 2018 i setembre de 2019.

Fet que es va produint ja des del mateix any 2016 en que varen començar les noves bonificacions.

També aportem dades de la Conselleria de Territori de l’autopista C-16 de l’any 2018

Però encara resulta més evident que aquestes bonificacions no han servit per descongestionar la C-55, ja que si mirem el volum de trànsit de la C-16 al seu pas per la població de Castellbell i el Vilar l’any 2017 va ser de 13.822 vehicles/dia, res a veure amb els 27.850 vehicles/dia en el seu pas per la mateixa població, però per la carretera C-55.

Per desgracia, també aquesta autopista, la més cara de tot l’Estat espanyol, deixa molt que desitjar en matèria de seguretat. La C-16 també és la pitjor autopista catalana, pel seu mal disseny (abaratint costos l’empresa constructora que va realitzar les obres), del tot obsoleta, mal peraltada, rampes, amb corbes impossibles i sorprenents en una autopista, etc.

Un gran negoci de Ferrovial! Amb connivències polítiques i evidents corrupteles!
Per desgràcia, no tot s’acaba aquí. Fa ben poc aquesta autopista va propiciar una víctima mortal i una segona víctima molt greu per un xoc frontal, un xoc frontal en una autopista?

Foto Arxiu: Trànsit

Ens preguntaríem com pot ser possible això? Doncs, perquè efectivament, en un tram proper a la ciutat de Manresa, només separen els dobles carrils unes barres unides per un senzill cadenat, molt fàcil de travessar per un vehicle. La resta de trams tenen com mitgera unes tanques metàl·liques gens adients per una autopista. Com podem defensar una autopista en aquest estat! .

Mentre la C-55 en el seu tram de Castellbell i El Vilar a Manresa, continua sent un constant parany amb accidents i retencions, que l’han convertit en una monumental RATERA, cosa que fa poc és va demostrar, quan una gran quantitat de vehicles van quedar-hi atrapats, alguns més d’una hora a conseqüència d’un vehicle incendiat que va provocar el tall de la via en els dos sentits de la marxa durant més de 3 hores.

Per desgracia, el malnom de RATERA és del tot justificat i cada dia en dona proves. La C-55 és una carretera convencional de la xarxa bàsica, poden circular per ella vianants i ciclistes, amb el perill que això comporta per l’estretor de carrils, en alguns trams la falta de voral i la gran densitat de transit. Com resultat, són les víctimes que s’han produït caminant per ella, o darrerament el greu accident patit per un ciclista.
També cada dia tenim més plena de camions de gran tonatge aquest carretera per acabar de complicar més la situació.

Malgrat tot això, no s’ha traspassat trànsit a la C-16 i la vinyeta no està ni se l’espera a curt termini, el mateix Conseller Damià Calvet va reconèixer que “tot estava a l’aire” en una compareixença al Parlament. Darrerament ha sortit una noticia referent a la vinyeta que no aporta masses novetats, seria una taxa de 90.- € per conductor i any, que permetria aixecar els peatges, segons un informe del Govern, però la dificultat per pactar un model amb l’executiu espanyol ajorna la vinyeta, ja que algunes de les autopistes més importants del país són estatals.

Però tot sembla confirmar, que seria un primer pas per tal de encabir-hi en el tracte les autovies, per després en estar tot integrat, passar al sistema de pagament per quilometres, tal i com volen les concessionàries, per tant seria una perversió de la vinyeta en principi anunciada.

De fet, la Conselleria de Territori tampoc sap o amaga que les noves bonificacions a l’autopista no han traspassat transit de la C-55, doncs segons les seves darreres informacions, i en resposta a les nostres demandes, (16/09/2019) no tenen dades fiables de les carreteres de la seva titularitat dels anys 2017 i 2018:

“Durant l’any 2017 i part del 2018 no vam tenir contracte de manteniment d’estacions d’aforament, amb la qual cosa vam deixar de recollir dades fiables en les estacions afectades per avaries en màquines o amb problemes en les espires. Per altra banda, actualment tampoc tenim els recursos humans necessaris per tal d’efectuar el tractament adient de les dades d’aforament recollides que permeti la seva publicació o difusió. Els motius exposats ens han impedit la publicació del Pla d’Aforaments dels anys 2017 i 2018”. (resposta vergonyosament literal)

Fet, que ens estranya molt, tenint en compte que la modesta Plataforma C-55, va poder obtenir dades de la carretera C-55 de l’any 2017, proporcionades per la mateixa Conselleria de Territori el passat mes de gener, o és que aquestes dades eren inventades? Ara ens tornen a dir que: “les dades de la carretera C-55, entre l’any 2018 i 2019 s’han canviat en el marc de l’obra MB-15012, totes les estacions d’aforaments de la C-55 de manera que no disposem de dades consistents per aquests anys” (resposta també literal)

Fa més d’un any, a la C-55 s’haurien d’haver posat en funcionament la xarxa de panells electrònics informatius, els cartells han emès missatges puntuals, però estan apagats tot i estar instal·lats, malgrat que ens han costat 2,2 milions d’euros. Però en resposta a la nostra petició d’informació feta el passat 17/09/2019, tant a Territori com a Transit, sobre els panells, Territori ens ha respost (05/11/2019): “En resposta a la qüestió que ens plantegeu, us informem que els panells s’han instal·lat per millorar la gestió d’incidències que es puguin produir a la carretera C-55. L’objectiu del sistema, és poder activar i fer efectiu al més aviat possible el protocol d’obertura de barreres de peatge de la C-16 quan els equips d’emergència estimin que és necessària fer l’activació. En les darreres incidències que s’han produït a la C-55, i que han requerit obertura de barreres de la C-16, els panells ja han estat operatius. La gestió dels mateixos, en tractar-se de matèria de trànsit, correspon al Servei Català de Trànsit”. (El Servei Català de Trànsit, encara no ha respost a la nostra petició d’informació)

És una llàstima, doncs potser si els panells s’utilitzessin per altres funcions a més de traslladar vehicles a la C-16 en situacions extremes, Territori tindria més dades actualitzades de la densitat de transit, l’accidentalitat i les retencions en aquesta carretera, i podrien donar amb exactitud IMD d’aquesta via i també podrien confeccionar el Pla d’Aforaments deixat de publicar des de l’any 2017 .

Sembla que la conselleria de Territori sense masses dades a l’abast, si que en té segons el director general d’Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat en Xavier Flores, en assegurar i fer referència al model desenvolupat a la C-55, per dir que: “Sabem que funciona i ara es tracta de estendre-ho a tota la xarxa viària”, en una ponència organitzada pel Col·legi d’Enginyers de Camins de Catalunya.

Un sistema dit 2+1 que el mateix director general va importar de Suècia, sense pensar que aquest model en el seu país de referencia, parlen d’un sistema molt adient per vies rectes i zones rurals, segurament des dels despatxos de Barcelona, devem ser zona rural, una C-55 de rectes immenses i territori poc poblat.

Així mateix, les 2+1 s’aconsellen per vies de menys de 20.000 vehicles/dia, amb unes mesures determinades i preparades per desdoblar quan sobrepassi aquesta densitat de transit, a més d’haver-hi vorals i sobra vorals amb unes mides adients per facilitar el pas a vehicles d’emergències, i trams de dobles carrils amb una llargada que faciliti l’avançament amb comoditat i que no signifiqui un perill, en resultar trams d’avançament massa reduïts. Aquí podem fer l’incís, que aquestes recomanacions si les compliria el nou tram 2+1 construït entre el quilòmetre 9 i el quilòmetre 11 de la C-55.
De fet, aquest sistema si ha servit per evitar els xocs frontals, que és el més important pel nombre de víctimes mortals que es produïen, però la resta de problemes en aquesta C-55 els seguim patint, inclosa una sinistralitat pràcticament diària encara que més lleu, per millor visibilitat d’aquesta afirmació s’acompanya l’evolució de l’accidentalitat a la C-55 pk 0-35 Abrera – Manresa, estudi fet per la Subdirecció General de Seguretat Viària, del Servei Català de Trànsit:

No consten com a víctimes mortals per accident de transit, les defuncions passades 24 hores de l’accident, aquestes segueixen sortint a les estadístiques com ferits molt greus. Els accidents en que no es produeixen víctimes, només danys materials, no surten a les estadístiques
S’acompanya enllaç d’un estudi molt entenedor sobre aquest model de carretera anomenat 2+1:

https://lascarreterasdeextremadura.blogspot.com/2018/05/las-carreteras-21-un-nuevo-concepto.html

També des de la Conselleria continuen venent-nos que la gran solució de la C-16 per comunicar millor aquestes comarques, és la seva connexió amb l’ autovia A-2 per mitja de la B-40, una solució que sembla llunyana, tenint en compte que depèn de l’Estat espanyol, amb pressupostos prorrogats, amb l’afegidor que a primers d’aquest any es va esfondrar 1 km del tram construït, a conseqüència de cedir el terreny. Sembla que com a mínim ens n’anem al seu probable acabament l’any 2023, amb sort.

Tampoc sembla que informar-se de l’estat d’aquestes obres tant importants en les comunicacions de la Catalunya Central importi massa als representants polítics d’aquestes comarques, cosa que si fan els de l’Anoia per exemple, on poblacions com Piera, Masquefa o Els Hostalets de Pierola amb 2.000 habitants, volen saber en quin estat es troben les obres de la B-40, i el desdoblament de la C-224. El mateix preocupa a poblacions del Baix Llobregat com Olesa, Abrera i Esparreguera, mentre a Manresa, la capital de comarca del Bages, no interessa la B-40?.

Cal recordar, i ens en fem ressò, que les comunicacions amb tren són deficients o molt deficients i els autobusos fan el que poden, tenint en compte el trànsit ja que bona part del temps han d’utilitzar la C-55, però a més en moltes ocasions els usuaris han de fer el trajecte dempeus.
Tampoc ajuda al transport públic que Manresa i bona part de la seva comarca tingui una zona 6, en el Transport Públic Metropolità, mentre Terrassa, Sabadell i altres poblacions estan fent mans i mànigues per rebaixar la seva zona, està fent res Manresa? No ho sabem. Però sembla que no.

Davant el desgavell de la situació i la seva manca de solució, continuen els accidents diaris, les retencions, el perill pels vehicles d’emergències i la gran quantitat de vehicles de gran tonatge a la C-55, és urgent que s’executin els 3 projectes de desdoblament que dormen als calaixos de la Conselleria de Territori, que van costar milions als contribuents i deixem de finançar les grans concessionàries que cada dia ens escanyen més. O potser patim un problema que es diu tres per cent, o paguem accions polítiques llunyanes amb resultats desastrosos? No serà que callen boques amb donacions altruistes com les fetes al monestir de Montserrat per part d’Autema? .

Cada dia més, el tram nord de la C-55 (Manresa-Solsona) el transit de vehicles augmenta, també de camions pesants, aquest estat de coses provoca que la sinistralitat sigui més elevada, no s’haurà solucionat la problemàtica del tram sud, que ens haurem de començar a preocupar del tram nord de la C-55.

Necessitem fer un pas endavant, estem morint com comarca, amb Manresa al cap davant, cada dia més pobresa, Serveis Socials, Càrites, Creu Roja i Plataforma dels Aliments no donen abast, és una pobresa de llarga durada, gent sense feina o molt precària, estem lluny per falta de bones comunicacions dels centres d’instal·lació d’empreses, que necessiten bones comunicacions, hem de despertar!!! Ajuntaments, Consell Comarcal, Entitats, Associacions, Societat Civil… hem de deixar de fer l’estruç!
CAL PRENDRE CONCIENCIA, NO PODEM DEIXAR QUE DECIDEIXIN LES NOSTRES VIDES FORA DEL TERRITORI, NOSALTRES TENIM MOLT A DIR-HI!!

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
%d bloggers like this: