Text : CE ELS CORRIOLS CIV
QUE CAL PORTAR?
-Calçat adequat.
-Esmorzar i dinar opcional.
-Aigua.
Normes d’organització:
·Les sortides són obertes a tothom.
·Els infants han de venir acompanyats i supervisats per un adult.
·L’entitat disposa d’una assegurança d’accidents que cobreix les sortides del programa.
·La sortida tindrà un preu de 3 euros pels no socis.
·Es recomana estar en possessió de la Tarja d’ Assegurança de la FEEC.
·Donada alguna circumstància especial, l’organització es reserva el dret d’alterar la data i/o l’itinerari d’alguna sortida,així com també l’ordre de les mateixes.
DADES DE LA SORTIDA:
• Distància total: 6,12 km.
• Desnivell: 243 m.
• Dificultat: Fàcil
• Durada: 3 hores 30 min.
• Tipus: Circular
COM ARRIBAR-HI:
Sortint de Castellbell i el Vilar agafar la carretera C- 55 direcció Manresa. Un cop a Manresa enllaçar la C-25 direcció Vic. Un cop a Vic continuar per la C-25 direcció Girona fins trobar la sortida Roda de Ter. Enllaçar aquesta carretera C-153, fins trobar el desviament indicació Tavèrnoles. Un cop al poble aparcarem el vehicle.
RECORREGUT:
El punt de sortida i arribada és a Tavèrnoles, per sobre dels 500 metres d’altitud. Som a la Comarca d’Osona, al límit entre la Plana de Vic i les Guilleries, dins de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. D’aquest poble crida l’atenció el campanar de Sant Esteve quan t’hi acostes per la carretera, i és el primer que visitem. Amb un bonic campanar d’estil llombard i un magnífic absis, les parts més destacades tenen el seu origen en el segle XI.
Abandonem el poble seguint el PR-C 40, i després d’un recorregut de poc més de 1,5 quilòmetres, prou maco i amb una important pujada al final,arribem al Pla de Savassona. Veiem ja alguns rocs, però de seguida impacta la visió d’el Dau, enorme bloc de gres. Al seu costat, dos roques més petites ja ens mostren els primers gravats rupestres.
Aquests gravats són molt difícils de datar. Segons els experts, aquests, a l’igual que els altres que veurem avui, tenen una antiguitat que varia entre el Neolític (fa uns 7.000 anys), Calcolític, Bronze, Ferro…, fins arribar a l’època medieval.
Ens encaminem cap a la roca més coneguda, la Pedra del Sacrifici, excavada al 1960 i al 1976. Et quedes astorat al seu davant. Impressionant. Ara pugem a dalt del cim, seguint uns esglaons que sembla tenen origen visigòtic i arribem a Sant Feliu de la Roca o Sant Feliuet. Lloc preciós i sorprenent.
La petita església té detalls preromànics. Al seu voltant, a banda de restes de poblat iber, s’hi troben tombes antropomorfes a la roca i cassoletes i gravats, destacant-hi una mena de cavall estilitzat. Baixem a visitar les dues roques que tenen més gravats . Aquestes dues roques han estat restaurades recentment . La primera és la que s’anomena de les bruixes. Hi trobem creus gravades . La segona és la roca del nen o de l’home.
Tornem cap a la carretera, on veiem senyals del Meridià Verd (iniciativa per commemorar la mesura del meridià de París que va servir de base per definir la unitat del metre. Va des de Dunkerque, al mar del Nord, fins a la platja d’Ocata, al Masnou). Però ara fem un camí que primer ens porta a l’església del segle XI de Sant Pere de Savassona i al castell que és al costat (el que veiem primer és un casal del segle XVII, la part que queda del castell la veiem després de donar la volta). Com a curiositat, sembla que tot el terreny que hem trepitjat al Pla de Savassona és en realitat propietat privada de l’actual Compte de Savassona.
A partir d’aquí, al llarg de menys d’un quilòmetre, seguim un bonic corriol, on cal anar en compte, que passa pel costat de la Balma de la Baronessa,
excavada per la Unió Excursionista de Vic al 1950. Trobem un camí més ample que seguim, i al cap d’una estona passem per sobre d’una roca .
L’arribada a Tavèrnoles és molt maca. Amb un tros final espectacular que ens porta fins a costat de l’Allotjament rural de Cal Janot, i de seguida ja som al cementiri.