El Quinto de Nadal és un joc tradicional català que sol jugar-se des de principis de desembre fins al dia de Reis. El Quinto, pren diferents noms en funció de la zona geogràfica en la qual siguem, coneixent-se també amb el nom de Quina, Plena, Rifla o Loteria Vella (per ser d’una època anterior a la loteria nacional, concretament a l’època de Lluís IV a França).
El seu funcionament és molt similar al del bingo, però difereix en aquest en alguns aspectes:
– En el Quinto, no és guanyen diners, sinó premis (sent l’habitual una panera). L’objectiu per tant de jugar, és divertir-se entre amics i familiars.
– Solen ser de tipus solidari i serveixen per a recaptar diners per a alguna entitat o associació sense ànim de lucre.
– Els números no és tatxen o és foraden, sinó que és tapen amb algun tipus de llegum o cereal (blat de moro, cigrons…o les típiques guixes). Això ho fa encara més divertit, perquè sovint es mouen les peces o cauen i dificulta molt la continuació).
– La persona que va cantant els números és diu “lloro”, “cotorra”, “canari” o “cantaire.
– Una de les característiques principals del Quinto i que ho fan més divertit i informal, és que el “lloro” conforme canta els números, va fent rimes i cançons, que són moltes vegades contestades pels jugadors, als que se’ls coneix amb el nom de “quintos”.
– Quan completes una línia, al Quinto has de cridar “quinto”, mentre si completes el cartró sencer, el que has de cridar és: “plena”.
El joc està molt arrelat a tota Catalunya, però sobretot a les comarques d’Osona, al Ripollès, a l’Empordà i al Vallès Occidental.