TEXT : Laura Novo/ Foto : Pere Sánchez
Durant tres dies, Castellbell i el Vilar, ha celebrat els actes del dia internacional contra la violència envers a les dones; Els actes es van iniciar dimarts 24 i es va cloure el dijous 26 de novembre .
Dimarts els actes es va centrar en un conta-contes «La ventafocs ja no creu en prínceps blaus» que es va estar adreçat a un públic infantil .
Homenatge a les víctimes
Dimarts a la tarda, a la Plaça Valentí Puig, es va fer l’acte central que va consistir en un homenatge a les dones que han estat assassinades per les seves parelles. El total de víctimes enguany és de:
- 53 dones ( 8 de les quals a Catalunya) algunes d´elles acompanyades de:
- 6 infants
- una germana
- una amiga
- una mare
- un nòvio
Un cop allà, a la plaça, es va dibuixar un gran cor i la següent frase «25-N, No siguem còmplices» , poc a poc anaven arribant dones (algunes acompanyades de les seves parelles) i van posar frases en un full de color verd, les d’amor, i les de color taronja, el rebuig a la violència .
Un cop, l’arbre estava ple d’aquestes frases, l’Alcaldessa Montserrat Badia, va dir als assistents que encara queda molt lluny per eradicar aquesta xacra i que «cada vegada veiem que la violència envers a les dones ja no implica només a les seves parelles sinò que també a persones molt properes a les víctimes, com fills, germans, mares i l’actual parella, per tant som davant d’una situació molt nova, on la societat ha de ser conscient que és un problema de tots» .
Tot seguit, la regidora Neus Palacios, va llegir el manifest que es va aprovar un dia abans en una sessió plenària, també la veïna Conxa Sánchez va oferir algunes poesies dedicades a aquesta jornada.
L’acte es va acabar amb l’encesa de les espelmes, mentre una tècnica municipal, anava anunciant els noms de una per una de les víctimes d’enguany, els assistents anaven dipositant les espelmes al cor que prèviament s´havia dibuixat al terra.
Aquest dijous, s’ha fet el darrer acte, amb la projecció del documental «La Maleta de Marta»; és un documental dirigit per l’austríac Günter Schwaiger (Eivissa Occident) que recopila una sèrie de testimonis sobre dones que han patit la violència de gènere i que han decidit explicar les dificultats per les quals han passat. La pel·lícula també ofereix l’altra cara de la moneda, a través de les paraules dels professionals que treballen amb els atacants, analitzant les profunditats de la seva agressivitat. La seva tasca consisteix a conduir a aquests homes a l’abandonament d’aquestes pràctiques i fer-los comprendre la crueltat i immoralitat dels seus actes.
Manifest 2015
Avui 25 de novembre, les administracions públiques i la societat civil tornem a trobar-nos per manifestar, una vegada més, el rebuig a la violència masclista i denunciar-ne les causes que l’originen amb la ferma voluntat de no detenir-nos fins eradicar-la.
En el compromís d’eradicar la violència masclista, totes les institucions públiques, molt especialment els Ajuntaments Catalans, de la mà de les entitats de dones i del moviment feminista, ens hem unit per dotar Catalunya d’un marc legal, per construir una xarxa de recursos d’atenció i recuperació per a les dones i per als seus fills i filles i per dissenyar protocols d’actuació que compten amb la participació de persones professionals d’àmbits diversos. Per la seva banda, la societat catalana augmenta dia a dia la seva sensibilitat i l´implicació davant les diferents manifestacions de la violència masclista.
Això no obstant, la violència contra les dones és una realitat persistent i cruenta, tal i com demostren les xifres de dones assassinades i les denúncies per violència masclista i, en concret, per agressió sexual. L’amenaça de ser violentades és permanent i s’accentua entre les dones més joves, fet que posa de manifest la necessitat d’abordar àmpliament les causes i les conseqüències, els perquès i les complicitats a nivell individual i social.